Raed Arafat: Spitalele private din cateva judete primesc intre 6 si 17% din banii pentru cele publice
"Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17% merg catre spitalele private. Aceste unitati ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate", a explicat, duminica, secretarul de stat Raed Arafat.
El a mai spus ca din datele centralizate la Ministerul Sanatatii reiese ca in ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai multi bani decat cele publice din acelasi judet.
"Banii, care nu vor mai fi dati spitalelor private, vor fi folositi pentru cresterea finantarii celor 53 de spitale strategice care asigura peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din Romania. Astfel, din sumele respective va creste tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei. In plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensiva, pentru programele de infarct miocardic si accident vascular cerebral ischemic, dar si pentru programul de trauma. Altfel spus, niciun medic implicat in aceste programe nu va mai avea voie sa ceara bolavului sa-si cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva", a adaugat secretarul de stat.
Totodata, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a hotarat ca prin noul contract cadru sa majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie si cei din ambulator.
"Vrem sa incurajm rezolvarea cazurilor medicale, care nu necesita internare in ambulatoriu. Valoarea punctului in ambulatoriul de specialitate va creste de la 1,2 lei la 2 lei, aproape dublu, fapt care va permite medicilor sa asigure consultatii de calitate in acest sistem, iar in spitale sa ajunga adevaratele cazuri grave", a adaugat secretarul de stat.
Aceeasi analiza a MS mai arata ca majoritatea medicilor din spitalele private au loc de baza de munca spitalele publice. Astfel ca, medicii iau pacientii din spitalul public, il interneaza in privat, dar daca starea pacientului se agraveaza, in readuc in spitalul public pentru tratamentele scumpe, desi si-a incasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat.
"Vorbim despre masuri reale care reglementeaza cheluirea banilor din fondurile publice de asigurari sociale de sanatate pe spitalele private. Pentru spitalele private, banii trebuie sa vina din asigurari private. Mai mult, persoanele care au abonamente la clincile private, fie prin angajatori, fie direct, nu vor fi afectate. Toate aceste masuri asigura accesul echitabil la ingijiri medicale mai ales al cetatenilor cu probleme grave de sanatate, cazurile complexe, care din lipsa fondurilor, de multe ori erau in situatii dificile", a adaugat Arafat.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Te duci pentru un dinte si te trezesti cu tratamente pentru 5-6. Este teroare. Dentistul devine agresiv incercind sa te convinga sa-ti plombezi o multime de masele si asta doar pentru a deconta de pe asigurarea ta tratamente inutile.
Lasati din nou ura sa va ghideze deciziile. Nu va vad sa aduceti niciun fel de argument plauzibil contra lui Arafat.
Poate ca in sud sunteti obisnuiti cu spaga si bataia de joc si credeti ca toti suntem la fel.
In Romania singura problema pentru fals, furt, spaga, este sa fii dat afara. E groaznic acest stat politienesc.
Multi spun ca soricelul nu poate pune in aplicare masura (aberatie comunista). Asteptam cu interes. Lupta de clasa se va amplifica in 2013, liberalii vor fi pe baricade alaturi de popor impotriva mosierilor imperialisti.
Statul incheie un contract cu spitalul privat ca sa ofere servicii de sanatate, atat!
Statul nu baga un leu in cladiri, spatii, aparatura, plata utilitatilor in cazul unui spital privat, ci plateste doar actul medical in sine!
Trebuie sa fii... liberal sa nu vezi ca toata lumea iese castigata din asocierea asta, si i primul rand pacientul care primeste conditii decente de tratament.
Atata timp cat vreau sa ma duc 100% la privat ar trebui sa pot sa platesc 100% la privat!
Daca merg la privat, e treaba mea, dar NU E TREABA TA sa umbli la buzunarul meu si sa ma obligi sa-ti platesc eu tie spitalul murdar preferat!
Ca la orice lucru bun in Romania noastra - apar tot felul de "personalitati" care vor sa-si lege numele, fara absolut nici un merit. Partea proasta ca ajung sa-l compromita total....
Acuma ce te interesează pe tine, ca plătitor de asigurare medicală, cum este privit Arafat, nu ar fi mai bine să vrei ca banii tăi să te urmeze pe tine acolo unde vrei să te tratezi, şi nu invers, tu să fii nevoit să mergi după bani?
De ce nu avem opţiunea asta, care ar pune medicii şi spitalele în concurenţă reală?
