Intalnire online Freedom House

Valentin Mircea, vice-presedinte al Consiliului Concurentei si Diana Ungureanu, judecator, formator in cadrul INM au discutat online despre rolul pe care il au autoritatile publice si actorii privati in respectarea regulilor de concurenta

de     Smile Media
Luni, 28 ianuarie 2013, 16:45 Actualitate | Esenţial


Valentin Mircea si Diana Ungureanu
Foto: Arhiva personala
Ce nu au voie si ce au voie sa faca impreuna operatorii economici concurenti? Care sunt obiectivele concurentei si care e rolul pe care il au autoritatile publice si actorii privati in respectarea regulilor de concurenta? Ce facem cu monopolurile ? Despre toate acestea au discutat online cu cititorii HotNews miercuri, de la ora 12, Diana Ungureanu,  judecator, formator in cadrul INM si Valentin Mircea, vice-presedinte al Consiliului Concurentei.
 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Scurta biografie

Diana Ungureanu este judecator, formator in cadrul Institutul National al Magistraturii, unde coordoneaza programele de formare initiala in Drept comercial si de formare continua in Dreptul european al concurentei si lector la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir (Bucuresti)  si la Universitatea Constantin Brancoveanu (Pitesti). Este autoarea lucrarii "Jurisprudenta Curtii de la Luxemburg in materia concurentei", Editura CH Beck, 2010 si a numeroase articole pe aceasta tema.

Valentin Mircea a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si Universitatea Sorbona (Pantheon - Assas) in 1996.  In prezent Valentin Mircea este Vice-Presedinte al Consiliului Concurentei. Valentin Mircea a creat si este, in prezent, unul dintre coordonatorii Centrului de Studii in Dreptul Concurentei din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.  Este autorul cartii "Legea Concurentei. Comentarii si explicatii", aparuta in 2012 la Editura C.H. Beck si a numeroase articole pe teme economice si de concurenta aparute in publicatii din Romania si din strainatate.

NOTA: Intalnirea online face parte dintr-un program mai amplu al Freedom House Romania, Institutului National al Magistraturii, Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Magistrats Europeens pour la Democratie et el les Libertes (MEDEL), cu titlul Legislatia UE Anti-cartel si Anti-monopol: Training pentru Judecatorii din Romania, finantat de Comisia Europeana, DG Competition.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3838 vizualizari

 • valentin mircea disutie online (Luni, 28 ianuarie 2013, 19:02)

  rinocerul [utilizator]

  Nu mai exista nicio protectie a farmaciilor mici.Lanturile de farmacii si cu depozite de medicamente isi permit sa vinda medicamente mai ieftine ,statul nu ne returneaza banii pe medicamentele compensate bagadu-ne in faliment.Sunt insa firme care fac reclama de reduceri de preturi pina la 50%.Am ajuns sa nu-i mai suport deloc pe Stela Popescu si Arsinel.Stiti dece.Nu se mai tine cont de criteriul demografic numarul de farmacii depasind cu mult numarul de locuitori corespunzator.Ne-am dus primii la sate si am infiintat farmacii multumindu-ne cu putinul cistigat de la tarani si acum au inceput sa vina cei mari si la sate .Nu mai scoatem nici salariile angajatilor dar sa mai ai si dividente.Ati verificat vreodata daca reducerile de preturi facute de unii sunt sau nu reale.?Astept un raspuns.Va multumesc anticipat.Mircea.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:00)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui rinocerul

   Consiliul Concurentei a desfasurat in urma cu cativa ani o investigatie de cunoastere a pietei privind distributia engros de produse farmaceutice. In acest an vom declansa o investigatie de acelasi tip privind producatorii de produse farmaceutice si ulterior o investigatie privind lanturile de distributie en detail. In cadrul acesteia vor putea fi discutate aspectele pe care le-ati ridicat. Va multumim.
 • comentariu (Marţi, 29 ianuarie 2013, 9:12)

  silviu [anonim]

  Daca un competitor din piata traieste si trage foloase de pe urma activitatii comerciale desfasurate de firma mea, prin ce mijloace ma pot eu apara? Inteleg ca exista doar posibilitatea unui proces civil...sau nu?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:03)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui silviu

   Fiind vorba de apararea unui interes de ordine privata, aveti la indemana, in principal, caile procesuale prevazute de leagea civila(cu actiune in despagubiri).
 • nume domeniu (Marţi, 29 ianuarie 2013, 9:13)

  bravo78 [anonim]

