Reteaua sofisticata de infractori informatici care a atacat, in ultimii cinci ani, computere din institutii guvernamentale, diplomatice si stiintifice din tari situate mai ales in fosta URSS, a vizat si Romania.

Potrivit televiziunii publice, si Romania a fost tinta campaniei de spionaj cibernetic fiind vizate patru IP-uri ale unor institutii si ambasade straine din Bucuresti. In spatele unui singur IP se pot afla mii de computere.

"Sunt patru IP-uri in Romania. Investigatia este inca in desfasurare. In momentul in care am identificat aceste patru victime, am luat toate masurile necesare pentru reducerea efectelor atacurilor", a spus la TVR, Dan Tofan, director tehnic la Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.

Este vorba despre agentii guvernamenatle si ambasade acreditate din Bucuresti. In afara anchetei Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica , institutiile vizate deruleaza propriile investigatii.

"Aceste atacuri devin din ce in ce mai ascunse si trec ani pana cand victimele afla ca informatiile lor au fost furate", a explicat la TVR expertul Costin Raiu, de la Kaspersky Lab.

Specialistii de la Kasperski si Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica au colaborat pentru a contracara acest atac deosebit de puternic, iar hakerii nu au fost prinsi.

Kaspersky Lab a anuntat luni identificarea operatiunii Octombrie Rosu, o campanie sofisticata de spionaj cibernetic care tinteste mai ales ambasade din Europa de Est si Asia Centrala.

Atacurile informatice fac ravagii in sistemele informatice publice si private din intreaga lume.

De referinta sunt atacurile cibernetice impotriva Estoniei din primavara anului 2007, cele din timpul operatiunii ruse din Georgia, in 2008, si multe altele inregistrate ulterior au demonstrat ca oamenii se confrunta cu un nou tip de razboi, care poate provoca pagube importante.