"Astfel ca, medicii iau pacientii din spitalul public, il interneaza in privat, dar daca starea pacientului se agraveaza, in readuc in spitalul public pentru tratamentele scumpe, desi si-a incasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat."
Şi acest lucru se poate rezolva, dacă guvernanţii o doresc, printr-o ordonanţă de urgenţă sau o lege care să le interzică medicilor acest lucru.
Nu vedeţi că de fapt totul se rezolvă pe spinarea pacientului plătitor onest de taxe şi impozite?!
Domnul Arafat a avut o mare, generala, simpatie si recunoastere din partea romanilor. Problema este ca nu a ramas acolo unde munca, incapatanarea si competenta il recomandau si si-a piezrdut aura. Amintiti-va numai reactiile domniei sale la Legea Sanatatii, reactii evident politice si de-a dreptul tendentioase, declansatoare de ambiguitati furibunde si in final de instabilitate politica.
Dl Arafat nu a ramas un simplu profesionist de exceptie, ci s-a apropiat si de interese private, s-a adancit in sforarii politice pe care la inceput le banuiam iar cu trecerea timpului domnia sa nu face decat sa le confirme. Din pacate.
Si mai este ceva : adevarat, dl Arafat a organizat un sistem de Urgente, modern si performant. Dar sa nu uitam ca pe langa meritul sau personal mai exista cateva realitati : l-a organizat cu sprijinul institutiilor si autoritatilor romane, cu/pe banii romanilor si cu personal re calitate romanesc. Acest sistem, domnul meu, nu a aparut prin magia unei singure persoane, ci prin coroborarea si colaborarea atator factori. Sa-i dam fiecaruia locul si omagiul meritat, potrivit, si nu mai mult.
cit cheltuie si cit produce?
Cu banii cu care se plimba elicopterele alea degeaba se puteau trata zeci de bolnavi.
Arafat si-a construit o imagine puternica.
Asta da. In rest nu se traieste mai bine cu nimic din cauza lui.
Lasa ca eu in Romania am fost la o firma de firma si mi-au gasit cica 10 carii.. dupa care am plecat, am platit consultatia si m-am dus la dentistul meu si mi-a gasit doar doua din cele 10... Ia sa facem o comparatie unde e mai bine.
Eu zic :
Sa nu avem incredere in nimeni, sa verificam, sa controlam.
Traiasca oamenii cinstiti care nu vor functii, nici averi, ci numai sa aiba totul sub control si sa nu putem lua o aspirina fara sa ii intrebam pe ei.
deci, mai draga, el iti propune. tu alegi.
este bine ca acolo aveti si asigurare dentara.
in romania, la dentist, totul din pozanaru' propriu !
you're barking up the wrong tree, my darling !:)
panglicile taiate cu Ponta nu au fost intimplatoare, de fapt tipul era pentru un sistem comunist in sanatate si vrea sa se angajeze cu toata puterea in slujba acestei idei
Nu i-as nega insa meritele de a fi pus pe picioare SMURD-ul. Dar chiar asta ar trebui sa-i dea de gandit: ca sa puna pe picioare un serviciu de urgente decent in Romania, a fost necesara o alternativa privata, care sa dea clasa ambulantei de stat. De ce-ar functiona treaba altfel cu spitalele?
Dupa parerea mea, ar trebui privatizate toate spitalele, ministerul pastrandu-si doar un rol de control, pe care insa sa-l faca la sange, iar in control sa fie implicate si casele de asigurari de sanatate, nu doar cele de stat. Doar asa am ajunge sa avem un sistem de sanatate decent. Casele de asigurari ar concura intre ele la pret, iar pretul asigurarii ar putea fi mic doar daca unitatile care asigura tratamentul functioneaza eficient. Asa ca casele de asigurari de sanatate ar pune o presiune reala pe spitale pt. eficientizare. Orice altceva e frectie.
omul ăsta cunoaşte sistemul, cu toate capcanele şi ascunzişurile lui. nu-ţi spune nimic faptul că nu a vrut să fie nici ministru USL, nici primar PDL.
de când eşti comunist, dacă te opui abuzurilor, lăcomiilor (uneori, chiar hoţiilor) cu glanţ capitalist?
domnul care vroia să ajungă, cu elicopterul, la clinică privată, ştie cât costa elicopterul acela?
si daca elicpterul este bun pentru aventurieri si vitezomani, pentru infart nue este oportun!?
Multa sanatate...