  Mi-am cumparat un nume de domeniu pentru un magazin online. Dupa 2 ani a aparut un alt site, care vindea diverse produse, si care are nume similar cu al meu. Diferenta e de o litera schimbata. Minima adica. De aici si confuzia multor clienti care s-au plans de-alungul vremii. Cum sa actionez si ce sanse de reusita credeti ca am?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:05)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui bravo78

   In masura in care domeniul respectiv a capatat notorietate in randul consumatorilor, aparitia unui domeniu foarte asemanator ar putea constitui fapte de concurenta neloiala, in speta "confuzia" prevazuta ca atare de legea 11/1991, legea concurentei neloiale. In acest sens puteti actiona, in principal, tot pe calea unei actiuni civile si puteti formula o reclamatie administrativa- plangere- la Consiliul Concurentei.
 • contract RDS$RCS (Marţi, 29 ianuarie 2013, 9:51)

  elwis [utilizator]

  Firma de televiziune prin cablu RDS&RCS , - DIGI-TV CABLU-
  in condiţiile de monopol, îşi impune, nestingherită, propriile reguli, propriile interese ! Aşa s-a întâmplat intotdeauna, aşa se petrec lucrurile şi acum. Nu cunosc legile care guverneaza acest serviciu , dar sper ca cei care cunosc legile si au autoritatea de a supraveghea aceste servicii vor face corectiile necesare ! Va pot pune la dispozitie o copie dupa contract !
  1.Ni s-a impus un contract ‘alambicat ‘, greu de ‘descifrat ‘ !Probabil, pentru a fi ‘santajati ‘cu el !
  2.De ce 2 contracte, care furnizeaza 2 sau mai multe servicii diferite , trebuie contopite in unul singur ? De ce o singura factura, fara a fi detaliate serviciile care ne sint oferite si costul lor ? (asa am aflat dupa 2 ani ca platesc…serviciul de intretinere al retelei de telefonie fixa …desi, din punctul meu de vedere reteaua e …aceeasi cu cea a televiziunii !)
  3. Cine este beneficiarul acestui contract : nu-l vad definit , in nicio parte a contractului, ci numai in actul aditional unde figureaza…un nume si datele de pe cartea de identitate !
  Apare o magistrala confuzie sau subterfugiu prin omisiune : beneficiar, locatia unde se instaleaza serviciul, client etc.sint folosite de-a valma !
  Confuzia a fost lansata in faza in care am fost anuntati ca se schimba grila de programe, fara sa fim anuntati , in clar, ca aceasta schimbare implica schimbarea abonamentelor si implicit a costurilor !
  Daca pina acum am fost taxati pe locatie, indiferent cite aparate aveam, prin aceasta modificare sintem taxati pe aparat
 • continuare -contract RDS$RCS (Marţi, 29 ianuarie 2013, 9:53)

  elwis [utilizator]

  4.Atunci, unde se delimiteaza instalatia : care parte apartine furnizorului de servicii si care parte beneficiarului de servicii , pentru ca , daca pina la data incheierii prezentului contract punctul de delimitare era la intrarea in locuinta- (o gaura in peretele exterior , iar in dreptul gaurii era instalat un repartitor ! ) de data asta , prin furnizarea decodoarelor, instalate individual, la fiecare televizor - s-a mutat punctul de delimitare la …bornele televizorului ?
  Oricum , taxarea s-a transformat , corespunzator acestui mod de delimitare !
  Sa inteleg ca furnizorul isi asuma si restul instalatiei, interioare (caci nu se presupune ca stam cu televizoarele la usa, de ex., inafara apartamentului ! ) ?
  Atunci care defectiuni sint din vina furnizorului si care din vina beneficiarului, cu atit mai mult cu cit , inteleg , trebuie sa pazesc si integritatea retelei furnizorului impotriva….
  De ce trebuie sa pun la dispozitia furnizorului cladirea, spatiile comune sau traversarea sub cladire daca aceste instalatii nu apartin , in exclusivitate , beneficiarului respectiv ?
  Care sint autorizatiile pe care trebuie sa le obtina beneficiarul si care furnizorul ? etc.etc.
  A verificat cineva calitatea echipamentelor electronice care ne sint puse la ‘dispozitie’ ?Am mare indoieli ca aceasta este solutia in conditiile in care , pe piata , apar televizoare din ce in ce mai sofisticate, ale caror functii le ‘scurtcircuitam’cu niste aparate indoielnice ! Probabil ca …au corespondenta in ‘pret’ !
 • continuare-contract RDS$RCS (Marţi, 29 ianuarie 2013, 9:54)

  elwis [utilizator]

