Romania reuseste sa-si impuna imaginea corecta in cadrul NATO, chiar daca "barbatii nostri de stat" au incercat sa defaimeze tara noastra si in Alianta, iar industria de aparare nu ne-a fost distrusa de factori externi, ci ne-am distrus-o noi printr-o lipsa de cultura de securitate, a declarat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, intr-un interviu acordat joi agentiei Agerpres.

Intrebat daca problemele politice interne afecteaza imaginea Romaniei in cadrul NATO, ministrul a declarat ca "nu foarte tare, dar este interesant ca barbatii nostri de stat au incercat, in continuare, sa defaimeze Romania chiar la NATO".

"In noiembrie 2012, cu prilejul unui exercitiu de stat major desfasurat la Comandamentul NATO de la Stavanger, in pregatirea si in dezvoltarea scenariului exercitiului, care vorbea despre o tara ipotetica cu un ministru al apararii nebun si foarte angajat impotriva valorilor democratice, impotriva NATO, dar care-l ilustra, in imagine, pe premierul Ponta. Este inacceptabil acest lucru. Normal ca am facut protestele de rigoare, dar interesant este cum s-a ajuns la aceasta imagine, avand in vedere ca ofiterul de presa al Comandamentului de la Stavanger era un ofiter american, dar tot acolo lucra si un roman plecat din tara in 1991 si care s-a intors istovit prin 2005, dupa care a primit sustinere intr-o capacitate internationala, un post de ziarist la Biroul de comunicare al Comandamentului de la Stavanger. De acolo, domnul acesta a gasit cateva imagini dintr-un reportaj reprezentandu-l pe premierul Ponta in ipostaze de lucru. Avand in vedere faptul ca Biroul de presa al NATO in pregatirea scenariilor are contract cu marile agentii de presa si poate imprumuta imagini detinute de acestea, asa a ajuns Victor Ponta in ochii ofiterilor de stat major ai Comandamentului ca un ministru al apararii nebun dintr-o tara uitata de lume", a relatat Dobritoiu.

"Deci, defaimarea Romaniei continua, inclusiv la NATO. Este trist, pentru ca nu exista alti oameni de stat in lumea normala care sa-si defaimeze propria tara, cu exceptia supremului nostru lider din capul statului", a continuat Dobritoiu.

In schimb, ministrul Apararii a aratat ca "imaginea Romaniei la NATO este cimentata de realizarile Armatei Romaniei in cei 10 ani de operatii".

"Aceste imagini si nu doar atitudinea noastra din teatrul de operatiuni, de-a lungul sirului de victime, cu peste 110 de oameni raniti si 22 de oameni care si-au pierdut viata in aceste conflicte, demonstreaza capacitatea de sacrificiu a acestei armate si dorinta de a se perfectiona din punctul de vedere al calitatii lor de luptator, demonstreaza faptul ca au determinarea sa-si asume riscuri operationale la fel de mari si de intense ca si camarazii lor din alte armate. Aceste fapte au conferit Romaniei o imagine foarte solida la nivelul Aliantei. Din cauza aceasta se spune ca Armata a fost varf de lance atat pentru integrarea in NATO, cat si in UE, iar imaginea ei valoreaza mult mai mult decat cea a unui om trecator prin anumite dregatorii ale statului", a spus Dobritoiu.

Alte declaratii ale ministrului Corneliu Dobritoiu din interviul acordat Agerpres:

Agerpres: Prefigurati o posibila prezenta a militarilor romani in alte teatre de operatiuni dupa 2014 cand se asteapta incheierea misiunii in Afganistan?

Corneliu Dobritoiu: In masura in care NATO va dezvolta operatiuni internationale, categoric ca vom fi acolo, nu ca urmare a unor atitudini beligerante, ci pentru a demonstra ca o data ce suntem sustinatori ferventi ai articolului 5 al apararii comune, noi in calitate de aliati la granita de Est a NATO suntem capabili sa ne asumam riscuri si responsabilitati impreuna cu ei si in alte operatiuni decat cele dedicate articolului 5.

