Ministerul Apararii informeaza, printr-un comunicat publicat duminica pe site-ul sau, ca a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva pentru cazurile din anii 2011 si 2012, in care nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege, ca urmare a analizei efectuate de comisia consituita de ministrul Corneliu Dobritoiu.

Au fost de asemenea retrase gradele in rezerva pentru Laura-Codruta Kovesi, Robert Turcescu si Kelemen Hunor, care au facut solicitari in acest sens ministrului.

Este vorba de 744 de ordine in 2011 si 93 in 2012.

Intre persoanele aflate pe lista MApN se numara politicieni, precum: Mihai Razvan Ungureanu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falca, Ioan-Nelu Botis, Mugur Isarescu, Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu, Ioan Popescu Piedone, Attila Verestoy, Sorin Apostu, Sorin Blejnar, dar si oameni din sport: Gheorghe Hagi, Helmut Duckadam, Victor Piturca, Violeta Beclea Szekely sau Nicolae Forminte.

UPDATE Guvernatorul Mugur Isarescu, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef ANAF Sorin Blejnar si psihoterapeutul Aliodor Manolea se afla pe lista MApN cu avansari in grad din 2011 si 2012 in care au fost constatate nereguli, noteaza Mediafax.

Totodata, in situatia prezentata de Ministerul Apararii pentru avansarile in grad din 2011 mai figureaza analistul Bogdan Chirieac, primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, senatorul independent Chirvasuta Laurentiu, fostul primar de Botosani Catalin Flutur, dar si fostul presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

In plus, pe listele din 2011 mai apare primarul de Targu Jiu, Florin Circiumaru, fostul sef al ANI Catalin Macovei, fostul secretar de stat in Ministerul Muncii Nicolae Ivaschescu, fostul sef al TVR Alexandru Lazescu, senatorul UNPR Ovidius Marcutianu, fostul presedinte al CJ Buzau Victor Mocanu, deputatul Dan Ilie Morega, deputatul Eugen Nicolicea,

De asemenea, in lista MApN apare si procurorul Codrut Olaru.

Pe lista MApN mai apar primarul din Pitesti, Tudor Pendiuc, deputatul Cezar Preda, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, actualul primar de la Slatina, Darius Valcov, fostul director Metrorex, Gheorghe Udriste.

Totodata, in 2011 au mai fost acordate grade si fostului ministru de Finante Bogdan Dragoi, deputatului Nicolae Paun, senatorului PDL Ion Ruset si deputatului PDL Alin Trasculescu.

De asemenea, in lista inaintarilor in grad in rezerva mai apar fostul presedinte al CJ Iasi, Constantin Simirad si fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, precum si Emilian Schwartzenberg si realizatorul TV Vlad Enachescu.

Si fosti membri ai echipei de fotbal Steaua ¬ generatia '86 apar pe listele cu avansari in grad cu nereguli din 2011. Este vorba despre Miodrag Belodedici, Gabi Balint, Ladislau Boloni, Helmut Duckadam, Adrian Bumbescu, Stefan Iovan, Victor Piturca.

Totodata, apar pe lista MApN si Gheorghe Hagi si Dumitru Stingaciu.

  • Vezi listele complete in documentele atasate

"Ce denota lipsa de respect fata de lege, este ca, unii oameni au fost avansati plecand de la grade de soldat sau caporal, iar altii nefacand armata, iar acest lucru este pe langa lege total. Domnul Robert Turcescu nu a facut stagiul militar. Ministerul Apararii Nationale va deschide o actiune in instanta pentru a-i degrada pe acesti oameni. Eu am solicitat o analiza. In acest sens sunt foarte multe ordine de avansare, sunt vreo 2.700 de ordine. Singurul motiv pentru care acesti oameni au fost avansati, s-a datorat serviciilor politice aduse celui care i-a avansat", a declarat ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, in luna iunie, citat de RTV.net.

Comunicatul MApN:

"Urmare a rezultatelor analizei efectuate de catre comisia constituita prin ordin al ministrului apararii nationale, Corneliu Dobritoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor si inaintare in grad a ofiterilor in rezerva din M.Ap.N, s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva pentru cazurile din anii 2011 si 2012, in care nu au fost indeplinite conditiile prevazute de Legea 80/1995.

Situatia ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva, emise in anii 2011 si 2012, si care nu indeplinesc conditiile legale, este:

  •  persoane care au fost inaintate in grad in anul 2011: 316
  •  persoane carora li s-au acordat grade in rezerva in anul 2011: 426
  •  persoane care au fost inaintate in grad in anul 2012: 77
  •  persoane carora li s-au acordat grade in rezerva in anul 2012: 16

Totodata, au mai fost revocate ordinele de acordare de grade in rezerva, ca urmare a solicitarilor proprii, inaintate ministrului apararii nationale, pentru Kovesi Laura-Codruta, Turcescu Robert Nicolae si Kelemen Ioan Hunor."