Site-ul sursazilei.ro anunta inca din 20 decembrie 2012 publicarea unor marturii incendiare ale unui ofiter activ SRI "despre politia politica la nivel inalt". Publicarea acestor marturii a fost amanata in mod repetat, site-ul anuntand ca pregateste subiectul impreuna cu o televiziune. Joi, 17 ianuarie, site-ul a publicat o declaratie olografa, scrisa de un pretins ofiter activ. In esenta, acesta aduce acuzatii grave SRI, afirmand ca are cunostinta de acte de politie si ca exista ofiteri acoperiti in randul magistratilor, ceea ce este contrar legii. SRI sustine, intr-un comunicat trimis HotNews.ro, ca "materialul publicat este o parte dintr-un memoriu realizat de catre un cadru al institutiei noastre", dar ca verificarile efectuate "nu au confirmat exisitenta unor practici ilegale. SRI mai arata in comunicat ca "se incearca atragerea institutiei noastre in dezbaterea publica fara nici un fundament real, inclusiv cu sprijinul unor fosti angajati ai intitutiei noastre"

Redam mai jos integral comunicatul Serviciului Roman de Informatii:

"Materialul publicat reprezinta o parte dintr-un memoriu realizat de catre un cadru al institutiei noastre, care a adresat de-a lungul timpului mai multe petitii si memorii catre diverse institutii, inclusiv catre Serviciului Roman de Informatii, ca forma de manifestare a dreptului de petitionare.

Cel in cauza a fost primit in audienta de catre factori abilitati din Serviciu, inclusiv la nivelul comisiilor desemnate pentru a clarifica/verifica aspectele semnalate, ce tineau de presupuse activitati care ar fi avut loc, in trecut, anterior demararii, in anul 2007, a procesului de transformare institutionala a Serviciului.

De asemenea, in cadrul institutiei, aceste semnalari primite, inclusiv spre competenta solutionare de laorganisme cu atributii in domeniu, similar sesizate, au fost minutios verificate, evaluate si analizate,de catre comisii interne constituite la ordinul conducerii SRI, fara a fi identificate elemente care sa certifice ilegalitati sau practici neconforme cu cadrul normativ intern, in activitatea institutiei.

Rezultatele multiplelor verificari efectuate care nu au confirmat exisitenta unor practici ilegale - ce ar putea fi asimilate unor "activitati de politie politica"-, au fost comunicate, in conditiile legii, atat petentului cat si institutiilor sesizate de acesta. In acest context, petentul a confirmat ca este satisfacut cu demersurile facute de institutia noastra si de rezultatele comunicate.

Referitor la existenta ofiterilor acoperiti in randul magistratilor, precizam faptul ca SRI actioneaza in conformitate cu legile si actele normative conexe activitatii sale specifice in acest domeniu specializat. In acest sens, Serviciul aplica cu strictete prevederile legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, modificata si completata, potrivit carora acestora le este interzis sa detina calitatea de "lucrator operativ, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

SRI se supune controlului concret si permanent exercitat de Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii sale, fata de orice siuatie in care sunt semnalate abuzuri sau incalcari ale cadrului legal ori a normelor interne ce guverneaza activitatea Serviciului. Subliniem ca SRI acorda o atentie deosebita si manifesta disponibilitate pentru clarificarea/verificarea tuturor semnalarilor de natura celor expuse mai sus, in conformitate cu valorile si standardele euroatlantice ale comunitatii de intelligence din care facem parte.

Consideram regretabil faptul ca si in aceasta situatie se incearca atragerea institutiei noastre in dezbaterea publica fara nici un fundament real, inclusiv cu sprijinul unor fosti angajati ai intitutiei noastre."