Raspunsul Ministerului de Interne la intrebarea de ce a dat ministrul Radu Stroe verde urmaritilor penal sa ocupe functii de conducere: se respecta prezumtia de nevinovatie

de C.P., D.T.     HotNews.ro
Miercuri, 13 martie 2013, 18:15 Actualitate | Esenţial


Ministerul Afacerilor Interne a raspuns celor trei intrebari adresate de HotNews.ro in legatura cu Ordinul ministrului nr. 13 din 2013, care le permite angajatilor MAI urmariti penal sa ocupe functii de conducere. Ministerul a raspuns intrebarilor dupa ce HotNews.ro a publicat articolul si la trei zile dupa ce solicitarea de informatii a fost trimisa de redactie.


Vezi mai jos motivatia MAI pentru coborirea standardelor in privinta ocuparii functiilor de conducere:

"Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată cu numărul de mai sus, formulată în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

I. În ceea ce priveşte motivele care au determinat reevaluarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească poliţiştii şi cadrele militare pentru a ocupa o funcţie de conducere vacantă:
Constituţia României prevede, la art. 23 alin. (11), că „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată”. Acest principiu a fost transpus în cuprinsul art. 65 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, care, la alin. (1) şi (2) stipulează
„(1) În cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărirea penală sau acesta a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate se hotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei, cu excepţia situaţiei în care a comis şi alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinară obişnuită.
(2) Poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori eliberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie”.
În ceea ce priveşte cadrele militare, potrivit art. 89 alin. (4) din Legea nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, acesta se pun la dispoziţie „când sunt trimise în judecată sau sunt judecate de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadrate.”
În considerarea acestor dispoziţii statutare, poliţiştii şi cadrele militare aflate în respectivele situaţii nu pot ocupa o funcţie de conducere, fiind puse la dispoziţie.
Cadrul normativ intern relativ la ghidul carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne este reprezentat de Ordinul m.a.i. nr. 69/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
La art. 19 din acest act normativ este reglementată modalitatea de ocupare a posturilor de conducere vacante, instituind regula generală potrivit căreia acestea se ocupă prin examen sau concurs.
Art. 20-23 din acelaşi act normativ stabilesc condiţiile minime obligatorii cumulative pentru participarea la examenele concursurile organizate în vederea ocupării funcţiilor de conducere vacante.
Astfel, unele dintre condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească poliţiştii şi cadrele militare în vederea ocupării unei funcţii de conducere vacante erau acelea de a nu se afla în curs de urmărire penală, pe de o parte, iar pe de altă parte, de nu fi puşi la dispoziţie în condiţiile art. 65 din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, ale art. 89 din Legea nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin urmare, exista deja o condiţie referitoare la neimplicarea poliţiştilor şi cadrelor militare în fapte penale, fapt ce asigura o selecţie din acest punct de vedere a personalului care accede la ocuparea unei funcţii de conducere.
Mai mult, din interpretarea textelor normative relative la condiţiile de ocupare a funcţiilor de conducere vacante, reiese o situaţie discriminatorie în ceea ce priveşte poliţiştii şi cadrele militare care doresc să participe la un examen/concurs pentru ocuparea unei astfel de funcţii, faţă de cei care ocupă o astfel de funcţie.
Exemplificăm în acest sens situaţia unui poliţist/cadru militar care ocupă o funcţie de conducere şi faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale: acesta poate ocupa în continuare o funcţie de conducere întrucât potrivit dispoziţiilor statutare punerea la dispoziţie şi implicit eliberarea din funcţie operează doar în situaţia punerii în mişcare a acţiunii penale/ trimiterii în judecată.
Însă, un poliţist/cadru militar faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale, deci aflat în aceeaşi situaţie cu cel din exemplul anterior, nu poate participa la un examen/concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere.
De asemenea, între un poliţist/cadru militar care ocupă o funcţie de conducere faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale şi care nu este eliberat din funcţie din motive neimputabile şi un poliţist/cadru militar aflat în aceeaşi situaţie, dar care se eliberează din funcţie în condiţiile de mai sus, tratamentul aplicat este inegal, primul putând rămâne în funcţia de conducere ocupată, în timp ce al doilea nu poate fi numit în condiţiile art. 19 alin. (2) Ordinul m.a.i. nr. 69/2009, cu modificările şi completările ulterioare, într-o altă funcţie de conducere, aflându-se în curs de urmărire penală, în aceleaşi condiţii ca primul.
În acest context, plecând de la principiul constituţional referitor la prezumţia de nevinovăţie până la soluţionarea definitivă a cauzei a apărut ca necesară reevaluarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească poliţiştii şi cadrele militare pentru a ocupa o funcţie de conducere vacantă.
Astfel, O.m.a.i. nr. 13/2013 pentru modificarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne a repus prevederile O.m.a.i. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.a.I. în cadrul juridic reglementat de Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

