Guvern: Comisia de la Venetia a formulat propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 14 decembrie 2012, 18:46 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a adoptat vineri avizul cu privire la masurile luate de Guvernul si Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste alte institutii ale statului si cu privire la Ordonanta de Urgenta pentru amendarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si vizand Ordonanta de Urgenta pentru amendarea Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, aviz solicitat de secretarul general al Consiliului Europei si de prim-ministrul Victor Ponta. Guvernul informeaza vineri, intr-un comunicat de presa, ca a luat nota de adoptarea avizului si ca saluta totodata "formularea de catre Comisia de la Venetia a unui set de propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand drept scop consolidarea cadrului constitutional".

Potrivit comunicatului, "Guvernul Romaniei considera ca este important faptul ca aceste propuneri privesc unele dintre elementele cele mai importante ale Constitutiei, identificate de toti actorii politici ca impunand necesitatea unei viitoare revizuiri:

- regimul ordonantelor de urgenta, cu privire la care Comisia de la Venetia constata ca acest instrument a fost utilizat in mod abuziv de guvernul anterior - 140 de ordonante de urgenta fiind adoptate in 2011 - si in privinta carora se recomanda, ca solutii alternative, accelerarea procedurii legislative si consolidarea utilizarii ordonantelor simple, pe baza de delegare legislativa;

- procedura suspendarii Presedintelui Romaniei, cu privire la care Comisia de la Venetia propune sa fie transformata intr-o procedura de raspundere juridica, initiata de Parlament;

- institutia Avocatului Poporului, cu privire la care Comisia recomanda ca principalele elemente ale statutului si competentele cele mai importante sa fie reglementate in Constitutie;

- clarificarea departajarii competentelor Primului-ministru si Presedintelui, in special in ceea ce priveste politica externa si in relatia cu Uniunea Europeana".

Guvernul mai mentioneaza in comunicat ca "apreciaza pozitiv salutarea, de catre Comisia de la Venetia, a faptului ca deciziile Curtii Constitutionale, in special cele referitoare la aspecte privind referendumul pentru demiterea Presedintelui, au fost respectate. Totodata, Comisia de la Venetia a retinut ca legislatia referitoare la referendum a fost pusa in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale".

"Guvernul a luat, de asemenea, nota de faptul ca a fost salutata cu caldura de catre  Comisia de la Venetia exprimarea de catre toti actorii din Romania a necesitatii  reformelor constitutionale si legale. Guvernul saluta pozitia exprimata de catre Presedintele Comisiei de la Venetia, dl. Gianni Buquicchio, in cadrul dezbaterii avizului, in sensul ca interactiunea Comisiei cu Romania a fost intotdeauna excelenta in ultimii 20 de ani si ca 'in acest moment, se bucura ca situatia de la Bucuresti este pe calea cea buna si exista o buna cooperare intre institutiile statului' ", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Guvernul "isi exprima satisfactia pentru disponibilitatea aratata de Comisia de la Venetia de a oferi asistenta autoritatilor romane pentru implementarea acestor reforme".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7468 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Comisia de la Venetia (Vineri, 14 decembrie 2012, 20:11)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Poate au dreptate.In fiecare partid exista oameni deosebit de capabili.Nu trebuia sa ajungem cu o tara bogata in situatia actuala.Poate un plan unitar de masuri economice ar fi avut alt rezultat.Disputele politice sunt nefaste, impactul asupra economiei Romaniei este distrugator, banii au o anumita influenta, insa nu reprezinta un mod de viata.Cand ne trezim?Greu de spus.Cei care ar fi putut reorienta situatia actuala nu s-au implicat din anumite motive. Am pierdut mult si pierdem in continuare.Romania prin potentialul care mai exista ar putea avea alta pozitie in cadrul U.E.Ing.Scridon Radu-Lucian
 • -10 (32 voturi)    
  Cu alte cuvinte... (Vineri, 14 decembrie 2012, 20:17)

  finutza [utilizator]

  ... Comisia de Venetia constata ca asta-vara s-au respectat legile, Constitutia si reglementarile europene atunci cand s-a schimbat sefia celor doua camere, a Avocatului Poporului, ca organizarea referendumului a fost legala si nimic neeuropean nu s-a produs. Cu alte cuvinte, ce au sustinut Basescu, Macovei si ceilalti din jurul lor mai ales la Bruxelles si Strasbourg au fost minciuni (lovitura de stat, tradarea valorilor democratice, incalcarea legilor, subjugarea justitiei, etc, etc. etc.). Cine a cazut de... pacalici?

