Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situatii de Urgenta Oltenia au intervenit, sambata dupa-amiaza, in zona portului Bechet (Dolj) si au inaltat un dig din saci de nisip, dupa ce Dunarea s-a revarsat si a inundat o parte a portului, fluviul amenintand sa inunde si case din judetul Olt, relateaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Oltenia", mai multe echipe au intervenit, sambata dupa-amiaza, pentru a preveni efectele revarsarii Dunarii, in dreptul localitatii doljene Bechet.

"Echipajele de interventie din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Oltenia" al judetului Dolj au fost solicitate sa intervina pe raza localitatii Bechet (Portul Bechet), pentru a forma un dig din saci cu nisip dispus pe doua randuri, pe o lungime de 50 de metri", se arata in comunicat.

La fata locului au actionat opt subofiteri si un autocamion de interventie din cadrul Garzii de Pompieri Bechet si 15 muncitori cu o autoutilitara si doua autoturuisme de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj. De asemenea, mai multi localnici au sarit in ajutor pentru a ridica digul din saci de nisip.

Potrivit Capitaniei Portului Bechet, in prezent se circula in conditii normale, portul fiind inundat doar in zona de incarcare-descarcare a bacurilor.

De asemenea, in judetul Olt doua gospodarii din comuna Garcov au fost inundate, in zona respectiva Dunarea revarsandu-se si amenintand sa inunde si casele.

Si aici, pentru a limita efectele inundatiilor, pompierii au ridicat un dig din saci de nisip.

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Olt, Dunarea a depasit cota de pericol in judet si ameninta mai multe locuinte din zona localitatii Garcov, pana in prezent apa ajungand deja in doua gospodarii.

"Un numar de 30 de pompieri, 12 politisti de frontiera, sase jandarmi si zece membri ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Garcov, folosind peste 1.500 de saci cu nisip si folie de polietilena, au construit un dig de aparare a celor doua case care pot fi afectate, cu o lungime de aproximativ 150 de metri liniari. In cele doua gospodarii locuiesc sase persoane, fiind identificate locuri unde acestea sa poata fi cazate daca situatia o va impune", se arata in comunicat.

In judetul Olt, la Corabia, a fost inregistrata o cota de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de pericol.

Pana acum, au fost inundate in orasul Corabia 65 de hectare de pasune apartinand Primariei Corabia si 18 hectare de padure.

In comuna Garcov suprafata inundata este de 215 hectare de pasune si doua hectare de teren intravilan. Toate suprafetele inundate, inclusiv cele doua gradini, se afla situate in zona inundabila a Dunarii.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunare, intre Portile de Fier si Zimnicea, valabila de sambata, de la ora 6.00, iar pe bratele fluviului, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea a fost mentinut codul galben.

Codul portocaliu de inundatii care se instituie de sambata dimineata pana in 12 aprilie, intre Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier si Zimnicea, va afecta judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 si pana in 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul romanesc al Dunarii, in aval de SHEN Portile de Fier (sector indiguit aval Gruia) si pe bratele Dunarii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.

Hidrologii au atentionat ca in perioada avertizarii vor fi inregistrate cresteri de debite si niveluri, fiind posibile depasiri ale cotelor de aparare.

Daniela Radulescu, director la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, declara ca debitul Dunarii a atins joi 10.200 metri cubi pe secunda, dar ca este posibil sa creasca, fiind de asteptat ca Dunarea sa atinga la intrarea in tara un debit de 12.000 de metri cubi pe secunda. Valoarea medie multianuala a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secunda.