Drapelul national a fost arborat, de Ziua Nationala a Romaniei, pe varful Parangu Mare, la 2.519 metri inaltime, cel mai inalt din judetul Hunedoara, la capatul unei operatiuni desfasurata de o echipa formata din trei jandarmi montani hunedoreni de la Postul de Jandarmerie Montana Parang si un salvamontist din Petrosani, relateaza Agerpres.

Drapelul, arborat de Ziua Nationala pe varful Parangu MareFoto: Agerpres

"Jandarmii montani si salvamontistii ne-au obisnuit sa infrunte muntele si vremea rea pentru a salva vietile celor aflati in dificultate. Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ei au fost, din nou, pe munte, pentru un scop la fel de nobil. De data aceasta au urcat pe varful Parangu Mare pentru ca, de 1 Decembrie, drapelul tricolor sa fluture la cea mai mare inaltime", a declarat sambata purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenent Nicolae Raducu.

Cei patru romani au strabatut un traseu dificil, pe o vreme deloc prietenoasa, cu viscol, ceata si o temperatura exterioara care a scazut cu mult sub zero grade Celsius. Efectul de frig a fost mult amplificat de vantul care a suflat tot timpul cu mare putere.

"Escalada a inceput in dimineata de 30 noiembrie. Jandarmii montani si salvamontistul au plecat din statiunea montana Parang, spre varful Parangu Mare, purtand la ei drapelul national. Dupa patru ore de urcus, echipa a atins cota 2.519 m si a fixat acolo hampa drapelului de borna care marcheaza altitudinea varfului montan. Traseul de intoarcere a fost la fel de dificil, operatiunea incheindu-se vineri seara", a explicat purtatorul de cuvant al IJJ Hunedoara.

Varful Parangu Mare este cel mai inalt din Masivul Parang si al patrulea din Romania dupa cele din Muntii Fagaras.