Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Gorj efectueaza marti 27 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Gorj, Olt, Ilfov, Valcea, Bacau, Timis si Caras-Severin, pentru prinderea unor suspecti de fraude informatice care au inselat aproximativ 100 de cetateni americani, prejudiciul ridicandu-se la patru milioane de dolari. Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, in urma unei actiuni desfasurate impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la SCCO Gorj, cu ajutorul SRI si ofiteri FBI si Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, a fost destructurata o grupare formata din 20 de persoane specializata in savarsirea de fraude informatice.

Procurorii sustin ca membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale din inducerea in eroare a aproximativ 100 de cetateni americani, prin organizarea de licitatii frauduloase pe site-uri de profil.

Membrii gruparii au creat, in perioada 2009 - 2012, o schema complexa de fraudare a cetatenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilitati in utilizarea calculatoarelor si cunostinte de limba engleza, pentru postarea de licitatii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitatiile frauduloase au presupus convingerea cumparatorilor ca bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmand ca banii trimisi de acestia pentru garantarea tranzactiilor sa fie pastrati de un tert (societate de garantare de tip Escrow).

Anunturile fictive postate de invinuiti erau create prin modificarea unor anunturi reale, prin schimbarea numelui, adresei de email si a altor date ale vanzatorului sau ale bunurilor oferite spre vanzare, cumparatorii fiind astfel indusi in eroare si determinati sa transfere in conturi indicate de invinuiti un avans, fara a primi ulterior bunurile licitate.

Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de partile vatamate, liderul gruparii a procurat diplome de licenta falsificate, in specialitatile medicina si teologie, actele fiind utilizate pentru obtinerea de vize de acces pe teritoriul SUA pentru membrii gruparii.

Invinuitii se deplasau astfel pe teritoriul SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de calatorie, toate falsificate, actele fiind utilizate in scopul ridicarii in numerar a sumelor de bani si expedierii acestor sume in Romania.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj vor fi audiate 20 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.