"Participarea membrilor Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) la toate competitiile organizate pana in prezent s-a facut cu respectarea stricta a tuturor regulilor privind conflictele de interese", au declarat pentru HotNews.ro membrii demisionari ai Consiliului. Acestia i-au raspuns ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, care a afirmat vineri ca 11 dintre membrii demisionari ai CNCS aveau contracte cu echipe de cercetare formate dintr-un singur om. "Declaratiile domniei sale contin mai multe afirmatii false", a replicat CNCS demisionar, care i-a raspuns ministrului punct cu punct.

Amintim ca membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) au demisionat in bloc pe 12 aprilie din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Motivul il reprezinta faptul ca nici in prezent nu au fost anuntate si finantate proiectele de cercetare care au castigat competitia din toamna anului trecut (in cadrul programelor Resurse Umane si Idei), intarzierea finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei, toate acestea in conditiile in care tocmai a fost lansata o noua competitie a proiectelor in cadrul programului Parteneriate, a anuntat CNCS printr-un comunicat de presa.

Vineri, 19 aprilie, ministrul delegat pentru Cercetare Mihnea Costoiu a declarat ca 11 dintre cei 17 membri demisionari ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) aveau in finantare contracte cu echipe de cercetare din care facea parte un singur om.

Raspunsul integral al membrilor demisionari ai CNCS la declaratiile lui Mihnea Costoiu

"Raspunsul membrilor demisionari ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice cu privire la afirmatiile recente ale domnului Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru cercetare

In ultimele zile, domnul ministru Costoiu a facut o serie de declaratii publice referitoare la implicarea unor fosti membri ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) in contracte de cercetare. Intrucat declaratiile domniei sale contin mai multe afirmatii false, in spiritul unei transparente totale si pentru o corecta informare a comunitatii stiintifice, precizam:

1. Participarea membrilor CNCS la toate competitiile organizate pana in prezent s-a facut cu respectarea stricta a tuturor regulilor privind conflictele de interese, stipulate in regulamentul de organizare si functionare a consiliului (vezi O.M.Ed.C.T.S 3794, 3795 si 6422 / 2011). Astfel, membrii CNCS care au participat la o competitie nu au fost implicati in votarea pachetului de informatii, nu au participat la derularea procesului de evaluare, nu au supravegheat, nu au controlat si nici nu au influentat in vreun fel selectia evaluatorilor sau alocarea proiectelor catre evaluatori in cadrul competitiei respective.

2. Nici unul dintre cei 17 membri demisionari ai CNCS nu este director al unui proiect de cercetare din care face parte o singura persoana, asa cum a afirmat domnul ministru Costoiu. Dimensiunea medie a echipelor de cercetare conduse de catre fostii membri ai CNCS este de 6 persoane, dintre care larga majoritate sunt doctoranzi, masteranzi si post-doctoranzi.

3. Doar 4 din cei 17 membri demisionari ai CNCS au semnat contracte de finantare pentru proiectele pe care le-au castigat in 2011, fiind membri CNCS. Un al cincilea a castigat un proiect IDEI-PCE, dar fara a fi membru CNCS la momentul atribuirii grantului. In aceeasi competitie, alti doi membri ai Consiliului demisionar au depus proiecte care nu au obtinut finantare.

4. Cele 5 proiecte castigate pana la acest moment de catre membrii demisionari ai CNCS reprezinta circa 1% din proiectele finantate, raportat la totalul proiectelor finantate in competitiile coordonate stiintific de catre CNCS. Acesta este semnificativ mai mic decat cel admis la agentii de finantare din Europa de Vest.

5. In cadrul competitiei IDEI-PCE 2012, 5 dintre membri demisionari ai CNCS au participat cu propuneri de proiecte. Dintre acestia, doar 3 au obtinut pozitii cu potential de finantare.

6. In total, in competitiile organizate de CNCS in ultimii ani, din cele 11 aplicatii depuse de membrii demisionari ai CNCS pe durata mandatului, 7 au obtinut finantare, sau sunt potential finantabile. In consecinta, una din trei aplicatii ale membrilor CNCS nu a fost finantata.

Mai multe detalii privind procesul de evaluare, precum si confirmarea informatiilor prezentate in acest comunicat, pot fi obtinute de la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cecrcetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI, http://uefiscdi.gov.ro), care a supervizat din punct de vedere tehnic evaluarea proiectelor.

Speram ca prin aceste clarificari atentia opiniei publice va putea fi din nou orientata asupra problemei reale cu care ne confruntam: bulversarea sistemului de cercetare romanesc prin impredictibilitate si sub-finantare".

Mihnea Costoiu, Ministrul Cercetarii: Dintre membrii demisionari ai CNCS, 11 aveau contracte cu echipe de cercetare formate dintr-un singur om

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat vineri, 19 aprilie, ca "din cei 17 membri ai CNCSIS [este vorba despre CNCS, care s-a constituit in 2011 prin reorganizarea CNCSIS - n.red.] 11 au in finantare contracte de acest tip cu asa-zise echipe de cercetare din care face parte un singur om si care este directorul proiectului. (...) Acest lucru nu-l putem accepta si nu-l vom continua. Aceasta demisie de onoare vine ca urmare a faptului ca cerusem universitatilor si institutelor de cercetare propuneri pentru noi consilii. Oricum, CNCSIS urma sa fie schimbat, pentru ca asa ceva nu putea sa fie acceptat si nu va fi acceptat".

Potrivit ministrului delegat, citat de Agerpres, decizia pe care a luat-o de a incerca sa realoce sumele pentru cercetare nu a facut "decat sa miste un cuib", "un grup de oameni" care au incercat in acesti ani sa-si "aloce propriilor entitati si sa preia in coordonare un numar foarte mare de proiecte aflate la dispozitia lor".

Mihnea Costoiu a sustinut ca in niciun guvern PSD, niciun profesor care a fost in vreo comisie care coordona cercetarea nu a avut permisiunea sa depuna proiecte pentru a fi finantate. "Am considerat anormal ca un om care face regulile sa poate sa participe la o competitie si sa primeasca bani pe regulile pe care le-a facut el sau pe evaluarile pe care le face sau decide. Acest lucru a deranjat", a declarat Mihnea Costoiu la finalul sectiunii Educatie a "Atelierelor Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului National al PSD.

Citeste si: