Presedintele Traian Basescu a retrimis joi la Parlamentul o propunere de lege care modifica statutul cadrelor militare, modificari care prevad ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei. Propunerea a fost caracterizata de Basescu drept "un act de tradare nationala ori un act care vadeste o profunda prostie". Propunerea acuzata de presedinte a fost facuta de de Comisia de Aparare din Senat, condusa de liberalul Corneliu Dobritoiu, care-l mai are in componenta pe Gabriel Oprea (UNPR), ambii fosti ministri ai Apararii. Traian Basescu a spus ulterior, intr-o conferinta de presa, ca "printre initiatori e si un fost ministru al Apararii, provenit din Armata", fara a-l nominaliza.

Presedintele Basescu a mai spus ca "daca as fi promulgat legea, 41 de generali ar fi fost trecuti in rezerva. Comandamentul fortelor terestre ar fi ramas fara niciun general, la fel la fortele navale, cel al fortelor aeriene cu un singur general... Sunt comandamentele de arma care stau in legatura cu toate structurile NATO. Generalii acestia nu sunt cei de imediat dupa revolutie, sunt cei care la inceputul anilor 2000 erau capitani, maiori, cei care au modernizat armata, care s-au instruit in comandamente NATO, care au introdus spiritul NATO in armata".

  • "Aceasta initiativa a atras deja atentia partenerilor din NATO", a spus joi seara Traian Basescu intr-o interventie la RTV. "Daca Parlamentul va insista sa mentina legea in forma actuala, o sa ma duc la Curtea Constitutionala. Afectarea capacitatii de comanda a armatei nu este acceptabila... Cu ministrul Apararii m-am intilnit de trei ori. Ultima oara a fost de acord cu mine ca proiectul trebuie retrimis Parlamentului", a mai spus Traian Basescu.
  • Ce a cerut Traian Basescu: reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei. La nivelul lunii martie 2013, varsta standard de pensionare este de 55 ani si 6 luni.

Cum s-a ajuns la aceste modificari legislative (vezi aici traseul):

Un proiect de modificare la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost initiat in mai 2012 de 24 de deputati PSD si PNL, printre care Teodor Melescanu, Titus Corlatean si Ilie Sarbu). Proiectul initial era benign si nu prevedea modificarile incriminate de Traian Basescu. Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor in plen in iunie 2012.

Ulterior, proiectul a plecat spre Senat. Aici a fost modificat radical de Comisia de Aparare, care a eliminat practic toate prevederile proiectului initial si a introdus prevederile incriminate de presedintele Basescu. Votul in Comisia de Aparare a fost in unanimitate. In data de 19 februarie, plenul Senatului a votat proiectul in calitate de for decizional.

Componenta Comisiei de Aparare a Senatului din legislatura 2008-2012

Care este componenta Comisiei de Aparare, ordine publica si siguranta nationala - comisie care a facut modificarile denuntate de Traian Basescu (vezi documentul atasat - forma finala a legii):

  • Cristian David (PNL) - presedinte 
  • Moga Nicolae (PSD) - vicepresedinte
  • Chivu Sorin Serioja (UNPR) - secretar 
  • Arcaş Viorel (PSD)
  • Dobra Nicolae (UNPR) 
  • Fodoreanu SoriN (PD-L)
  • Mîrza Gavril (PSD)
  • Mocanu Toader (PD-L)  
  • Oprea Mario-Ovidiu (PNL) 
  • Valeca Şerban Constantin (PSD)

Ce cere presedintele Traian Basescu

In cererea de reexaminare, publicata, joi, pe site-ul Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu sustine ca prevederile referitoare la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si amiralilor nu este oportuna, aducand atingere nevoii de stabilitate in ceea ce priveste managementul fortelor armate.

"De asemenea, consideram ca o asemenea conditionare ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic", a mai aratat seful statului.

In opinia presedintelui, lipsa de predictibilitate a acestei dispozitii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare intrucat este incert daca generalii sau amiralii aflati la conducerea acestora vor fi mentinuti in activitate: "Mentionam ca masura adoptata ar putea conduce la trecerea in rezerva a unui numar de peste 50 de generali si amirali, reprezentand un procent ce ar depasi 50 la suta din numarul total al acestora. O asemenea dispozitie legala ar avea un impact deosebit de grav in ceea ce priveste conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali un numar de 4 ar putea iesi din sistem", se mai arata in cererea de reexaminare.

De asemenea, se arata ca o situatie similara exista si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Terestre si al Fortelor Navale, unde toti generalii si amiralii aflati la conducere ar putea iesi la pensie, precum si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea ramane in sistem unul singur.

Un alt aspect semnalat este faptul ca legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obtinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidentilor.

Presedintele reclama, pe de alta parte, si faptul ca procedura instituita de legea inaintata pentru promulgare nu asigura o procedura optima de transfer de experienta profesionala intre generalii si amiralii care vor fi trecuti in rezerva si cei care ii vor inlocui, putandu-se ajunge chiar la un blocaj institutional.

De asemenea, seful statului subliniaza ca in adoptarea legislatiei privitoare la conditiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie sa asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului national de aparare.

O alta prevedere a carei reexaminare se cere se refera la faptul ca ofiterii, maistrii militari si subofiterii pot fi trecuti in rezerva, din oficiu, in situatia in care nu promoveaza baremele de pregatire fizica, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului.

"In ceea ce priveste includerea in categoria temeiurilor de trecere in rezerva a situatiei in care cadrele militare nu promoveaza baremele de pregatire fizica, apreciem ca aceasta prevedere nu este oportuna intrucat exista structuri militarizate care nu conditioneaza pregatirea fizica de indeplinirea atributiilor profesionale, existand alte criterii avute in vedere, ce tin de aptitudini si competente. Pregatirea fizica este parte integranta a pregatirii militare, dar nu este o conditie determinanta pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de aparare, ordine publica si siguranta nationala", se mai spune in cererea de reexaminare.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost votata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in 19 februarie. Anterior, initiativa legislativa a fost respinsa de Camera Deputatilor.