Intentiile ministrului Sanatatii de a reduce numarul Caselor judetene de Asigurari de Sanatate si al Directiilor judetene de Sanatate Publica (DSP) au devenit oficiale marti dimineata, cand Eugen Nicolaescu a admis ca va pune in dezbatere publica un proiect cu aceasta propunere.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Cele 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si DSP-urile vor fi transformate in cate 8 institutii regionale, conform informatiilor HotNews.ro. Aproape jumatate din personalul administrativ al acestora, adica peste 1000 de angajati, va fi disponibilizat.

Prezent la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile ce vor fi facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate, potrivit Agerpres.

De asemenea, economiile realizate prin desfiintarea caselor judetene de asigurari vor merge catre aceste programe.

Din informatiile HotNews.ro, 35% din personalul actual angajat in Casele judetene de Asigurari de Sanatate si in DSP-urile judetene vor fi transferate la consiliile judetene care au spitale in subordine, iar 20% dintre angajati vor asigura functionarea celor 8 Case regionale de Asigurari de Sanatate (si a DSP-urilor respective). Restul angajatilor, peste 1000 de persoane, vor fi trimise in somaj.

Prin masura propusa, Ministerul Sanatatii se asteapta sa realizeze economii de 25% la categoria bunuri si servicii si 35% economii din cheltuielile de personal, au afirmat pentru HotNews.ro surse oficiale. O parte dintre aceste economii vor satisface cererea de saptamana trecuta a premierului Victor Ponta de reducere cu 15% a cheltuielilor in Ministere. Eugen Nicolaescu spera ca va putea indrepta o parte din fondurile astfel economisite catre programele nationale de sanatate.

Unul dintre obiectivele propuse guvernului Romaniei intr-un raport detaliat al Bancii Mondiale (analiza sectoriala a sistemul medical romanesc - 2011) a fost "schimbarea rolului Directiilor de Sanatate Publica". Specialistii Bancii Mondiale considerau ca rolul de control si supraveghere al DSP-urilor judetene este "prea slab".

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii, solicitarea fiind formulata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Vor fi restructurari, reimpartiri ale portofoliilor, dar nu se sporeste numarul de angajati nici macar cu un singur om, dimpotriva: aveti ocazia, prin aceste restructurari, acolo unde sunt oameni prea multi, care nu fac nimic si au fost angajati in ultimii ani doar ca o sinecura politica, sa le multumiti si sa ii trimiteti la munca. Nu se angajeaza niciun om, nu primiti niciun leu in plus la fondul de salarii", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.