  PS. Mai nou si liderii europeni incep sa-si dea seama...
  • +17 (25 voturi)    
   Eu sunt prost si nu vad (Vineri, 14 decembrie 2012, 21:09)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Arata'mi unde a constatat asa ceva Comisia de la Venetia (nu din, in fine). Multumesc!
   • -17 (29 voturi)    
    Sub o formulare academica... (Vineri, 14 decembrie 2012, 21:38)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    ...transpare ceea ce am comentat mai sus. Nu condamna noul Guvern, ba chiar saluta faptul ca situatia din Romania e pe calea cea buna si ca institutiile interactioneaza. De retinut este faptul ca acesta Comisie "de la" Venetia (nu am scris "din", dar, din greseala, am mancat un cuvant; glumind, "Comisia de Venetia" arata mai... italian).
    Restul este doar comentariul meu, mi-l asum si cred in continuare ca este cu totul si cu totul in concordanta cu realitatea.
    • -1 (3 voturi)    
     calea cea buna (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 8:38)

     cotora [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     este pe "calea cea buna", ptr ca UE si SUA, a stat cu biciul pe noul guvern ponta, ne-a supreavegheat tot timpul, apropos, a fost un puci parlamentar in limita constitutiei
     • -3 (5 voturi)    
      Extraordinar! (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 16:48)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui cotora

      Deci Constitutia noastra permite puciul! Fie el si in limitele legii constitutionale. Inventivi mai sunteti in a va sustine ideile...
    • 0 (4 voturi)    
     ... (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 8:58)

     vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Nu iti face probleme. Stelistul este, de fapt, basist inrait, cum o sa accepte ca totul a fost in regula, mai putin minciunile si denigrarile lor. Sper sa vina vremea sa raspunda pentru mizeriile facute. Macar moral. Dar pentru asta trebuie sa aiba bun simt.
    • +1 (5 voturi)    
     p[entru Finutza (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 10:10)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     In legatura cu manevrele de demitere a Presedintelui , Comisia apreciaza doar faptul ca
     s-a tinut cont de decizia Curtii Constitutionale . care a invalidat referendumul. Despre manevrele preliminare nu am vazut aprecieri pozitive.
     Dar parca imi amintesc ca aceasta Comisia a avut o pozitie critica atunci , in vara, in ceea ce priveste masurile anticonstitutionale luate de guvernul Ponta pentru a-si pregati victoria si a putea sa-l demita pe Basescu.
     • -3 (3 voturi)    
      Da, dar nu numai... (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 16:50)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      ... aceasta Comisie a crezut ceva la inceput si apoi, ca si celelalte... comitete si comitii, si-au pus nisip in cap.
      • 0 (0 voturi)    
       Realitate sau iluzie (Marţi, 18 decembrie 2012, 21:32)

       Eucris [utilizator] i-a raspuns lui finutza

       Cred ca e timpul sa va puneti nisip in cap; iar despre comentariul considerat in "conform cu realitatea", luati-o mai domol, realitatea sa nu fie confundata cu opinii personale.
       Limbajul diplomatic este mai subtil, Ponta a primit multe critici, in occident un plagiator nu este vazut cu ochi buni, d-l Ponta daca avea un pic de onoare demisiona demult.
    • +4 (4 voturi)    
     ptr.finuta (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 13:07)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Daca te-ai fi uitat mai atent ai fi remarcat ca asta este comunicatul guvernului despre ce a spus Comisia de la Venetia si nu direct si in clar textul original al Comisiei.

     Fiind deci o prelucrare a unui text original imi pot permite sa-l aranjez in pagina cum vreau eu ca sa "dea bine" la cititorul neavizat.
     Asa ca mai usor cu formularea academica....!
     • 0 (0 voturi)    
      Luni... (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 14:30)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui sile1

      ... va aparea aici, direct de la sursa:

      http://www.venice.coe.int/
      • 0 (0 voturi)    
       No, cum e? (Marţi, 18 decembrie 2012, 14:14)

       _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui finutza

       ?
    • +1 (1 vot)    
     "Romania e pe calea cea buna"? (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 15:23)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Cine a zis, Ponta?
  • -2 (2 voturi)    
   Din pacate au facut-o prea tarziu. De fapt acestia (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 20:44)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   sunt complici la mizeria facuta de Basescu, Macovei, Barosso, Reading si altii. Acum confirma ceea ce toata lumea stia, doar ca publicarea acestei decizii e total inutila si tardiva (cred ca intentionat tardiva).
 • +1 (5 voturi)    
  ca-n filmele cu escroci pentru prosti ! (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 7:33)

  suliman pasa [utilizator]

  "dragutzii" portocalii de la Hot News nu scriu esentialul :

  Comisia de la Veneția: Ponta a respectat statul de drept la referendum
  "Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a adoptat pe 14 decembrie 2012 avizul prin care se arată că măsurile luate de Parlamentul și Guvernul României în ceea ce privește referendumul din această vară au fost în conformitate cu principiile constituționale și statul de drept.