Agerpres: In ce relatie este, in prezent, Armata Romana cu cea Rusa?

Corneliu Dobritoiu: In relatii superbe, dar care lipsesc aproape cu desavarsire. Dar avem relatii in domeniul istoriei militare, ingrijim si ne respectam locurile de veci ale eroilor nostri, respectam istoria, fara doar si poate.

Agerpres: Ce avantaje obtine Romania din aceste sacrificii ale soldatilor romani in teatrele de operatiuni?

Corneliu Dobritoiu: In plan intern, avantajele sunt foarte mari, pentru ca am castigat experienta operationala la nivelul unor structuri de baza, de tip batalion, ne-am imbogatit doctrinele de instruire, prin participarea la operatiuni am reusit sa crestem maturitatea luptatorilor la nivel individual. La nivel politic, am demonstrat ca Romania este in masura sa-si asume riscuri si responsabilitati alaturi de aliati, acolo unde este nevoie.

Agerpres: Criza economica duce la vulnerabilizarea sistemului de aparare?

Corneliu Dobritoiu: Crizele parjolesc totul in calea lor, dar cel mai aprig parjol se datoreaza unor minti rasucite care au prabusit acest sistem. Pentru ca un stat care are probleme sau care nu poate sa asigure bugete coerente pentru aparare, acel stat are posibilitatea sa adanceasca procesul de reforma in asa fel incat la sfarsitul reformei, structura de forte sa fie una competenta, adica, pot sa-mi restrang forta si sa-mi pastrez capacitatea operationala. La noi, lipsa de cultura de securitate a generat un parjol mai mare decat criza economica.

Agerpres: Mai are Romania industrie de aparare? Ar fi putut produce Romania ceva in domeniul militar si nu a putut pentru ca a fost impiedicata, tocmai pentru a nu-si dezvolta o astfel de industrie?

Corneliu Dobritoiu: Nu ne-a impiedicat nimeni, ne-am impiedicat noi. Industria de aparare este ca inima pe care ARD vrea sa o reporneasca dupa ce a omorat-o prin cinism si a impins Romania pe scari, in genunchi. Abia mai palpaie, dar o putem ridica in picioare. Starea in care se afla se datoreaza tot oamenilor fara cultura de securitate.

Agerpres: Cum va arata viata militarilor si a rezervistilor MApN in 2013?

Corneliu Dobritoiu: Mult mai buna decat in 2012, pentru ca intentionam, nu noi (MApN, n.r.), ci institutiile statului, AVAS-ul, sa valorificam infrastructura in exces si prin aceasta sa aducem ceva resurse pentru inzestrare. De asemenea, suntem angajati pentru cresterea bugetului.

Agerpres: Va defila armata pe 1 Decembrie?

Corneliu Dobritoiu: Armata va defila decent si in limita unui buget mic.

Agerpres: Considerati ca ati fost pana acum un ministru bun al Apararii? Cu ce imagine doriti sa ramaneti in memoria militarilor romani dupa ce va veti incheia mandatul?

Corneliu Dobritoiu: In momentele de bilant, oamenii tind sa-si cosmetizeze imaginea, ca sa arate cat mai bine in fata 'supusilor'. Sincer, unele lucruri s-au facut cu ajutorul echipei din conducerea ministerului, pe site-ul MApN este o lista lunga cu oameni carora li s-au retras unele grade pe care nu le meritau sub nicio forma. In acest fel am gandit ca redam demnitatea si respectul pentru gradul militar.

In al doilea rand, am initiat niste programe dedicate oamenilor pentru cresterea calitatii vietii, cum ar fi programul furnizorului militar, dupa modelul furnizorilor Casei Regale, unde oamenii vor avea acces la produse si servicii cu discounturi mai mari, am lansat, chiar in conditiile acestui buget de neagra austeritate, un program intensiv de crestere a calitatii lor individuale de lupta.