II. În ceea ce priveşte concordanţa actului normativ de referinţă cu recomandările ultimului raport MCV:

Ghidul carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul m.a.i. nr. 69/2009, cu modificările şi completările ulterioare, prevede printre condiţiile minime obligatorii ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru participarea poliţiştilor şi cadrelor militare la examenul/concursul organizat în vederea ocupării unei funcţii de conducere, ca aceştia să nu fie sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi să nu fie puşi la dispoziţie în condiţiile art. 65 din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, ale art. 89 din Legea nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin urmare, actul normativ de referinţă conţine prevederi referitoare la interdicţia participării la examenul/concursul organizat în vederea ocupării unei funcţii de conducere a poliţiştilor faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care sunt judecaţi în stare de libertate ori liberaţi provizoriu pe cauţiune, precum şi a cadrelor militare trimise în judecată sau judecate de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadrate.
De altfel, o preocupare permanentă a conducerii Ministerului Afacerilor Interne a constituit-o sancţionarea conduitei necorespunzătoare a personalului implicat în fapte de natură a aduce prejudicii imaginii instituţiei şi, implicit, impunerea unor condiţii referitoare la acest aspect pentru ocuparea funcţiilor de conducere.

III. Referitor la motivele care au determinat adoptarea Ordinului m.a.i. nr. 13/2013, respectiv „numirea chestorului de poliţie Constantin Manoloiu”:

    Astfel cum reiese şi de pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Constantin Manoloiu exercită funcţia de director general al Corpului de Control al ministrului, prin împuternicire.
    Cadrul normativ de nivel superior care reglementează instituţia împuternicirii este reprezentat de prevederile art. 25 din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, care prevede la alin. (1) faptul că „exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea temporară a unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată disciplinar, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.”
În ceea ce priveşte categoria de personal reprezentată de poliţişti, la nivel intern împuternicirea este reglementată de prevederile art. 19 şi urm. din Ordinul m.a.i. nr. 298/2011, în cuprinsul cărora se regăsesc aceleaşi condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoana ce urmează să exercite respectiva funcţie.
    În considerarea cadrului normativ mai sus invocat, opinia dumneavoastră potrivit căreia Ordinul m.a.i. 13/2013 „a fost dat pentru a face posibilă numirea domnului chestor de poliţie Constantin Manoloiu”, nu poate fi susţinută.


Ce spun Curtea Constitutionala si CEDO


Jurisprudenta face posibila insa ridicarea standardelor de integritate. Intr-o decizie CEDO pronuntata in noiembrie 2011 in cauza Marcel Tehnaciuc impotriva Romaniei, in care un fost politist suspendat dupa trimiterea in judecata care a reclamat la CEDO ca i-a fost incalcata prezumtia de nevinovatie, se arata ca suspendarea din functie nu incalca nici Constitutia Romaniei, nici alt drept fundamental. In acest sens, in decizia CEDO este amintita "decizia din 27 mai 2004, Curtea Constitutionala a Romaniei a sustinut ca suspendarea din functie a unui politist, astfel cum s-a prevazut la acea vreme, nu incalca prezumtia de nevinovatie".

