Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri, la intalnirea Comisiei MCV, ca este esential, pentru publicarea unui raport pozitiv in decembrie 2013, ca institutiile implicate sa promoveze mesaje unitare, care sa sprijine obiectivele ce trebuie atinse, relateaza Mediafax.

Robert Cazanciuc a convocat, vineri, la Ministerul Justitiei, Comisia de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV), pentru a se stabili obiectivele ce trebuie atinse pana la finalul anului 2013, in perspectiva publicarii de catre Comisia Europeana a urmatorului raport de progrese in luna decembrie.

"Este important ca institutiile implicate sa agreeze si sa promoveze mesaje unitare, care sa sprijine obiectivele de atins pana la sfarsitul anului si publicarea unui raport pozitiv in decembrie 2013", a afirmat ministrul Justitiei, la prima intalnire a Comisiei MCV de cand a preluat portofoliul.

Printre obiective sunt avute in vedere: elaborarea unei strategii de dezvoltare a sistemului judiciar si a unui plan de masuri centrate pe implementarea cu succes a noilor coduri; clarificarea unor aspecte de natura legislativa cu impact asupra domeniilor vizate de MCV; asigurarea unei pozitii concordante a institutiilor din sistemul judiciar cu privire la reforma constitutionala; monitorizarea de o maniera eficienta a procesului de reforma a sistemului judiciar, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Justitiei.

La reuniune au participat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, procurorul general Tiberiu Nitu si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

La discutii au mai luat parte presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, consilierul de stat in Cabinetul Primului Ministru Luminita Odobescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Lucian Dan Vladescu, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Tohaneanu, si deputatul Theodor Catalin Nicolescu, membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

"Reprezentantii institutiilor participante au prezentat progresele inregistrate in ultima perioada, precum si problemele cu care se confrunta, pentru a caror solutionare este nevoie de cooperarea inter-institutionala. De asemenea, si-au manifestat interesul si implicarea in atingerea rezultatelor concrete in domeniile vizate de MCV, in cursul acestui an", se mai arata in comunicat.

Reuniunea Comisiei MCV va fi urmata de intalniri bilaterale intre Ministerul Justitiei si institutiile cu atributii in reforma sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei, pentru a evidentia, solutii punctuale la problematica MCV.

Comisia de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV) a fost constituita in temeiul HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare.

Comisia functioneaza sub coordonarea ministrului Justitiei si este formata din reprezentanti ai tuturor institutiilor care au responsabilitati in indeplinirea obiectivelor stabilite in cadrul MCV.