STIRE ACTUALIZATA Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International, ca Guvernul va introduce coplata de la 1 martie, odata cu pachetul de baza, iar masura va viza doar internarile. Potrivit premierului, la momentul externarii din spital se va plati "o suma modica", in cuantumul de 10 lei. Masura nu se aplica la analize, la urgenta, sau la medicii de familie.

Intrebat daca din martie se va introduce coplata, premierul a raspuns: "Coplata a fost aminata o perioada. De la 1 martie, odata cu pachetul de baza, ne-am obligat sa o introducem doar pentru internari. La momentul externarii din spital - o suma modica. Asta inseamna maxim 10 lei. Nu se va plati la analize, nu la urgenta, nu la medicii de familie, doar la externare, si va fi maxim 10 lei."

Masura apare in scrisorarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, obtinuta de Mediafax. "In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarariti sa aplicam urmatoarele masuri: In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta; vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arata in documentul citat de agentia de presa.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.