Tribunalul Bucuresti a dat, miercuri, publicitatii motivarea deciziei prin care s-a decis arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a unuia dintre liderii gruparii care se ocupa cu fraudele bancare, Mihai Stan. In documentul obtinut de Mediafax se arata ca liderul gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, reprezinta un pericol social concret, iar arestarea acestuia s-a decis pe baza numarului mare al pagubitilor, de faptele grupului condus de acesta, a prejudiciului mare produs si a duratei mari de timp de operativitate.

"In speta, se constata ca inculpatul este cercetat pentru infractiuni ce prezinta un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezulta nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci si din modalitatile si imprejurarile concrete de savarsire, respectiv in grup organizat cu un numar mare de persoane participante, multe acte materiale repetate, aproximativ 30 de acte materiale, durata in timp a activitatii infractionale, numarul mare al partilor vatamate, din mijloacele folosite de inculpat, respectiv falsuri in inscrisuri oficiale si in inscrisuri sub semnatura privata, falsul privind identitatea, din urmarile produse, respectiv o paguba de aproximativ patru milioane de euro sau care s-ar fi putut produce, respectiv o paguba de peste 18 milioane de euro", se arata in motivarea TB.

Instanta mai arata ca infractiunile pentru care este cercetat Mihai Stan, prin gravitatea deosebita si prin reactia publicului, "creeaza o stare de neliniste capabila sa justifice arestarea preventiva".

Pe de alta parte, noteaza judecatorul in motivare, "chiar daca unele din circumstantele personale sunt favorabile inculpatului (...), instanta apreciaza ca la acest moment procesual se impune a da prevalenta imprejurarilor obiective in care se presupune ca a fost comisa fapta, intrucat, prin ele insele, circumstantele personale nu pot contrabalansa gravitatea concreta a faptelor si urmarile produse, incat sa duca la concluzia inexistentei pericolului concret pentru ordinea publica".

In motivare se mai arata ca se are in vedere si rezonanta sociala actuala a faptelor de care este acuzat Stan Mihai, in conditiile cresterii frecventei infractiunilor de aceasta natura si intensificarii eforturilor de combatere a acestora.

Liderul gruparii de fraudatori bancari, Daniel Ruse, si fostul general DIE Dragos Diaconescu, au primit sambata mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat in libertate, potrivit instantei. Tribunalul Bucuresti a decis sambata seara arestarea a sase persoane din cele 24 pentru care DIICOT a cerut incarcerarea.

Mihai Stan este acuzat ca ar fi incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012 Stan i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania", arata DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.