  5. Care sint serviciile pe care mi le ofera furnizorul si pentru care platesc si care sint denumite ‘Digi TV Cablu ‘ inafara unui circuit (pct.1.2.1)?
  -un numar de posturi , doar că în contract nu scrie nimic despre ce posturi se obligă să difuzeze. Practic, ar putea să difuzeze cele 25 de posturi pe care CNA îi obligă să le retransmită ( sau cite or fi !) si , în rest , 100 de canale unguresti si totul ar fi perfect legal. Imi pare rau ca nu stim maghiara, nu banuiam ca o sa devenim ‘captivii ‘…acestei carente in educatie ! Sunt curioasa ce urmează ?
  Dupa ce au scos posturile Discovery din abonament si ne-au bagat ‘pe git ‘ ‘productiile ‘ proprii Digi life si Digi world , ati avut curiozitatea sa urmariti o emisiune ? N-ar strica ! Veti vedea cit de jos s-a putut ajunge ! Cum au obtinut licentele de emisie ? Banui ca sint verificati de CNA , dar ‘contemporaneitatea’si ‘interesul’ cine le verifica ?
  -un abonament pe care trebuie sa-l platesc , anticipat, cu o luna de zile !
  N-am reusit sa inteleg care este durata intreruperilor accidentale ale serviciului pentru care nu trebuie sa platesc , sau ma rog, sa-mi recuperez banii, caci oricum am platit in avans ? Apelez serviciul telefonic de deranjamente , la capatul caruia imi raspunde sau nu un operator, dar nu primesc numar de reclamatie, sa am convingerea ca de acum incolo incepe durata de 48 de ore pina se remediaza defectiunea , daca….
  6.Daca vreau sa renunt la contract, trebuie sa notific RDS&RCS , in scris, prin posta sau tert , cel putin 30 de zile inainte, dar pina in data de 5 a lunii in curs daca vreau ca intreruperea serviciului sa fie facuta cu luna urmatoare ! In plus, eu trebuie sa fac dovada ca si-au ridicat corespondenta pina in data de 5 a lunii, altfel…
  7.Tariful poate fi schimbat pe parcurs ,chiar daca un contract se incheie pe durata determinata, in penalitati intervine si euro etc. ….MULTUMESC !
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:08)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui elwis

   Conform studiilor de piata efectuate, firma RCS RDS sau orice alt operator de cablu nu sunt monopolisti, putandu-se vorbi cel mult in cazul RCS de o pozitie puternica de piata- pozitie dominanta. Orice abonat nemultumit de aspecte cum sunt cele sesizate de dvs poate sa schimbe furnizorul de televiziune prin cablu, inclusiv prin servicii de televiziune prin satelit care pot ajunge mult mai usor la orice abonat de pe teritoriul tarii.
 • Piata auto (Marţi, 29 ianuarie 2013, 17:02)

  Vlad [anonim]

  Cu siguranta stiti despre concurenta neloiala din domeniul auto , favorizata de RAR,Mediu etc. prin autorizatiile emise pana si catre orice PFA , care anunta ca face doar schimb de ulei si filtru , dar in realitate face de toate, platesc mai nimic la stat si repara pe genunchi,cu tarife de dumping, concurenta neloiala favorizata de asiguratorii care din dorinta de a-si reduce costurile "recomanda" insinuos clientului unde sa-si faca reparatia ca altfel nu-l despagubesc, stiti cu siguranta de comertul ilegal cu piese din dezmembrari care a ajuns la niste cote aberante si pun in pericol siguranta in trafic nu numai a celor care utilizeaza astfel de piese ci si pe a celor care nevinovati, participa la trafic si intra in coliziune cu cineva care pierde directia din cauzele de mai sus. De ce asteptam mereu sa moara cineva( eventual un cap incoronat ) ca sa reglementam un domeniu ( oricare ar fi el)?Va rog nu-mi raspundeti ca nu e de competenta dumneavoastra. In acest caz, mai bine nu-mi raspundeti deloc. Cu deosebita consideratie , Vlad
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:12)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Probleme de calitate de genul celor sesizate pot fi in egala masura atribuite unor mari operatori sau unor PFA-uri. Un pret mai mic poate insemna si o calitate mai mica, insa acest lucru nu inseamna ca orice reducere de preturi este rezultatul unei reduceri a calitatii ci a unor costuri, in general. Nu credem ca este necesara o reglementara suplimentara celei existente, ci mai degraba aplicarea riguroasa a celei din prezent si avertizarea consumatorului cu privire la riscurile la care se poate expune.
 • In cazul in care (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 0:53)