  Comisia de la Veneția a infirmat în felul acesta teza perorată îndelung de susținătorii lui Traian Băsescu, care au invocat din vară până în prezent teza loviturii de stat, la referendumul din vara aceasta."
  E, ce ziceti ! Dar ce mai conteaza "lucruile"s-au rezolvat,tara a fost facuta de cacao,Monica Macovei s-a dat la fund iar Basescu nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase si acum lupta pentru democrtie si respectarea Constitutiei-sanchi! Cat despre cei 7,4 milioane de cetateni romani care si-au exercitat dreptul fundamental.....bla bla bla da-i in aia a masii !
 • +3 (3 voturi)    
  ce inteleg eu din cuvintele Comisiei (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 11:11)

  bigbrother [utilizator]

  1. Sa termine cu ordonantele de urgenta iar legile sa fie date urmand procesul legislativ normal, fara sa se mai sara peste anumite etape. Iar asta inseamna ca toata lumea sa vina la munca si sa isi faca treaba, mai ales ca acum au majoritate parlamentara.
  2. Sa stipuleze clar ce inseamna Avocatul Poporului intr-o lege care nu poate fi schimbata peste noapte, adica Constitutia.
  3.Sa nu nai faca referendum pt demiterea Presedintelui ci acolo unde este cazul, sa il trimita in judecata cu avizul Parlamentului.
  4. Sa nu ne mai facem de ras ca atunci cand s-au certat cine merge la intalnirea aia. Treaba Guvernului sunt legile, treaba Presedintelui este sa reprezinte tara.

  Sa vedem ce se va intampla.
 • -2 (2 voturi)    
  ca ce chestie (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 11:13)

  oneculai [utilizator]

  o comisie din Italia trebuie sa-si dea un aviz asupra modificarii constutiei Romaniei ? mai bine s-ar ocupa de situatia politica din Italia "inteleptii" astia ...
  • -1 (1 vot)    
   Italienii au cam acelasi mod de viata (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 17:09)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui oneculai

   ca si noi. Iar din afara realitatea se vede asa cum e, nu intoarsa pe dos cand cum se vede din interior...ul site-ul Hotnews.
 • +1 (1 vot)    
  un alt articol pt noua constitutie (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 11:42)

  urcan [utilizator]

  'Nu au dreptul sa candideze la functia de prim ministru cei care nu si-au plagiat teza de doctorat'
 • +1 (1 vot)    
  Comisia de la Venezia (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 15:50)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  1. Ordonantele de urgenta au fost folosite ilegal de toate guvernelor cu scopul de a eluda procedura votului in Parlament. Chiar si folosirea lor pe perioada vacantei parlamentare reprezinta in fapt o incalcare a separatiei puterilor in stat. Tot o incalcare a separatiei puterilor in stat o reprezinta si faptul ca un membru al Guvernului ramane si parlamentar dupa investitura. Separarea puterilor in stat prevazuta de art.1(4). fiind parte a Titlului I, "Principii generale" este prevalenta fata de toate articolele din capitolele urmatoare, daca exista un conflict de legi aparent.
  2. Comisia de la Venezia are dreptate ca in legislatia nostra nu exista o procedura juridica pentru cercetarea pertinentei acuzatiilor de incalcare a Constitutiei de catre Presedinte sau de catre Avocatul poporului, care sa justifice demiterea. De asemenea este clar ca procedura de impeachement aplicabila doar presedintelui confera o discriminare ce ar trebui eliminata prin extindere si asupra celorlalti alesi. Cea mai buna cale ar fi cea a simetriei electorale, respectiv demiterea pe baza de liste de semnaturi validate de judecatorul local.
 • -2 (2 voturi)    
  SCENARIU IMAGINAR (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 20:16)

  dincannes [utilizator]

  Un presedinte se comportà perfect; nimeni nu-i poate reprosa nimic, dar 80% dintre alegàtori nu-l mai vor, ba chiar ajung sà-l urascà.
  Chiar nu se poate face nimic?
  Putem schimba medicul, slujba, profesorul, sotul, sotia, cartierul, culoarea masinii, dar nici o datà presedintele in functiune, pentru cà este neconstitutional !
  • 0 (0 voturi)    
   Scenariul imaginar al lui dincannes (Marţi, 18 decembrie 2012, 21:35)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Lovitura de stat nu este "un repros".
 • 0 (0 voturi)    
  cam tarziu (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 21:10)

  ChelariuMihai [anonim]

  ma intreb cum de Comisia asta trimite raspuns/sugestii imediat dupa alegeri? or fi asteptat rezultatul ca sa stie ce sa scrie?
 • +2 (2 voturi)    
  sa asteptam putin (Luni, 17 decembrie 2012, 12:27)

  Gobelin [utilizator]

  sa apara si comunicatul oficial al Comisiei.
  nu de alta, da' avem precedente cu comunicatele guvernului, care "traduc" dupa bunul plac actele oficiale.
  de exemplu, mi se pare ciudat ca aceasta Comisie sa "infiereze", citez: "regimul ordonantelor de urgenta, cu privire la care Comisia de la Venetia constata ca acest instrument a fost utilizat in mod abuziv de guvernul anterior - 140 de ordonante de urgenta fiind adoptate in 2011", desigur, fara nici o referire la faptul ca guvernul Ponta practic guverneaza prin OUG inca de cand a fost instalat.
 • 0 (0 voturi)    
  Plagiator prim-ministru? (Marţi, 18 decembrie 2012, 21:37)

  Eucris [utilizator]

  Ponta nu este prim-ministrul meu! Ca individ am dreptul sa nu il accept. Populatia ar trebui sa ceara demiterea lui!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by