Daca insa, accepti sa ajungi vuvuzeaua Ministrului Nicolaescu, treci granita profesiune/politic si incepi sa spui ...bazaconii !! Din nou se dovedeste ca Presedintele Basescu a avut dreptate (e adevarat ...numai pe fond) atunci cand a intervenit in direct la TV.
E ca si cam ne-am intoarce in anii 80. Dar asta este dl Arafat, un comunist. Pacat, daca nu intra un politica ramanea ARABUL CARE I-A INVATAT PE ROMANI MEDICINA DE URGENTA
De-aia se si bat sa puna mana pe sanatate fara discriminare : partide, politicieni, oameni de afaceri. Si sunt foarte putine anchete in legatura cu jaful din sanatate, la fel cu jaful din agricultura. Omerta.
Nu stiu de ce nu ma mir. Sunt suspicios in privinta motivelor dumneavoastra inca de pe cand v-ati erijat in varful de lance al scandalului politic din Romania.
Am primit multe minusuri atragand atentia asupra conduitei dumneavoastra care, de la bun inceput, mi s-a parut dubioasa. Nu va contest calitatile profesionale, organizatorice, etc. dar, inca stau si ma intreb unde e buna dumneavoastra credinta. Cred ca nu exista asa ceva! Atunci, ..., care va este scopul (real nu cel declarat)? ... Doar n-o sa raspundeti?! Asta ar tine de buna credinta!!!
Nu ma las inselat de faptul ca ati refuzat postul de ministru. E mai profitabil sa dirijezi din umbra.
"Aceeasi analiza a MS mai arata ca majoritatea medicilor din spitalele private au loc de baza de munca spitalele publice. Astfel ca, medicii iau pacientii din spitalul public, il interneaza in privat, dar daca starea pacientului se agraveaza, in readuc in spitalul public pentru tratamentele scumpe, desi si-a incasat onorariul la patricular, a mai spus secretarul de stat."
Nu-mi vine sa cred ca astfel de lucruri sunt spuse public, cu subiect si predicat!
Raed Arafat, in domeniul sistemului de sanatate, pare sa faca la fel ca Basescu in domeniul justitiei: sa spuna lucrurilor pe nume, oricat s-ar enerva lumea, si sa aduca un pic de normalitate.
Respect!
Singura varianta pentru a ajunge acolo este evident sistemul concurential in domeniul asigurarilor de sanatate... vreau sa nu mai platesc la stat si sa ajut la cresterea nivelului spitalelor particulare, avand libera alegere la destinatia investitiei mele... eu si cam toata clasa de mijloc... se pare ca acest deziderat se indeparteaza de noi, prin astfel de masuri.
Daca Arafat reuseste sa determine medicii din cele 53 de spitale "strategice" sa nu mai ia spaga si sa nu mai trimita rudele bolnavilor dupa medicamente, perfuzii, bandaje etc., jos palaria !
Daca nu reuseste, la primul caz dovedit de spaga sau de ridicat din umeri ("n-am cu ce sa-l vindec..."), sa-si dea demisia.
Tare mi-e teama ca acele spitale vor ramane fara medici, care, fie vor pleca pentru ca nu mai pot lua spaga, fie vor fi dati afara daca incearca sa o faca...
Prin urmare o sa pice cu totul partea din proiectul de lege a sanatatii, unde se zicea printre altele:
Ce drepturi au asiguraţii
... Să aleagă asiguratorul de sănătate, precum şi furnizorii de servicii medicale dintre cei cu care asiguratorul de sănătate a încheiat contracte de furnizare de servicii, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru...
Soţia mea a născut în spital de stat şi am jurat amândoi că nu mai facem greşeala asta NICIODATĂ. Ea era în travaliu şi eu alergam prin oraş să cumpăr mănuşi chirurgicale, glucoză, medicamente pentru că mi s-au cerut din spital. Am simţit că trăiesc într-o distopie în ziua aceea. Nu mai vorbesc că fătul era cunoscut cu hidronefroză din sarcină şi neonatologul a refuzat să îi facă ecografia de la trei zile pe motiv că "nu e necesar, e totul OK". Două luni mai târziu am aflat că încurcase nişte nume de familie şi uite aşa am ajuns cu copilul de-am făcut două operaţii de atunci şi are sondă Cook.
Cu şpăgi, bani împinşi şi toate cele m-a costat o naştere la stat, cu problemele de mai sus, pe undeva pe la 1000 EUR.