Asadar, in cazul unor sanctiuni mult mai dure, cum e suspendarea din functie la inceperea urmaririi penale, atat Curtea Constitutionala cat si CEDO considera ca nu se incalca principiul prezumtiei de nevinovatie. In aceste conditii, este evident ca o masura de precautie, deci mai blanda, cum este interdictia candidaturii la functii de conducere, nu are cum sa incalce prezumtia de nevinovatie. Astfel, gestul ministrului de interne de a elimina aceasta conditie minima obligatorie este de neinteles in lipsa oricaror explicatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3633 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  pai daca dupa curte a fost condamnat (Miercuri, 13 martie 2013, 18:33)

  rakleta [utilizator]

  Se ajunge la faptul ca un puscarias a dat cu pixul in chestii importante. Normal este sa il ejectezi pana la terminarea procesului. E curat se intoarce, e murdar eject definitv.
  Asa voi stati in hora cu posibili penalii si vreti sa ne mearga noua bine ... nu cred.
  • -6 (8 voturi)    
   amice, devenise o practica de lupta politica (Joi, 14 martie 2013, 9:15)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   Cum vroia basescu sa scape de un incomod politic sau doar sa mai traga una opozantilor sai, i se facea lu' respectivu' dosar.
   Cati ministrii au fost schimbati asa?Destui.
   Dupa 7 ani, 5 ani s-a dovedit, in justitie, ca erau nevinovati de acuzatiile aduse.
   Prea tarziu.
   Sa se mai intoarca? Unde?
   Guvernele se schimba mai repede decat functioneaza justitia noastra, mai ales cand are indicatii sa treneze....
   oups, am uitat ca e independenta.
   Nu comparati situatia de la noi cu ce de la altii.
   Ca la noi, la nimenea!
   • +3 (5 voturi)    
    nu stii sa citesti? (Joi, 14 martie 2013, 10:44)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    pai uite aici, chiar din raspunsul ministerului:

    „(1) În cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărirea penală sau acesta a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate se hotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei, cu excepţia situaţiei în care a comis şi alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinară obişnuită.
    (2) Poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori eliberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie”.

    deci, sefu', odata ce a fost inceputa actiunea penala, politistul este "pus la dispozitie", urmand ca "statusul" lui sa fie reevaluat dupa sentinta definitiva.
    ia zi, sefu', de ce n-a fost "pus la dispozitie" Fatuloiu?
    dreptatea e doar pentru catei, n'asa?
    in loc sa fie suspendat, 'tamai chestoru' e, dimpotriva, avansat.
    pai, nu? sa-l faca si erou, ce mai, la cum a luptat el si a aparat boborul impotriva tiranului, la referendum, chiar ca merita.

    ia da-ne si noua un exemplu , in mult hulita guvernare Boc, de om cu probleme in justitie care a fost avansat sau care n-a fost dat jos imediat. ha?
    uite ca la altii se poate, numai la voi nu.
 • +7 (7 voturi)    
  m_am saturat (Miercuri, 13 martie 2013, 18:34)

  MicaS [utilizator]

  Sa dea dracii in ea de prezumtie de nevinovatie , ca m-am saturat ! Chiar nu mai sunt oameni corecti in tara asta ? Chiar toti banditii trebuie sa ne reprezinte?
  • +1 (1 vot)    
   Sa stam stramb si sa judecam drept (Joi, 14 martie 2013, 12:05)

   mariage [utilizator] i-a raspuns lui MicaS

   Prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze in ambele sensuri, nu stiu daca penalii nostri guvernanti isi dau seama ca daca il avanseaza pe cel presupus infractor de catre procurori practic ii considera pe acestia vinovati.
   • +2 (2 voturi)    
    Prezumtia de nevinovatie (Joi, 14 martie 2013, 15:53)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui mariage

    trebuie sa functioneze si in cazul celor prinsi in flagrant?
 • +5 (5 voturi)    
  javre penale (Miercuri, 13 martie 2013, 18:35)

  veninusrl [utilizator]

  made in USL!
 • +4 (4 voturi)    
  Praf in ochi... (Miercuri, 13 martie 2013, 18:47)

  CristianDragoi [utilizator]

  ... in lumea civilizata cand cineva in functie importanta (politica sau administrativa) este investigat... de regula face un pas inapoi pentru ca mai au o farama de demnitate si integritate.
  In Romanica e invers...

  Asta e un semn de continuitate... in a modifica legea ca sa iti deserveasca scopurile politice sau mistice... deh!... cei care au contribuit pentru bunastarea partidului (nu conteaza cum) trebuie recompensati!

