Ministrul roman de externe,Titus Corlatean, a discutat joi, pe marginea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Europene (CAE) de la Bruxelles, despre situatia romanilor pe piata fortei de munca din Marea Britanie cu ministrul britanic al afacerilor europene, David Lidington, pe care l-a invitat sa efectueze o vizita la Bucuresti in primavara acestui an, transmite Agerpres.

"Am avut prilejul sa discut acest subiect mai larg al situatiei muncitorilor romani din Marea Britanie cu ministrul David Lidington, chiar la finalul reuniunii CAE si, discutand si asupra dezbaterilor politice din Marea Britanie, cu un asteptat discurs al premierului Cameron, i-am evocat, in termeni foarte clari, subiectul de interes foarte mare pentru Romania si opinia publica romaneasca, legat de modul in care unii actori politici, si am evocat in mod clar liderii Partidului Independent, evoca asa-zisul risc al invaziei si al fluxului masiv de romani care ar pune in pericol sistemele de asigurari sociale, de pace si securitate in societatea britanica", a declarat Corlatean.

El a adaugat ca si-a exprimat speranta ca prevederile tratatului de aderare a Romaniei la UE vor fi respectate. Dincolo de ce inseamna retorica politica din presa, "in cadrul contactelor directe si schimburilor de scrisori pe care eu le-am avut cu ministrul (de externe) William Hague, am primit asigurarea ca Marea Britanie va respecta prevederile tratatului de aderare a Romaniei la UE", a mai spus Titus Corlatean. "Prefer sa dau credit, in mod firesc, pozitiei oficiale exprimate si in corespondenta scrisa de partea britanica", a subliniat el.

"Pe de alta parte, discutand cu domnul ministru Lidington, pe care am avut prilejul sa-l intalnesc de mai multe ori anterior, am cazut de acord asupra posibilitatii si confirmarii vizitei sale in Romania in primavara acestui an. Vom anunta data la momentul in care finalizam pe canale diplomatice obisnuite. De altfel, vor fi si alte vizite ale unor ministri din UE in Romania sau reciproca, am discutat acest lucru cu o serie de alti ministri. Discutiile erau lansate si acum se confirma", a mai declarat ministrul roman de externe.