Va spuneam acum mai bine de o luna ca la reuniunea GRECO (Group of States Against Corruption, organism al Consiliului Europei) din decembrie au fost discutate progrsele Romaniei in domeniile incriminarea faptelor de coruptie si finantarea partidelor politice. Ambele teme au fost analizate in urma cu doi ani, in cadrul celei de-a treia runde tematice a GRECO. Romania a primit recomandari pe care ar fi trebuit sa le puna in aplicare pana in iunie 2012, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.

Ministerul Justitiei a fost responsabil de implementarea recomandarilor si raportare catre GRECO. Insa la MJ transparenta este zero, asa cum ne-am obisnuit. Nu stim ce si daca s-a facut ceva, nu stim cine si cu ce raport a fost la reuniunea GRECO din decembrie. Stim, doar din raportul intalnirii, ca statele membre GRECO au luat nota de presupusele progrese ale Romaniei si i-au mai dat un termen - iunie 2014 - sa implementeze recomandarile. Si mai stim ca Romania a decis sa pastreze confidentiale rapoartele de progres, ceea ce nu este deloc in practica grupului. Doar Serbia si partial Danemarca mai sunt in situatia de a ascunde de ochii publicului primul raport de evaluare.

Ce are Romania de ascuns despre incriminarea faptelor de coruptie si finantarea partidelor politice? Intrebarea e retorica, desigur. Guvernul Romaniei are de ascuns de ochii publicului ca are probleme in aceste domenii, ca i s-au recomandat solutii si ca nici macar atunci cand altcineva i-a facut treaba, gasind solutiile, nu a fost in stare sa rezolve problemele. Sau poate nu a vrut sa le rezolve...

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.