  Normal ca Europa civilizata... cand vede asa ceva... vrea sa se indeparteze de tine... si apoi mai strigi ca vulpea ca strugurii sunt acrii...
 • +5 (5 voturi)    
  doar un cuvant (Miercuri, 13 martie 2013, 18:48)

  Lucian* [utilizator]

  penibil
 • +9 (9 voturi)    
  Strict la obiect (Miercuri, 13 martie 2013, 18:49)

  Ccoto [utilizator]

  La asemenea raspuns, tov. Stroe merita o singura intrebare: Daca o bona e acuzata de rele practici de catre parintii unui copil pe care l-a ingrijit anterior, tov. Stroe ar angaja-o sa aiba grija de copii lui pe principiul ca i se aplica prezumtia de nevinovatie? Sau va cauta alta cu recomandari impecabile?
 • +3 (5 voturi)    
  Prezumtia de nevinovatie si Logica elementara (Miercuri, 13 martie 2013, 18:55)

  CetateanLogat [utilizator]

  Motivatia "se respecta prezumtia de nevinovatie" este una care nu are voie sa fie invocata atunci cand este vorba despre functii publice, deoarece exista doua posibile variante finale: vinovat sau nevinovat. In cazul in in care verdictul final este "vinovat", persoana respectiva se dovedeste a fi un infractor iar consecinta este aceea ca, in tot acest timp in care a ocupat pozitii publice dupa trimiterea lui in judecata, a avut ocazia sa comita alte infractiuni. Toate aceste infractiuni (daca ele exista) ii sunt imputabile si celui care a invocat "prezumtia de nevinovatie" constient de faptul ca exista riscul de a acorda incredere unui posibil infractor, facand astfel posibil accesul infractorului la resurse publice.
 • +4 (4 voturi)    
  de ce nu??? (Miercuri, 13 martie 2013, 19:15)

  gigi62 [utilizator]

  Cu 70% in parlament fac ce vor muschi lor.Prosti ar fi sa nusi bata joc de noi.
 • +5 (5 voturi)    
  da (Miercuri, 13 martie 2013, 19:18)

  gigi62 [utilizator]

  Corect . Traiasca infractorii si moarte oamenilor cinstiti. Traiasca USL
 • +4 (4 voturi)    
  propunere (Miercuri, 13 martie 2013, 19:26)

  Vicrintor Pontonescu [utilizator]

  prezumtia de nevinovatie sa nu mai fie valabila in cazul unui politician roman.
 • +6 (6 voturi)    
  Tipic bolshevic (Miercuri, 13 martie 2013, 19:43)

  Parzivall [utilizator]

  La cum se deruleaza procesele, un infractor poate sa ocupe o functie...8 ani sa presupunem, sa fie declarat VINOVAT dupa 8 ani. Rezultatul? Ai avut cu adevarat un infractor in functie, presupus nevinovat. Hahahahaha.
  Bine mai dottore, dar cum era sa ma astept la cinste si onoare tocmai de la un plagiator si slujbasii sai.
 • +6 (6 voturi)    
  Maama, (Miercuri, 13 martie 2013, 19:54)

  DanCanada [utilizator]

  ce text ceausist!! E clar ca MAI contine tot dinozauri comunisti.
  Folositi breh mai bine prezumtia de vinovatie. In Romania n-are rost sa behai lozinci constitutionale cu nevinovatia, toti stim ca 80% din politicieni sint mafioti.
 • +5 (5 voturi)    
  Stroie si muschi lui !!! (Miercuri, 13 martie 2013, 19:55)

  andreesanu [utilizator]

  Ce vreti bai trepadusilor ,voi sunteti la butoane ???,nu ,atunci ciocul mic ,voi nu stiti regula de aur a democratiei romanesti ???,cine-i sef si scule are f... c..pe orsicare.
 • +5 (5 voturi)    
  Da? (Miercuri, 13 martie 2013, 20:16)

  mariage [utilizator]

  Pai daca o luam asa de ce nu-l pun pe Cioaca, prezumtivul asasin al Elodiei ancetator sef la Parchetul general? doar prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze si in cazul lui.
 • +5 (5 voturi)    
  Ca de obicei! (Miercuri, 13 martie 2013, 20:25)

  closer [utilizator]

