Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare reprezinta o evaluare obiectiva a evolutiilor inregistrate in Romania de la precedentul raport, publicat in iulie 2012, a declarat miercuri presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, potrivit Agerpres. Presedintele CSM subliniaza ca in Raport sunt notate atat masurile menite sa indeparteze preocuparile Comisiei cat si ingrijorarea fata de persistenta unor amenintari la independenta justitiei, fata de o anumita instabilitate institutionala si fata de presiunile exercitate asupra unor magistrati si asupra unor institutii cheie ale statului roman.

"Raportul dat publicitatii de CE reprezinta o evaluare obiectiva a evolutiilor inregistrate in Romania de la precedentul raport, din iulie 2012, cu precadere in ceea ce inseamna criteriile esentiale pentru existenta statului de drept, suprematia legii si independenta justitiei. Prezentul raport constata ca s-au adoptat unele masuri pentru a indeparta preocuparile manifestate de Comisie in raportul din iulie 2012, dar in acelasi timp exprima preocuparea Comisiei fata de persistenta unor amenintari la independenta justitiei, fata de o anumita instabilitate institutionala si fata de presiunile exercitate asupra unor magistrati si asupra unor institutii cheie ale statului roman", a declarat seful CSM.

Haineala a precizat ca raportul contine recomandari clare privind masurile necesar a fi adoptate pentru asigurarea suprematiei legii si a independentei justitiei.

"Se subliniaza responsabilitatea ministrilor si a parlamentarilor de a reprezenta exemple de integritate. Din punctul de vedere al CSM, am luat act de continutul raportului CE si consideram ca acesta reprezinta o constatare obiectiva a evolutiilor din ultimele luni in sistemul judiciar in general si in activitatea Consiliului in mod special. Dorim sa asiguram angajamentul Consiliului in ceea ce priveste exercitarea atributiilor legale in materia respectarii independentei justitiei si a statului de drept. Salutam, de asemenea, aprecierea CE referitoare la rezistenta institutiilor anticoruptie la presiunile exercitate asupra acestora si a consecventei activitatii institutiilor anticoruptie. Doresc sa semnalez in mod special faptul ca raportul reflecta numarul condamnarilor definitive in cauzele instrumentate de DNA", a subliniat presedintele Consiliului.

Potrivit acesteia, CSM in intervalul imediat urmator va analiza recomandarile CE adresate Romaniei care intra in competenta institutiei si va decide asupra masurilor ce se impun pentru implementarea lor.

De asemenea, ea a salutat pozitia consecventa a CE de a disjunge aspecte ce tin de MCV de chestiunea aderarii Romaniei la Schengen.

"Cu totii ne-am bucura daca Romania ar adera la Schengen intr-un interval de timp cat mai apropiat si a fost pozitia noastra constanta in sensul disjungerii acestor doua chestiuni", a mai spus seful CSM, citat de Agerpres.