VIDEO Organizatiile pentru drepturile femeilor protesteaza fata de includerea violului in Legea medierii
"Cerem eliminarea violului din legea medierii. Medierea nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul, ca agresorul isi poate cumpara libertatea si poate continua sa agreseze nestingherit", se arata in comunicatul de presa.
Totodata, asociatiile solicita infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.
"Cerem ca statul sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste infractiunile de viol si violenta sexuala. Asteptam de la statul roman o pozitie clara si asumata: violul este o crima", se arata n comunicatul de presa.
Comunicatul de presa este semnat de mai multe asociatii pentru drepturile femeilor: Asociatia FRONT, Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia Transcena, Grupul de Interventii Feministe.
Asociatiile infomeaza ca Legea medierii, adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra 'avantajelor medierii' inainte de judecarea cauzei in fata instantei.
ONG-urile considera ca medierea poate fi un instrument pentru rezolvarea anumitor tipuri de conflicte, dar ca in mod categoric nu reprezinta o solutie acceptabila cand vine vorba de viol, intrucat denota permisivitate fata de o fapta penala grava si ii creeaza violatorului conditii legale pentru a scapa de pedeapsa. Mai mult, conduce la situatia in care victima este obligata sa retraiasca oroarea violului.
In Romania victimele violurilor sunt deja descurajate institutional, cultural si social sa urmareasca pedepsirea violatorilor. Ele sunt sistematic descurajate de la a depune plangere de catre cei cu care interactioneaza, incepand cu agresorul, persoanele apropiate lor si pana la personalul medical si politie. Procedura prin care trebuie sa treaca pentru a raporta agresiunea (inainte de infatisarea in instanta) - de la obtinerea certificatului medico-legal la intalnirea cu politia si depunerea plangerii oficiale, la discutii cu avocatii - este greu de parcurs fara un sprijin adecvat. In Romania nu exista centre de urgenta pentru victimele violului, resurse specializate si programe de formare pentru psihologi sau alte persoane care sa actioneze in interesul persoanelor care au suferit agresiuni sexuale se mai arata in comunicatul de presa al asociatiei.
Organizatiile informeaza ca au lansat o petitie online pe care o vor trimite la Parlament, Ministerul Justitiei si Primul Ministru, petitie care a strans aproape 1000 de semnaturi in doua zile.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Asa sta treaba cu reforma in justitie?pai daca e asa,mai bine ne lipsim sau se fac niste locuri de munca bune si calde pentru vesnicii beneficiari ai acestui popor ,fii de fosti securisti sau conducatori de partid?vai si amar de noi !
S-a vazut, mai ales cind e utilizata "camera ascunsa", ADEVARATA comportare a multora dintre cadrele medicale si a multora dintre cadrele de politie.
Presupun ca au acea pozitie (sau nu fac ceea ce trebuie) DE LENE, DIN INCOMPETENTA, DIN DORINTA DE SPAGA sau DIN INCOMPATIBILITATEA-CU-MESERIA-ALEASA (oameni fara har pentru a ajuta, persoane fara usurinta comunicationala).
Din relatari, se pare ca si la parchete avem mai mult parchetari decit procurori.
Daca nu toti aveti surori sau fiice, SIGUR aveti (ati avut) O MAMA.
PS. Sau nu?