  Robert ciprian [anonim]

  O marca isi face reclama comparand serviciile ei net superioare cu serviciile de proasta calitate, zice reclama, ale unei alte marci. Unde intra aceasta ipoteza? Stiu ca in sua au existat reclame ale pepsi care se folosea de coca cola intr-un spot tv. La noi ce se intampla in cazul asta? Si cum se schimba asta daca marca nu se adreseaza clientelei marcii denigrate in reclama?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:14)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robert ciprian

   Publicitatea comparativa se poate realiza doar in niste limite prevazute in legislatia speciala a audio-vizualului care sa nu aduca atingerei imaginii marcilor comparate.
 • Ce zice legea (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 0:57)

  Marcuxx [anonim]

  Comerciantii sunt obligati sa isi exercite activitatea cu buna-credinta, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentei loiale- Art 1 din lege.

  Cum se traduce si ce valoare are in instanta termenul de "buna credinta"?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:35)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuxx

   Buna credinta reprezinta unul dintre principiile fundamentale consacrate de legislatia civila, inclusiv in Noul Cod Civil, continutul si limitele sale fiind definite pe cale jurisprudentiala. Buna credinta se prezuma, iar instanta va aprecia in functie de materialul probator specific fiecarei cauze asupra situatiilor in care aceasta prezumtie este resturnata.
 • Dumping (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 1:05)

  Ramona [anonim]

  Ne puteti spune cateva exemple concrete de dumping si cum se procedeaza daca exists plangeri? Ce criterii se verifica si cum se evalueaza daca un operator economic practica preturi extrem de joase ca sa isi scoata concurenta de pe piata?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:20)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ramona

   Exista foarte multe modalitati in care dumping-ul se poate manifesta, dar este important de retinut principiul general conform caruia dumping-ul inseamna vanzarea produselor sub costul de productie al acestora. Dumping-ul poate afecta concurenta doar in masura in care se face interesul manifest de a elimina de pe piata unul sau mai multi competitori. Nu si in alte situatii. Exista modele economice prin care se poate evalua existenta reducerii sub costuri bazate, de exemplu, pe preturile aceluiasi produs in alte momente sau in alte arii geografice. In orice situatie, dovedirea existentei unui dumping rau intentionat este extrem de dificila.
 • .... (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 1:09)

  Radu Barbu [anonim]

  Care e diferenta intre concurenta neloiala si practici monopoliste?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:24)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Barbu

   In cadrul legislativ din Romania cele doua sunt reglementate prin acte normative distincte, respectiv legea 11/1991 pentru concurenta neloiala si legea 21/1996 pentru practici monopoliste. Pe fond, in cazul concurentei neloiale este vorba de fapte comise intre operatori economici si cu efecte indirecte asupra consumatorilor, iar in cazul practicilor monopoliste este vorba mai degraba de actiuni ale operatorilor economici cu efecte directe asupra consumatorilor, de exemplu cartelul.
 • "arbitraj" (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 6:38)

  Anonim [anonim]

  Un operator mobil din Romania ofera clientilor prepaid un tarif de 2,5 Euro centi/minut catre alte retele nationale, desi tariful de terminare este de 3 Euro centi/minut. Un alt operator de telefonie mobila incearca sa beneficieze de diferenta de tarife (de la 4 centi la 2,5 centi), dupa care se trezeste ca operatorul care practica dumping ii flutura termenul de "arbitraj".

  INTREBARE: cine practica concurenta neloiala ? Operatorul cu tarife sub costuri sau cel care incearca sa beneficieze de diferenta de tarife ?

