Raportul privind libertatea mass-media a fost adoptat de Comisia pentru Libertati Civile din Parlamentul European. Acest raport a fost initiat de europarlamentarul PNL Renate Weber si ar urma sa fie votat in plenul parlamentului, in luna aprilie. Raportul solicita statelor Uniunii Europene sa adopte o legislatie in domeniul mass-media, dar si reglementari impotriva infiltrarii in redactii a agentilor serviciilor secrete, transmite RFI.

Raportul Weber, adoptat joi de Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a Parlamentului European, cere, practic, o legislatie unificata la nivelul Europei in domeniul presei. Raportul cheama statele uniunii "sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei".

Initiatorul proiectului, europarlamentarul PNL Renate Weber, a precizat ca e nevoie de un mecanism de monitorizare si raportare asupra respectarii depline a libertatii mass-media in tarile Uniunii Europene.

Raportul cere uniunii si elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din institutiile de presa publice ori consiliile de administratie. De asemenea, se mai arata in raport, e nevoie de norme pentru a rezolva situatiile de conflicte de interese.

E vorba, de pilda, de cumularea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media. Si mai important este, in opinia europarlamentarului, ca proprietarii conglomeratelor media sa fie cunoscuti in mod public, pentru a fi evitate conflictele de interese. Concentrarea proprietatii asupra mass-media in statele membre este, de asemenea, o situatie ce ar trebui evitata, deoarece concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media.

In raportul adoptat de deputatii din Comisia LIBE se solicita ca jurnalistii sa fie protejati impotriva presiunilor, intimidarii, hartuirii, amenintarilor si violentei.

"Jurnalistii - se arata in raportul Weber - trebuie sa fie independenti atat fata de presiuni interne, din partea editorilor sau proprietarilor media, cat si externe, din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese".

Raportul eurodeputatului roman contine insa si un alt articol, prin care se cer reglementari care sa previna infiltrarea in redactii a agentilor de informatii acoperiti. Articolul a fost introdus in raportul adoptat joi de Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne sub forma unui amendament sustinut de catre eurodeputatul PSD Ion Enciu, la propunerea organizatiei Active Watch din Romania.

"Aceste practici - se arata in raport - pun in mare pericol libertatea de exprimare. Avand in vedere ca acestea permit supravegherea redactiilor de stiri, genereaza un climat de neincredere, impiedica strangerea de informatii, ameninta confidentialitatea surselor si, in cele din urma, incearca sa informeze eronat si sa manipuleze publicul, precum si sa discrediteze credibilitatea mass-media". Raportul nu este insa acceptat de toata lumea.

Alti europarlamentari, precum Marian Jean Marinescu de la PDL, considera ca o legiferare la nivel european privind presa este o abordare politicianista, deoarece problemele legate de mass-media sunt la nivelul de responsabilitate ale statelor membre si nu al uniunii.