Amenintarile cibernetice la adresa Romaniei s-au "diversificat" in ultima perioada, "devenind o optiune tot mai atractiva pentru actorii statali sau nonstatali intrucat nu implica resurse foarte mari", se arata intr-un comunicat al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, publicat la finalul reuniunii de miercuri.

In urma acestei analize, "membrii CSAT au decis luarea unor masuri care sa permita urgentarea adoptarii cadrului normativ si operationalizarii Agendei Digitale 2020 ca parte integranta a efortului european de dezvoltare a societatii informationale si implicit a actiunilor subsecvente ce sunt dedicate securitatii cibernetice", potrivit acestui comunicat, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Alte subiecte pe ordinea reuniunii CSAT:

  • Aderarea la spatiul Schengen: Membrii CSAT au decis ca integrarea in spatiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel national de catre toti factorii de raspundere.
  • CSAT a aprobat Metodologia de comunicare si actiune pentru institutiile si autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei. Elaborarea unei astfel de metodologii este necesara datorita numarului tot mai mare de cetateni romani aflati in afara teritoriului national.
  • Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2012. 70,2% dintre hotararile adoptate in anul 2012 sunt indeplinite, iar 29,8% sunt in curs de indeplinire, nefinalizarea lor fiind pusa pe seama intinderii in timp a unor activitati, a caracterului lor multinational ori a caracterului complex al unor activitati si implicarii unui numar mare de institutii in realizarea dispozitiilor CSAT.
  • A fost aprobat proiectul Hotararii de Guvern referitoare la structura organizatorica si efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

La sedinta condusa de presedintele Traian Basescu au participat premierul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Daniel Chitoiu; ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa; ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean; ministrul Economiei, Varujan Vosganian; directorul Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor-Viorel Melescanu; seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila; consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.