  Multumesc.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:28)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Din cele comunicate, nu rezulta ca vreunul dintre operatorii economici mentionati ar comite o fapta care sa se incadreze in definitia unei fapte de concurenta neloiala. E necesara cunoasterea contextului (pozitia de piata precum si intentia urmarita prin conduita pe piata a operatorului).
 • freedom house rolulautoritatii statului si a actor (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 9:04)

  big [anonim]

  Statul face concurenta neloiala costruind blocuri pri ANL pe care dupa cativa ani de chirie trece la vanzarea lor asa cum s-a intamplat! Asta e economie libera de piata???
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:28)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui big

   Atat statul, cat si autoritatile publice pot exercita activitati economice, caz in care trebuie sa respecte regulile de concurenta.
 • intrebare (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 10:04)

  dan [anonim]

  Consiliul Concurentei a anuntat ca va da publicitatii la sfarsitul acestei luni concluziile investigatiei declansate pe piata bancara cu privire la posibile intelegeri privind nivelul ROBID/ROBOR. Care sunt concluziile acestei investigatii? Va multumesc
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:29)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Decizia nu a fost inca emisa, dar acest lucru se va intampla in perioada imediat urmatoare.
 • intrebare (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 11:09)

  Adriana [anonim]

  Ce parere aveti despre Clubul de media din care fac parte 10 din cele mai mari agentii de publicitate dn Romania? Nu este clar ca e vorba de concurenta nelioala? cum merg investigatiile?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:39)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Exista o investigatie in curs a Consiliului Concurentei cu privire la unii membri ai Clubului de Media, insa nu asupra acestei asociatii ca atare.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:41)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Nu putem comenta investigatiile in curs.
 • Buna ziua (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 11:46)

  Ciprian [anonim]

  Intrebarea mea pentru Dl. Valentin Mircea, vice-presedinte al Consiliului Concurentei este:

  1. Verificarea accesului liber la programele de finantare europeana sau alte programe cu finantare de tip grant (fonduri nationale) intra in atributiile Consiliului Concurentei?

  2. Mai sunt si alte institutii responsabile de acest aspect?

  Va multumesc pentru lamuriri.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:42)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Aspecte similare celor pe care le-ati semnalat nu intra in competenta Consiliului Concurentei.
 • investigatii (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:03)

  cornel [anonim]

  Care a fost cea mai mare amenda pe care consiliul a dat-o unei companii din Romania? Despre investigatia consililului asupra Clubului de Media de unde si cand pot afla clientii mai multe amanunte? Presedintele clubului de media a acuzat Consiliul de practici abuzive si imixtiune in afacerile industriei de media. Cum comentati aceste acuzatii?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:41)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui cornel

   Cu privire la Clubul de Media am raspuns mai sus. In ceea ce priveste Consiliul Concurentei, acesta isi exercita activitatile in cadrul legal conferit de legea 21/1996 si deci nu poate fi vorba de un abuz in interventia sa pe o piata.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:43)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui cornel

   Cea mai mare amenda acordata unei singure companii din Romania a fost aplicat agrupului OMW Petrom in investigatia privind piata carburantilor aditivati si a fost de aproximativ 130 milioane de euro.
 • Valentin Mircea - Prima Casa (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:14)

  ciprian [anonim]

  Buna ziua,
  Consider ca, acest program, Prima Casa (sau Noua Casa in formula actuala), incalca principiile concurentei.
  Practic consider ca, prin aceasta creditare, piata imobiliara este sustinuta artificial, nefiind lasata sa respire liber, atata timp cat guvernul aloca fonduri plafon (60,000 euro) ptr achizitionarea unei locuinte - de doua camere.
  Daca nu ar axista programul, piata s-ar reglementa singura, iar preturile la imobile ar ajuge acolo unde se intalneste cererea cu oferta.
  D-vs ce opinie aveti?
  Multumesc.
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:45)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciprian

   Programul Prima Casa a fost evaluat si avizat de catre Consiliul Concurentei in ceea ce priveste incidenta regulilor de concurenta sau de ajutor de stat si nu au fost identificate probleme din aceste puncte de vedere. Este o actiune a statului care are reflexii in piata privata, dar ratiunea sa de a fi este de ordin social, expresie a unei politici publice de a oferi o sansa unor categorii sociale.
 • Piata produselor farmaceutice (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:19)

  Ana [anonim]