  Au citit textele de lege , dar le-au aplicat in asa fel incit sa se poata da legitimitate unei decizii gresite.
  Cam asta faceti, domnilor guvernanti , inca de cind ati ajuns la putere.
  Toata lumea va zice ca pisica este neagra , voi va bateti in piept cu pumnii si gasiti explicatii de genul: "nu e neagra, doar e noapte si toate pisicile sunt vazute negre , dar e alba.Parol!"
  Problema este ca inca nu ati inteles ca sunteti in vizorul tuturor si orice decizie pe care o luati este apreciata la justa ei valoare .
  Opinia publica nu v-a impus un reprezentant al ei, va sugereaza doar ca cel ales de dvs nu e bun. Trebuie sa intelegeti odata pentru totdeauna ca cei cu pete nu au ce cauta in posturi cheie, decit daca voi urmariti altceva .
  Doar facind o treaba asa cum trebuie dovediti responsabilitate si demonstrati ca faceti ceva pentru Romania .Deocamdata va jucati cu focul de prea multe ori !
 • +5 (5 voturi)    
  Ce-i de neinteles???? (Miercuri, 13 martie 2013, 21:08)

  contrarius [utilizator]

  De cand a preluat puterea USL-ul singurul mesaj pa care l-a transmis pe toate canalele si prin toti reprezentantii, a fost urmatorul; "nu respectati decat legile care va convin,daca va convin,nu respectati institutiile tari, justitie, politie, minister public, Curte Constitutionala. O Data cu noi a venit bdictatura bunului plac, care puteti furati! Acesta este mesajul usl. Este mesajul care, impreuna cu supararea pe masurile nepopulare luate de PDL si de lipsa de comunicare a acestora, le-a adus USL-istilor 70% din voturi. Au votat cu ei toti cei carora le convine lipsa de autoritate, de ordine, DE LEGE.
  VOTATI MAIIIII!!!!!!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  ? (Miercuri, 13 martie 2013, 23:30)

  cotora [utilizator]

  domnule stroe ce scrie in MCV ?, ce cere UE pentru a intra in schengen ?, ati facut contrariul, doar v-ati rasplatit fata de cei care au sustinut furtul la referendum
 • +3 (5 voturi)    
  Interesant cum comentariile.. (Joi, 14 martie 2013, 1:11)

  Alius [utilizator]

  Luptatorilor dreptatii si adevarului (pe numele lor de eroi: Mazeta, Evoque, MenInBlack, Finutza, Codruta, Adrian8, Diebasescu, Dincannes, Montesquieu, Vrajitorul din os, Cristian si altii) lipsesc cu desavarsire la o astfel de stire.

  E usor de imaginat ce era la "gura" ascestor eroi daca un astfel de fapt se petrecea pe vremea dictaturii lui Basescu, sau ce mai vuiau latrinele pe un astfel de subiect.

  Dar, dupa cum s-a constatat, pe ei nu-i deranjeaza minciunile, hotiile, magariile etc. decat daca sunt facute de si cu PDL-isti. Daca sunt de la USL, sunt chiar aplaudate caci, nu-i asa, "si Basescu a facut".
 • +2 (2 voturi)    
  eu propun o solutie...dar tb timp si caracter (Joi, 14 martie 2013, 10:18)

  JustM [utilizator]

  Prezumptia de nevinovatie trebuie sa existe.
  Altfel nu e justitie...e vendeta.
  Solutia ar putea fi modificarea statutului functionarului public (adica cei platiti din bani publici).
  Cum?
  Simplu.
  Iti acordam prezumptia de nevinovatie, normal, ca oricarui cetatean.
  Ai comis o infractiune, dovedita de instanta, restitui (cu executare silita...indiferent daca intretimp ai instrainat bunurile catre terti...caci e clasica schema) toate veniturile dobandite de la inceperea urmaririi penale.
  Si ca bonus, se va executa, in solidar cu infractorul favorizat, aceeasi sentinta data acestuia, cu executare.....nu cu suspendare.

  Cred ca se vor gandi de 10 ori inainte sa mai 'bage mana'.

  Dar , cum spuneam si in titlu, o astfel de solutie cere timp...dar mai ales caracter, din partea celor care pot face aceste schimbari.

  A fost doar un exercitiu de imaginatie, cred.....fiindca sunt mai realist, din fire.
  Dar sa visezi .....e frumos, nu-i asa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by