Un sfat simplu pentru domnul Raed Arafat: să limiteze puternic abuzul celor fără asigurări de sănătate asupra spitalelor, care sunt pline de minoritari ce n-au plătit în viaţa lor un leu la sănătate (în special) sau la stat (în general). Văd asta cu ochii mei de fiecare dată când merg cu copilul la spital. Iar eu, care plătesc aproape un salariu mediu net LUNAR la stat pentru "asigurări de sănătate", sunt tratat mai rău ca ei. De ce mai rău? Fiindcă se aşteaptă să dau şpagă. Lor nu le ere nimeni şpagă, că vine bulibaşa cu şatra şi-i bate pe toţi doctorii, cu asistente cu tot.
Dar îţi pun şi eu aceeaşi întrebare: De ce să plătesc eu peste 1000 RON pe lună unui sistem de sănătate în care nu vreau să calc NICIODATĂ?
Fă un calcul: să zicem că ai un salariu OK şi plăteşti 500 RON pe lună asigurărilor de sănătate. Din ăştia, 50 se duc la un spital privat. Pierzi 50 de lei.
Pe de altă parte, eu plătesc peste 1000 RON pe lună la asigurările de sănătate. Din aceştia, folosesc ZERO. Pierd peste 1000 RON.
Permite-mi, legal, să transfer suma asta unui spital privat, la alegere. Sunt bani câştigaţi de mine, pe care angajatorul mi-i plăteşte, dar pe care statul mi-i ia (cu japca, obligatoriu, conform unei legi retarde), fie că vreau, fie că nu.
A propos, sunt o mulţime de investigaţii pe care le plăteşti la stat, un exemplu este scintigrafia, care costă 286 RON la Carol Davila. Când copilul meu avea 3 luni, ne-au pus să venim la 07:45 dimineaţa, şi-am stat pe culoarul ăla nenorocit timp de aproape 5 ORE până am intrat la investigaţie (la 12:30). Nu i-a păsat nimănui că era iarnă şi frig şi un curent ca-n codru. A doua oară am aşteptat "numai" 3 ore pe acelaşi culoar nenorocit. La un spital privat am aşteptat o oră o dată la imagistică și ne-au făcut reducere 50% ca scuză fiindcă am aşteptat.
OK, e ca adult pot să aştept, sunt major, sunt vaccinat, rezist. Dar ce vină are un copil bolnav în vârstă de 3 luni, ca să-l pui să aştepte ca un câine 5 ore? Nu le urez nici duşmanilor mei aşa ceva...
Mai mult, CAS-ul este obligatoriu in momentul de fata. De ce sa platesc si CAS-ul obigatoriu daca nu folosesc serviciile spitalelor publice?
Eu cred ca acest procent de 10% n-o sa schimbe cu nimic situatia spitalelor de stat, atat timp cat nu se stopeaza pierderile si furtisagurile din aceste institutii. E ca si cum ai turna mai multa apa intr-o galeata care stii ca-i sparta.
1. Banii aceia "publici" provin de la contribuabili. Până acum, eu am cotizat în jur de 95000 RON la CAS. Din aceştia, am dispus de maxim 5000 (cu indulgenţă), în proporţie de 100% internări ale fiului meu. Restul au fost utilizaţi de statul român sau s-au cheltuit cu alţi pacienţi (din care un procent însem,nat sunt acei minoritari de care vorbeam mai înainte şi care n-au plătit în viaţa lor un ban la sănătate).
2. Spitalele private lucrează cu facturi, bon fiscal, plătesc TVA, taxe, etc. "Trasul la răspundere", recte verificarea cheltuielilor spitalelor private, e simplă. Acum te invit să mergi la un spital de stat şi să verifici acolo cheltuielile. Vei nimeri într-un haos.
Încă un exemplu: când mi-am internat fiul la vârsta de 8 luni în spital, printre diagnosticele de internare era şi "obezitate", el fiind exact în centrul curbei de greutate. Când am întrebat de ce s-a scris "obezitate" în fişa de internare, mi s-a explicat că este o metodă prin care spitalul poate "sălta" mai mulţi bani de la CAS. Aşa că ideea ta e corectă, doar că personajele trebuie inversate.
QED
Arafat are vederi comuniste,aruncă fel și fel de acuzații la adresa spitalelor private dar nu a enumerat care sînt acelea care au primit de exp.17 % din fondurilor CNAS.Sptialul Pelican din Oradea nu a beneficiat nici de 2 % din fonduri,acolo numai pentru pensionari se dau bonusuri,din partea conducerii.Plătești tot ,dar serviciile medicale sînt impecabile.Nu se face nicio operație fără analize amănunțite,numai vorbesc de investigațiile la inimă sau alte organe vitale.Acolo nu sînt buzunare la halate,ca la stat.
Domnul Nicolaescu, ca un bun patriot si grijitor de sanatatea poporului, face sa creasca artificial plata la privat si faciliteaza accesul moca la superspitalele publice!
Casa oricum plateste banii, fiindca daca esti bolnav trebuie sa te tratezi, ori acolo, ori acolo; atunci de ce ii roade grija daca ii da la un privat unde bolnavul e tratat ca un om sau la un spital public unde e tratat - de multe ori - ca o vita?La un privat , daca nu-ti place ceva nu te mai duci a doua oara si el pierde bani, la celelalte daca nu-ti place si nu ai bani pt privat ce faci?
Si dl Arafat nici macar nu are scuza ca nu s-a tradus exact ce a spus!Asta-mi aduce aminte de contrele cu Basescu, si nu mai sunt asa de convins ca nu era cel putin un sambure de adevar in ce spunea atunci presedintele.
Sa vedem cum evolueaza!
Si inca un lucru, sa ne spuna la nivel national care ar fi procentul, nu alege el cateva judete.Iar banii sunt ai nostri, ai contribuabililor si trebuie folositi penrtu TOTI cei acre contribuie cand au nevoie, unde doresc ei.
Sau, si mai bine, nu ne mai luati frate banii pe cas si lasati-ne inplata nostra sa ne tratam sanatatea
Caz concret: doctoriţa chirurg (să-i dea Dumnezeu sănătate!) care mi-a operat copilul cu o mână de aur lucrează şi la stat, şi la privat. Dacă n-ar fi lucrat la stat, copilul meu ar fi încăput, poate, pe mâna unui măcelar. Dar ai fi tu satisfăcut că s-au separat sistemele de sănătate... Halal! Ce-ţi pasă dumitale unde lucrează un doctor? Cu ce te afectează pe tine? Asta-i ură USL-istă: ad hominem, neagră şi rea, ca o boală incurabilă.
Trist...
Pentru ca a strica ceva util este usor- dar trebuie bine gandit cu ce poate fi inlocuit, iar a cladi intr-o mlastina este o utopie....
Pana una alta, ne vorbiti despre sistemele private dar nu ne prea vorbiti despre sistemele de stat.
Tatal meu a fost victima unui accident de circulatie.
Smurdul l-a transportat la Spitalul Judetean, pansamentul de la picior i-a fost aplicat de "Chirurgie I", internarea a fost la Neurochirurgie pentru ca era usor lovit si la cap, apoi trei zile s-au fandosit toate "chirurgiile" ca nu este treaba lor sa-l mai vada... iar eu ma intrebam daca nu eu sunt cel scapat de la nebuni, dandu-le spaga LA TOTI pentru absolut nimic.
L-am externat "pe proprie raspundere", apoi internat si operat la Bucuresti intr-un spital de stat, cu o consistenta "extra-spaga"... da, a fost frumos si cu happy-end, la urma toti mi-au povestit cum tatal meu era gata-gata "sa-si piarda piciorul"....
Cred ca glumeau.... pai daca-l pierdea era oricum vina mea- doar eu il externasem!
Da, extrem de frumoase cazurile "complexe" rezolvate in marile spitale..... Mai povestiti-ne, este frumos, zau!
Cazut pe gheata (de! elefant dansand...), facut buba la mana. Buba care necesita operatie cu introducere de placa si suruburi. Robocop scrie pe mine!
Pana n-am platit DIN BUZUNAR respectivul metal+suruburi, nu am fost programat la operatie. Iar dupa abator distractia a continuat: "n-avem nici o fasa pe sectie, sa trimiteti sa va cumpere ca sa va bandajam"; "nu putem emite reteta electronica, nu merge nu stiu ce rahat".
Domnule doctor, pentru ce am platit pana acum zeci de mii de lei in contributii la sanatate, cas-uri, car-uri si alte ca-uri? Ca atunci cand am O DATA nevoie de operatie/tratament, sa fie nevoie sa-mi cumpar "ingredientele"?
Uite, in opinia mea, de-aici, de la acest "n-avem, nu ne intereseaza" ar trebui sa incepeti taiatul in carne vie, nu de la cei 10% care se duc spre spitale private!
