Premierul Victor Ponta i-a anuntat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu pe tema desemnarii din partea Romaniei a judecatorului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si ca amandoi au sesizat faptul ca problema trebuie rezolvata in termen, transmite Mediafax.

"Eu am sesizat problema si am discutat atunci cu presedintele, amandoi am sesizat problema", a spus Ponta.

La finalul discutiilor cu CSM, premierul a insistat, intr-o declaratie acordata presei, ca aceasta nu presupune existenta unui "nou acord" cu seful statului, adaugand ca si presedintele a transmis Avocatului Poporului o scrisoare pe aceasta tema.

Premierul anunta, marti, ca i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala (CCR) pentru a clarifica cine anume are atributia numirii judecatorului Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentala sau Consiliul Superior al Magistraturii.

"Nu am niciun nou acord (cu presedintele Traian Basescu-n.r.). Referitor la ordonanta prin care desemnarea candidatilor de judecator la CEDO, din punctul meu de vedere nu este un conflict, ci o interpretare diferita a atributiilor. Din punctul de vedere al CSM - si presedintele m-a sunat pe aceasta tema - ar fi o problema de constitutionalitate. Discutia mea a fost pe faptul ca nu e nicio suparare, indiferent ce decide Curtea Constitutionala", a spus Ponta miercuri.

El a sustinut ca nu a fost incalcat principiul separatiei puterilor in stat, prin ordonanta emisa de Guvern, si ca motivul pentru care nu a fost solicitat avizul prealabil al CSM este "lipsa de timp necesar pentru proceduri", fiind ultima zi de mandat a fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru.

"Sunt doua cai prin care poti sesiza Curtea Constitutionala. Este dreptul Avocatului Poporului - si eu m-am adresat Avocatului Poporului, si presedintele tot Avocatului Poporului, amandoi i-am adresat o scrisoare si Avocatul Poporului cred ca depunze zilele acestea sesizarea la Curte - sau exista calea mai razboinica, a conflictului. Eu am luat calea consensuala, a sesizarii, doamna presedinte Haineala a facut conflict, dar rezultatul e acelasi", a spus premierul.

Premierul Victor Ponta s-a aflat la Consiliul Superior al Magistraturii, la sedinta sectiei de judecatori, printre subiectele propuse pentru discutii fiind si procedura de nominalizare a candidatilor la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.