Chestiunea numirii procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) nu a fost discutata in cadrul intrevederii de vineri, de la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, dintre comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, si ministrul roman al justitiei, Mona Pivniceru. Ministrul Pivniceru a declarat pentru presa romana, la scurt timp dupa incheierea intrevederii, ca respectiva chestiune "nu a intrat in aria de preocupari a doamnei comisar Reding", citeaza Agerpres.

Potrivit ministrului, procedura de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, careia executivul comunitar i-a acordat in permanenta o mare importanta din punctul de vedere al transparentei si respectiv al selectiei candidatilor, nu este in intarziere.

"De fapt nu sunt intarzieri, a fost o larga consultare cu corpul de procurori, am verificat impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) metodologia acelor standarde, am ajuns la rezultatul ca acestea - ele fiind la randul lor preluate din hotararile CSM aplicabile functiilor de executie in parchete - se pliaza chiar si pe structura functiilor de conducere din parchete", a spus Mona Pivniceru.

Ea a precizat ca nu sunt semnale din partea CE ca procedura de numire ar avea carente. "Nici scrisoarea doamnei Catherine Day, nici raportul MCV nu au adus vreo critica procedurii, manierei in care s-a derulat procedura, transparentei ei, a obiectivitatii cu care s-a desfasurat. Singura obiectie si in acest raport era baza restransa de selectie", a afirmat ministrul.

"Am depus eforturi in acest sens, am participat la bilanturile multor parchete din tara, am invitat la mine multi procurori, am avut acel sistem cu recomandarile procurorilor sefi pentru procurori care, in viziunea domniilor lor, ar putea sa ocupe aceste functii. Procedura este deschisa si celor nerecomandati, asa ca in cel mai scurt timp, dupa ce incheiem cu CSM sa mai punctam asupra catorva chestiuni, dam drumul la procedura", a conchis Mona Pivniceru.

Ministrul justitiei a dat termen procurorilor sefi din Ministerul Public pana la 25 februarie de a comunica numele a pana la trei procurori care ar putea candida pentru ocuparea uneia dintre functiile de conducere de la DNA, DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si PICCJ (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), urmand ca Ministerul Justitiei sa declanseze noua procedura de selectie pentru aceste posturi.

In 18 ianuarie, presedintele Traian Basescu a decis sa respinga propunerile privind numirea in functia de procuror general al PICCJ a lui Tiberiu-Mihail Nitu si, respectiv, de procuror-sef al DNA a lui Ioan Irimie, motivand lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei. Anterior, numirea celor doi primise aviz negativ din partea CSM.

Mona Pivniceru s-a aflat vineri la Bruxelles pentru a participa la a doua zi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI).