Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, joi, ca legea care reglementeaza statutul politistului trebuie schimbata, pentru ca este veche si cel mult intr-o luna va trebui lansat un nou proiect de act normativ, transmite Mediafax.

Radu Stroe a anuntat, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ca joi a avut o prima intalnire cu toate sindicatele din MAI si a discutat refacerea Legii 360, privind statutul politistului.

"Este o lege veche, viata a mers inainte si va trebui sa lansam cat de curand, poate in cel mult o luna, un nou proiect de lege "Statutul politistului"", a spus Radu Stroe.

Ministrul Afacerilor Interne nu a specificat clar ce moficari vor fi aduse legii, insa a dat ca exemplu situatia de la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Olt, unde, in luna noiembrie 2012, un control dispus de fostul ministru de Interne Mircea Dusa a dus la cercetarea prealabila a sefului institutiei, impreuna cu cei doi adjuncti ai acestuia, a sefului Politiei orasului Bals si a altor opt politisti cu functii de conducere.

Ulterior, tot in judetul Olt, o politista l-a injunghiat in abdomen pe fostul ei sef, pe motiv ca acesta ar fi violat-o cu sase luni inainte. Comisarul Gheorghe Barbu, din cadrul Sectiei de Politie Bals, a fost injunghiat de aceasta de mai multe ori in abdomen si picioare.

"Am vrut sa schimb conducerea IPJ Olt, insa Statutul politistului nu mi-a permis. Nu se poate asa ceva! Nu este corect! Acolo este o ancheta in curs, iar subalternii celor vizati sunt pusi in situatia sa raspunda la intrebari legate de sefii in exercitiu. Era normal ca, pe perioada cercetarilor, acesti sefi sa fie tinuti deoparte. Legea nu ne permite insa acest lucru, iar noi nu putem sa facem abuzuri", a explicat Radu Stroe.

Radu Stroe: MAI va avea patru secretari de stat, inclusiv la DGIPI

Ministrul Radu Stroe a mai anuntat joi ca a demarat discutiile cu privire la noua structura organizatorica, iar MAI va avea patru secretari de stat, dintre care unul va conduce Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

"Astazi, am avut prima mea intalnire in calitatea oficiala de ministru al Afacerilor Interne cu activul de comanda al ministerului. Le-am spus cateva lucruri, in primul rand ca in perioada imediat urmatoare ei vor trebui sa faca efortul ca toti politistii, pompierii, jandarmii sa recupereze zilele si noptile lucrate pe banda rulanta in aceasta perioada de timp. Am prezentat activului de comanda problematica reorganizarii ministerului. Speram ca astazi sa putem prezenta primului-ministru o forma dupa care sa-i dam drumul la CSAT pentru a primi avizul consultativ", a precizat Radu Stroe.

Potrivit acestuia, dupa ce se vor aproba structura si hotararea de organizare si functionare a MAI, in decurs de o luna trebuie elaborata o noua lege in domeniu.

"Cu aceasta ocazie, vom pune in aplicare cateva principii, respectiv siguranta cetateanului inclusiv la comuna, dar si in aglomeratiile urbane, la scoli, gradinite etc. Cu alte cuvinte, sa coboram din birouri cat mai multi oameni in strada, pentru ca siguranta cetateanului acolo se asigura. Vom avea toate datele sa cream o structura elastica. Nu va fi vorba de reduceri de personal, dimpotriva pentru a asigura securitatea in scoli si gradinite va fi nevoie de incadrari de personal", a spus Radu Stroe.

Intrebat cine va fi numit secretar de stat la DGIPI, Stroe a declarat ca aceasta problema va fi discutata mai intai cu premierul Victor Ponta.

"In principiu, eu nu vreau sa dau un semnal ca actualul sef al DGIPI va fi schimbat. Nici nu dau semnalul ca va fi vesnic. Voi discuta cu domnul prim-ministru. Eu am informatii ca profesional este bun. (...) Eu as vrea ca DGIPI sa asigure imprejurarea ca toti lucratorii din MAI sa fie feriti de rele, sa faca rele. (...) DGIPI trebuie sa fie organismul prin care toti lucratorii din MAI sa nu greseasca. Sigur ca pentru asta cei care il conduc nu trebuie sa fie tentati, cum le-am spus si astazi la intalnirea cu activul de comanda: nu aveti decat un sef, ministrul Afacerilor Interne, nimeni nu e seful vostru de nicaieri. Si eu sper sa inteleaga, pentru ca reversul acestei cereri este ca a doua zi, dupa ce au facut pasul gresit, au si plecat cu toate riscurile pe care mi le asum", a afirmat ministrul Stroe.