Traian Basescu a afirmat joi seara ca nu va mai folosi aeronave Tarom pentru deplasarile sale, dupa ce conducerea companiei solicitase Administratiei Prezidentiale, in cursul aceleiasi zile, sa precizeze daca doreste sa mai foloseasca aeronava cu care efectua aceste zboruri in mod curent.

"Nu, categoric nu!. Nu voi mai utiliza aeronava Tarom pusa la dispozitie", a spus seful statului, intrebat cum comenteaza solicitarea companiei.

El a precizat ca nu este nevoie de rezilierea niciunui contract, in conditiile in care "angajam acest avion charter asa cum angajeaza orice companie".

"S-a propagat o minciuna ca se cheltuiesc 7 milioane de euro cu avionul pentru presedinte, nu e adevarat. La nevoie, cand va fi nevoie, voi lua in charter un avion de la o companie straina, ca se ne spuna atunci guvernul cat costa. Nu mai folosesc avioane Tarom, asa cum am decis sa nu mai folosesc nici avioane Romavia, la vremea respectiva", a subliniat Traian Basescu.

Conducerea Tarom a solicitat joi Administratiei Prezidentiale sa precizeze daca doreste continuarea sau rezilierea contractului de inchiriere a aeronavei utilizata de presedinte, intr-un "gest de curtoazie", in conditiile in care conducerea executiva are deja mandat pentru valorificarea aeronavei, informeaza Mediafax.

Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Tarom, a declarat ca "a fost redactata o scrisoare, ieri sau alaltaieri, adresata Administratiei Prezidentiale, in care a fost expusa situatia si prin care s-a solicitat institutiei sa precizeze daca doreste continuarea actualului contract sau rezilierea".

Premierul Ponta a declarat miercuri ca Guvernul va inchiria sau va cumpara un avion care sa fie folosit ca aeronava oficiala a presedintelui sau a prim-ministrului, dar in momentul in care va avea posibilitatea financiara.

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat marti la Roma la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc cu un zbor al companiei Alitalia.

Administratia Prezidentiala a solicitat in 2010 Tarom sa efectueze cursele speciale pentru deplasarile si vizitele externe ale sefului statului, compania de stat punand la dispozitie pentru acestea unul dintre cele doua avioane Airbus A 310, achizitionate la inceputul anilor '90.