Aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discutie pe plan european si cred ca va trebui sa ne concentram pe alte preocupari, precum situatia romilor si migratia fortei de munca din Romania dupa ridicarea restrictiilor, a declarat joi premierul roman Victor Ponta, la Bruxelles, unde a participat la summitul Partidului Socialistilor Europeni (PSE).

Intrebat ce presupune noua strategie privind aderarea Romaniei la Schengen despre care a vorbit ministrul de interne Radu Stroe, premierul a precizat ca, din punctul sau de vedere, asta inseamna ca "Romania isi face toate temele, dar (aderarea la Schengen) nu va mai fi principalul nostru subiect de discutie pe plan european". El a adaugat apoi ca nu isi stabileste ca obiectiv aderarea la zona de libera circulatie in luna decembrie. "Pentru ca nu vreau, iarasi stabilim, iarasi mai are cineva alegeri, iarasi nu intram si iarasi ne suparam acasa. Cand va fi cazul vom intra in Schengen, si noi, si Bulgaria", a declarat premierul intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres.

"Cred ca trebuie sa ne concentram pe celelalte reprosuri si ingrijorari. Si anume, ce facem cu situatia romilor, sa explicam foarte clar ca nu vor fi 20 de milioane de romani care vin sa lucreze toti in Germania sau Marea Britanie si sa explicam, mai ales aici trebuie sa facem o schimbare de strategie, sa vorbim despre rolul pozitiv al cetatenilor romani in diverse societati si economii. Cat de mult inseamna ce fac romanii pentru economia Germaniei, ce inseamna pentru Marea Britanie, pentru ca daca ramanem blocati doar in discutia ca vin romanii si iau locurile de munca nu vom rezolva niciodata acest lucru", a apreciat Victor Ponta.

El a mai spus ca intrarea in spatiul Schengen nu afecteaza migratia persoanelor, ci circulatia marfurilor, intre Romania si celelalte tari europene. "Cei care cred ca si-ar dori cel mai mult sa mutam frontiera pe Prut, cum spune presedintele Romaniei, sunt oamenii de afaceri straini, care au afaceri in Romania, care isi dezvolta investitiile in aceasta perioada", a conchis sefului guvernului de la Bucuresti.

Victor Ponta despre dezbatere privind MCV: Cei patru eurodeputati PDL au militat impotriva Romaniei

Premierul Victor Ponta le-a multumit joi eurodeputatilor liberali si social-democrati pentru ca si-au facut datoria in timpul dezbaterii de miercuri seara, din plenul Parlamentului European (PE), de la Strasbourg, privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si au sustinut cauza Romaniei, dar a subliniat, in acelasi timp, ca europarlamentarii de la PDL au militat impotriva tarii lor, transmite Agerpres.

In cadrul conferintei de presa desfasurate dupa summitul sefilor de stat si de guvern afiliati Partidului Socialistilor Europeni (PSE) de joi, primul ministru a tinut sa le multumeasca eurodeputatilor social-democrati si liberali, care au avut "o dezbatere extrem de buna, extrem de corecta si extrem de utila referitoare la MCV".

Victor Ponta a subliniat ca "una dintre primele declaratii ale comisarului Stefan Fule (care a reprezentat Comisia Europeana (CE) la dezbatere) a fost referitoare la pozitia CE, ca MCV nu este conexat cu admiterea in spatiul Schengen".

"Cred ca europarlamentarii romani liberali si social-democrati si-au facut datoria, au exprimat puncte de vedere, au abordat in dezbatere un mecanism care trebuie sa aiba ca scop imbunatatirea situatiei justitiei din Romania si nu doar o permanenta tinere la colt a Romaniei si Bulgariei. Ca un element specific Romaniei, voiam doar sa va informez ca in timp ce absolut toti europarlamentarii bulgari, fara nicio deosebire legata de grupul politic, au militat pentru cauza Bulgariei, la noi, europarlamentarii liberali si social-democrati au militat pentru cauza Romaniei si cei patru colegi de la PDL impotriva Romaniei", a declarat Victor Ponta.

El a adaugat ca s-a obisnuit deja cu acest lucru, dar a insistat asupra faptului ca "suntem de rasul tuturor pentru ca nu se intampla foarte des ca niste europarlamentari, in mod constant in PE, sa lupte impotriva tarii lor". "Aici, cei de la PDL au un record negativ si recunosc ca nu-i inteleg si, evident, ii dezaprob", a mai precizat Ponta.