- Vezi mai jos discutia referitoare la supraimpozitarea veniturilor mari din sectorul bugetar
Asculta mai jos fragmentul audio despre supraimpozitare
Victor Ponta (intrebat daca ia in calcul si alte taxe marite): Altceva decit ce e in pachetul fiscal pe termen mediu si lung nu am in vedere, decit o solutie referitoare la veniturile din salarii si pensii.
Rep: Mai exact?
Victor Ponta: Mai exact, eu in continuare cred si sustin ca cei care lucreaza in institutii publice, in companii ale statului, pot sa cistige mai putin decit au acum, sute de milioane. Dar inca caut solutia juridica.
Rep: Puteti fi mai precis?
Victor Ponta: Cind o sa am solutia juridica o sa fiu foarte precis.
Rep: Va referiti la taieri de salarii in sectorul bugetar?
Victor Ponta: Nu am voie, stiti foarte bine, ca pierd procesele.
Rep: Dar puteti impozita de la o anumita suma in sus
Victor Ponta: Ati vazut? Asa ma gindesc si eu.
Rep: De la cit, de la 45 milioane in sus?
Victor Ponta: 1000 de euro cred ca este un venit in sectorul public care-ti asigura un trai decent. In sectorul public.
Rep: Deci, sa nu ramina in ceata: va ginditi ca posibila masura sa aplicati supraimpozitarea veniturilor in sectorul bugetar care depasesc sa zicem 45 milioane.
Victor Ponta: Da. E corect. Ma gindesc de mult la asta, nu e nici un secret.
Rep: Cam cind ati dori sa o aplicati?
Victor Ponta: Cind am solutia juridica si constitutionala care sa nu ma faca - nu pe mine, ci pe cel care va veni dupa mine - sa piarda toate procesele cum pierd eu toate procesele deschise pe vremea domnului Boc.
Rep: In ce orizont de timp?
Victor Ponta: Cit de repede am solutia juridica si constituionala corecta.
Asta fac acum, impoziteaza-impoziteaza-impoziteaza si vor angaja greci, deja cu mare experienta in faliment, pt. ca-s morti de foame
ce zici mata este doar teorie, nici macar in sectorul privat nu functioneaza, ca asa este sistemul asta capitalist, teoretic este foarte viabil. numai ca practica il omoara, ca profitul-capitalul este pe primul loc iar capitalul uman aproape ca nu este luat in seama...
or de multe ori o idee este mai importanta si aduce mai multi bani la o firma decat chiar capitalul propriu...
Sa nu intelegem gresit, nu vor lucra pe 1000€, de la 1000 in sus impozitul creste. Oricum, tara aia viitor rosu are.
Prada pe care se bat toti acestia este cetateanul corect, care din munca lui traieste impreuna cu familia sa dar care este obligat prin lege sa ii intretina si pe smecherii si puturosii mai sus amintiti.
Talharia este de doua feluri : Cea ilegala, caz in care talharii sunt cateodata pedepsiti si cea legala in care talharii isi aduna prada "legal" prin taxe si impozite umflate si care nu sunt pedepsiti niciodata, ba chiar votati si revotati.
Oricum, daca nu va gasi solutii legale, da niste legi, modifica si Constitutia si gata... Ce palaria lui, doar au majoritate in Parlament, pot face ce vor muschii lor :D
Boc le-a aratat marfa si i-a spus pe nume : salarii si pensii nesimtite care trebuiesc reduse. Pentru ca a rostit adevarul, a fost huiduit si a trebuit sa plece.
Plagiatorul spune : supraimpozitarea veniturilor care depasesc...., adica tot reducerea salariilor si pensiilor nesimtite dar ambalate in "ciulaifan".
Idiotilor le place sa fie mintiti frumos !
Nu poate sa aplice impozite diferite la aceleasi venituri.Principiu:sarcini fiscale egale.
Daca chiar vrea reducere de ce nu le scade salariile bugetarilor prin lege? Au majoritate...
Ce fatarnicie!