In spitalele private se platesc bani multi, din care CASNB compenseaza si ajuta pacientul sa nu suporte tot pretul prestatiei medicale, caci vorba aia: banii CASNB-ului sunt adunati din contributiile noastre, dar acesti bani sunt aproape egali cu cei platiti in fel si fel de moduri la spitalele de stat, prin spagi date de la portar si pana la femeia de salon ca sa-ti schimbe un asternut, dar si pana la medicii care cer de la obraz sume nesimtite. Astfel, banii pe care ii platesc in spitalele private se duc spre echipamente din ce in ce mai performante, la ingrijire medicala in conditii omenesti, pe cand in spitalele de stat, banii platiti sub forma de spagi+asigurare de medicamente si consumabile, se duc sa ingroase portofelele fara fund ale "medicilor", directorilor de spitale, cat si ale importatorilor de medicamente.
Vi se pare normal?
Pina la finalul anului, Romania o sa fie de nerecunoscut.
Oricum, imi lasati un gust amar "domnule" Arafat.
Ce vor MS si dl Arafat ? o solutie "originala", musai ne-europeana ?
Tragem puternic spre est ...
Eu zic felicitari pentru abordare domnului Ministru Nicolaescu si Doctorului Arafat.
mergem mai departe: un cabinet privat chirie minim 1000 de lei pe luna, o asistenta 700 lei, darile la stat 500 lei pt dr si asistenta lunar = 2200 lei echivalentul a 150 de pacienti pe luna tratati de medic; sau daca mai e si o rata la un ecograf, sau daca medicul nu are alta sursa de venit si trebuie sa scoata si el un salariu ? ar insemna deja peste 500 de pacienti pe luna, ceea ce este o utopie; d-le arafat, v-am simpatizat dar nu meritati, acum vad cine este groparul sanatatii din romania, un palestinian al carui smurd este o fundatie PRIVATA ce ia bani multi de la statul roman in timp ce noi astia facem eforturi mari sa supravietuim; oricum asta cu va mai dau la punct 0,8 lei suna ca aia a lu ceausescu "va mai dau 100 de lei la pensie"
Asa este peste tot.
Lucreaza cu medici angajati in sistemul de stat prejudiciind grav interesele pacientilor prin scaderea calitatii actului medical . Oare isi inchipuie cineva ca un medic poate sa lucreze si sa ofere servicii medicale de calitate prestand si la stat si la clinici private in aceasi zi , zi de zi,luna de luna ,ani in sir?
Am insotit pe cineva la un spital de stat pt un consult endocrinologic ; doctorul a plecat mai devreme pentru ca avea consultatii la o clinica privata si a trebuit sa reprogramam.
Pentru ca este chirurg renumit , nu am renuntat si am aflat clinica privata unde lucreaza si am obtinut o programare. Ne-am prezentat cu punctualitate si dupa o ora de asteptare am fost informati ca are o operatie cu probleme (la clinica de stat) si ca nu mai vine in ziua respectiva.
Deci?
paturi si termopane nu fac un spital privat bun.
sistem privat de sanatate... las ca doua termopane si doua amarite care iti dau buna-ziua nu este medicina privata.
si ca sa fie tabloul complet, ii inteleg pe medicii care au nevoie de bani si recurg la privat. dar grosul banilor tot la afaceristi se duc, ci nu in slujba cetateanului care isi plateste asigurarile de sanatate, din salariul de mincare.
Daca este vorba de prestatii in spitale private pe ce baza ?
Daca nu exista facturi pentru prestatii se considera deturnare da fond public.
Daca spitalele sau clinicile private sunt agreate de CNAS atunci se poate discuta, dar cum nu exista o lege a sanatatii se prevada asa ceva poate fi considerat infractiune.
Pe viitor se poate gasi o solutie agrearea spitalelor private pentru cei care dispun de o asigurare complementara de asigurare.
in aceste conditii, aceste identitati private trebuie sa asigure prestatii in caz de urgenta.
Decontul financiar pacient - medic-clinica-casa de asigurare trebuie facut prin cont bancere.
M-am referit si la medicii cu plata, la care trebuie disfiintata plata in numerar
Prestati trebuie sa faca obiectul unei facturi, potrivit unui tarif, indicand exact prestatia si evaluarea in functie de valoarea punctului medical
AVa sugerez, www.tarmed.ch