Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen, insa situatia politica si alegererile si alte state europene ar putea sa puna piedici aderarii, a afirmat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de Guvern. "Purtatorul de cuvant al CE a spus si astazi ceea ce am spus si noi tot timpul: ca Romania este pregatita pentru intrarea in Schengen. Probabil insa ca situatia politica, alegerile din anumite tari vor constitui probleme in primirea noastra in Schengen", a afirmat Ponta.

Acesta a spus ca va transmite luni "la intalnirea cu presedintele Barroso, faptul ca Romania, asa cum stie si CE si au afirmat si cele mai multe tari, este pregatita de Schengen, dar acum asteptam sa se termine alegerile".

"Au fost alegeri in Olanda, acum sunt alegeri in alte tari, in 2013, banuiesc ca si in 2014 vor fi alegeri. Eu cred ca pe aceasta tema, domnul ministru de Interne, sa aveti grija sa pastram toate conditiile tehnice, cand se va lua decizia politica dintr-o tara sau alta, atunci poate conteaza si lobbyul personal si presedintele Basescu cred ca va folosi relatia sa foarte buna cu Germania, alte tari, daca mai este cazul sa vorbim. Noi suntem pregatiti pentru Schengen, cand sunt pregatite si toate tarile UE o sa intram in Schengen", a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, lucrurile trebuie tratate cu calm si rationale, "sa scoatem lucrurile importante pentru Romania - Justitia, aderarea la Schengen - din batalia asta de zi cu zi, totdeauna dusa pana la limitele irationalului".