Economii se pot face reducand numarul lor, mai precis sa se renunte la cei angajati pe criterii de partid(e) si sa ramana doar cei care pot ocupa un post prin concurs (atentie, corect!).
Apoi, dintre acestia ar trebui eliminati cei coruptibili - si cei competenti sunt coruptibili.
In final cei care raman ar trebui sa primeasca niste salarii comparabile cu cele pe care le-ar primi in sectorul privat pentru aceleasi atributii si conditii de munca.
Dar asta cred ca tine de domeniul SF deoarece ar insemna sa nu mai poata fi controlati politic.
Pai daca reduce nr. lor o sa-i vezi in strada si iara este nasol pentru el dar este foarte bine pentru tara.
Si... DE CE guvernantii astia nu vad niciodata o astfel de solutie ?!
Ar trebui impusa cumva de catre societatea civila.
Un amendament in Constitutie.
Presedinte apolitic, functionari de stat apolitici, sub sanctiunea legii.
de cand tariceanu a dublat salariile, s-au facut fel de fel de agentii de nici ele nu stiu cu ce se ocupa exact (personal primaria m-a indrumat cu o sesizare catre o agentie care mi-a spus ca nu trebuie la ei...) si s-au angajat oamenii de partid, relatiile, amantele, etc., sa te angajezi la stat a devenit aproape imposibil, spaga este foarte mare....
boc a avut dreptate cu reducerea numarului de angajati, cu legea unica de salarizare, etc... pacat ca nu a avut sprijin, nici chiar la el in partid, ca sunt multi profitori, cu salarii nesimtite si nu fac nimic toata ziua...
astia vin acum si ne spun acelasi lucru, numai ca solutiile propuse or sa fie si mai dure, ca la prosti un rahat ambalat frumos face minuni...chiar daca mai corect este sa le arati rahatul direct, sa nu-l manance sau sa calce in el, avand acelasi gust si miros indiferent de ambalaj...
O lege care sa faca discriminari asupra impozitarii nu va fi constitutionala.
- Ponta stie foarte bine ca orice lege in acest sens, adica ii impozitam numai pe aia de la stat care au peste 4500 roni, va fi respinsa de CC ca discriminatorie. Nu poti impozita doar pe unii, in functie de unde sunt angajati, un angajat la stat nu are mai putine drepturi ca unul la privat. Ma rog, eu sper ca stie ca va fi respinsa, altfel ar mai confirma inca o data ca e un idiot sinistru.
- Ca urmare a punctului precedent, va egaliza situatia solicitand supraimpozitarea si celor din mediul privat, ca si aia, capitalistii nenorociti, pot trai foarte bine cu 1000 de euri pe luna. si daca nu le convine, ura si la gara, sunt cateva zeci de mii care se incadreaza in categoria cu peste 4500 roni in mana, oricum votau impotriva PSD multi dintre ei, deci nu ne influenteaza electoral. Ba, din contra, aduce puncte electoral la prosti, "foarte bine, sa le ia si alora, altii are salar de 7-800 de lei, aia ce sa mai zica, de ce sa nu traiesti bine cu 1000 de euri? Cine i-a pus sa invete? La munca baaaah, nu la birou!" si asa mai departe.
Chiar credeti ca strofocarile cu impozitul diferentiat sunt benigne? Acum pistoneaza pe o grila cu 16%, 12%, 8%, adica mai mici de 16%, ca sa ne placa tuturor. Important e sa se renunte la principiul impozitului unic, pe urma ne jucam cum vrem, cand vrem, cu grilele si cu impozitele.
Si apoi, daca 1000 de euro este un venit care-ti asigura un trai decent, de ce dumneavoastra- politicienii- nu va multumiti sa traiti decent cu- sa zicem- 3000 de euro, traind "de trei ori mai decent" decat un functionar ce traieste decent?
Si cateva observatii....
Vorbiti in "milioane" si avem o moneda "noua" din 2005.
Si vorbiti de "venituri" in loc sa vorbiti de salarii.
