Aproape 80% din vagoanele de cale ferata din Sri Lanka au fost produse in Romania, unele au mai mult de 25 de ani vechime, iar statul asiatic ar fi interesat de noi achizitii, scrie Agerpres, citandu-l pe ministrul srilankez de externe aflat in vizita la Bucuresti. Sri Lanka este de patru ori mai mica decat Romania, insa populatia este de 20 milioane locuitori. Tara a fost intre 1983 si 2009 in razboi civil.

Ministrul srilankez Lakshman Peiris s-a intalnit cu Titus Corlatean cu care a tinut o conferinta de presa

"Sunt onorat sa subliniez ca este prima vizita in Romania a unui ministru al Afacerilor Externe din Sri Lanka in ultimii 35 de ani. Relatiile Romaniei cu Sri Lanka pot fi considerate traditionale, atat sub aspectul dialogului politic, cat si sub cel al cooperarii economice. Romania a avut o prezenta importanta intr-un sector de dezvoltare considerat strategic de catre autoritatile de la Colombo, si anume infrastructura feroviara. Romania a livrat aproape 80% din parcul de vagoane de calatori al Sri Lankai", a spus Titus Corlatean.

El a afirmat ca acesta este unul dintre proiectele economice importante care se regasesc pe agenda vizitei la Bucuresti a ministrului Gamini Lakshman Peiris si care va fi abordat in cursul zilei de vineri cu mediul de afaceri din Romania si la Ministerul Transporturilor.

Referindu-se la proiectul privind reinnoirea parcului de vagoane de cale ferata, demnitarul srilankez a evidentiat ca 80% dintre acestea au fost furnizate de Romania si sunt inca in uz.

"Unele dintre ele au peste 25 de ani vechime. Reinnoirea lor este o prioritate maxima. Imi exprim marea recunostinta pentru contributia adusa de tara dumneavoastra la dezvoltarea retelei feroviare din Sri Lanka - un instrument foarte puternic pentru unificarea tarii", a remarcat ministrul srilankez, aratand ca pe calea ferata se face conexiunea 'din munti pana la tarmul marii'.