  Ce parere aveti asupra competitiei pe piata produselor farmaceutice? Sunt patentele, in opinia dumneavoastra, o amenintare a competitiei intre produsele generice si cele inovatoare? Este aceasta amenintare un rau necesar?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:47)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Brevetele nu pot constitui o amenintare in sine la adresa concurentei, dar folosirea lor cu scopul de a extinde durata si aria de acoperire a drepturilor exclusive conferite poate constitui o fapta anticoncurentiala. Astfel de practici constituie o preocupare curenta si de maxima importanta atat pentru Consiliul Concurentei, cat si pentru Comisia Europeana la nivelul Uniunii Europene.
 • Comment sters de user (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:37)

  Erasm [anonim]

  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:51)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui Erasm

   Serviciile publice de interes general nu pot fi efectuate in mod eficient de catre mai multi operatori avand in vedere ca in acest caz ar fi dificl sa se evalueze modalitatea (in principal, in ceea ce priveste calitatea) prin care fiecare dintre ei exercita acel serviciu. In contrapondere, serviciile de acest tip, care beneficiaza de exclusivitate, sunt reglementate inclusiv prin stabilirea tarifelor de catre administratiile publice locale.
 • raspundere (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:11)

  ana [anonim]

  o scurta intrebare legata de raspundere - in cazul in care o societate ar fi investigata de Consiliu si vinde (inainte ca sa fie emisa o decizie de sanctionare) toate bunurile societatii, cine va suporta amenda daca vanzatorul s-a lichidat deja?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 15:05)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   In materia dreptului concurentei se aplica principiul continuitatii raspunderii juridice, care inseamna ca persoana care dobandeste intregul patrimoniu al intreprinderii care a participat la fapta investigata, poate fi tinuta responsabila pentru aceasta fapta si obligata la plata amenzii.
 • Licitatii cu Moldova (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 13:23)

  J [anonim]

  daca o societate din romania si o societate din moldova incheie in romania un acord urmarind trucarea unei licitatii din moldova, vor fi sanctionate cele doua societati pe legea romana de concurenta?
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 15:05)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui J

   Daca fapta nu este comisa si nici nu are efecte pe teritoriul Romaniei, aceasta va fi sanctionata conform legii din Republica Moldova, care are prevederi similare legii din Romania. Autoritatile din Moldova ar fi competente chiar daca intelegerea a fost initial realizata in Romania dar a produs efecte in Moldova.
 • completare intrebare raspundere (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 15:16)

  ana [anonim]

  Multumesc. inca o scurta intrebare: in cazul continuitatii mentionate in raspuns la ce cifra de afaceri s-ar aplica amenda ? (cifra activelor preluate de la vanzator sau cifra de afaceri totala a cumparatorului)? multumesc
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 16:42)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Amenda s-ar aplica la cifra de afaceri totala a societatii care a preluat activele, asa cum se aplica, de regula, amenzile in baza Legii nr.21/1996. De retinut ca acest transfer de raspundere opereaza doar daca vanzatorul a incetat sa existe, dupa cum a fost si intrebarea dumneavoastra. Posibilitatea transferului de raspundere a fost stabilita in jurisprudenta Curtii Europene de Justitie (de exemplu, cazurile Compagnie Royale Asturienne des Mines and Rheinzink GmbH vs.Comisia - 1984 - sau Anic vs.Comisia - 1999) si nu rezulta din prevederi legale exprese in legislatia romaneasca.
 • incriminare penala intelegeri (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 17:13)

  ana [anonim]

  ce se va intampla cu prevederea din legea concurentei re licitatii trucate la momentul intrarii in vigoare a noului cod penal care sanctioneaza " Fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare ".
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 18:39)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Prevederea din noul Cod Penal va fi coroborata cu art.60 al Legii 21/1996. Acest lucru urmeaza a fi realizat prin Lege de punere in aplicare a noului Cod Penal care va modifica, de altfel, art.60 din Legea 21/1996 si art.246 din noul Cod Penal.
 • protectie informatii -recunoastere (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 17:16)

  ana [anonim]

  daca o societate recunoaste o fapta in fata dvs. informatiile furnizate in acest cadru pot fi folosite pentru incriminarea separata penala a acesteia (sau mangerilor)?(in fata organelor penale). cum este protejat directorul unei societati de o eventuala raspundere penala separata (derivand dintr-o fapta recunoscuta in fata dvs)
  • r (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 18:39)

   Invitati intalnire online [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Daca este vorba de clementa, Legea de punere in aplicare a noului Cod Penal va prevede expres o cauza de nepedepsire penala a managerilor si administratorilor operatorilor economici care dezvaluie existenta unui cartel si aduc dovezi care contribuie la dovedirea acestuia.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by