Din moment de exista acum un "impozit pe venit" de 16%, daca spuneti "1000 euro venituri" inteleg mai degraba ca vreti sa spuneti.... ca acum un salariu net de 840 de euro iti asigura un trai decent in sectorul public.
Da, poti avea decenta sa nu mori de foame cu 840 euro pe luna, te gandesti daca iti cumperi o carte, iti ajung banii sa platesti "cablul" cu Antena 3.....
Hai sa fim seriosi, cheia problemei este sa aveti mai multi salariati in sectoarele nebugetare. Asta s-a facut ca nu intelege guvernul Boc, iar de la voi oricum nu se astapta nimeni sa intelegeti mai mult decat "impozitare suplimentara"....
Si asa se va (re)introduce impozitul progresiv, "pohta ce-a pohtit" a PSD, de atata amar de timp.
Este nevoie doar ca economia sa devina cu adevarat libera, agentii economici sa nu mai fie considerati infractori pana se dovedesc nevinovati, daca o nevasta de demnitar la putere vrea un lant de farmacii sa nu li se trimita alora controale pe cap pana inteleg ideea si il vand la pret de nimic etc etc etc.
Cu alte cuvinte, regimul politic trebuie sa inceteze sa mai fie struto-camila actuala, si anume un pretext de capitalism in care poti sa faci ce vrei cata vreme nu ii deranjezi pe neo-boierii la putere si cat intelegi sa le dai "dreptul" cat considera si cand considera si sa te dai din calea lor cand vor acces la Sfantul Buget de Stat.
Cetatenii trebuie sa aiba drepturi in mod real, atat in sectorul economic cat si in toate celelalte domenii, iar aceste drepturi sa le fie aparate in primul rand de catre stat.
Dar cine sa deschida cutia Pandorei atata timp cat majoritatea politicienilor nu sunt decat figuri sinistre, habarnagii refugiati in partide pentru ca in conditii de economie de piata neinfluentata politic ar muri de foame?
Asa ca salarii peste 1000 de euro la stat trebuie atent cantarite si justficate.
dupa care le faci favoarea sa il reangajezi pe un alt post cu aproximativ aceleasi atributii dar salarizat conform noii scheme. daca ii convine. daca nu... altul.
daca firmele pot face chestia asta perfect legal, de ce nu ar putea si statul?
Ma mira faptul ca Ponta(jurist) nu stie aceasta procedura.
Problema este ca nu se doreste acest lucru si nu numai de actualul guvern.
In toate aceste posturi sunt activisti de partid si nu cred ca ar conveni vreunui partid sa isi taie craca de sub picioare si sa le ramana membrii fara simbrie, dupa ce au lipit afise(ca la altceva nu-i duce capul).
In concluzie, nu e decat gargara pentru votantii saraci si frustrati ai USL(in special ai PSD).
Solutia pe termen mediu si lung?
Privatizare!
Doar le pasa de multimea amarata, nu?
Statul se poate comporta ca orice alt patron si poate sa hotarasca in sectorul bugetar atat numarul de salariati cat si cuantumul salariilor (atata timp cat respecta salariul minim pe economie).
Problema e una politica: Guvernul Ponta nu poate admite sa faca ceva mai rau chiar decat Guvernul Boc respectiv sa taie din salarii (chiar mai mult de 25 %).Asa ca vrea sa cosmetizeze: cu o mana da iar cu cealalta ia (impoziteaza).
Din cauza salarilor mici avem profesori suplinitori si oameni slab pregatiti profesional.
Problema e numarul enorm de angajati multi din ei birocrati care plimba hartii deoarece nici acum nu avem un sistem informatic integrat si rude angajate la un loc caldut, acolo e problema,
Daca ar ramane 20% din cei de acum si s-ar da 50% din bugetul pentru salarii celor ramasi am fi departe.
Dupa munca si rasplata, asa ar fi corect!
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipop**are dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naiv
Corect ar fi ca grila de salarizare din sistemul bugetar sa creasca salariile mici in timp ce ar salariile nesimtite ar trebui sa scada.
Imposibil in Romania cu actuala clasa politica.