Proiect de HG: La tarabele din piete vor fi vandute doar legume-fructe romanesti, de producator
Proiectul de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii, stabileste in mod clar ca pe tarabele din cadrul pietelor agroalimentare va fi permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete "exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona".
Noile reglementari vor intra in vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului in Guvern.
Persoanele juridice vor putea vinde legume si fructe proaspete, dar in spatii individuale din cadrul pietelor, delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitare si comercializare, inclusiv cu case de marcat.
"Administratia pietelor aloca tarabe din cadrul pietelor agroalimentare producatorilor agricoli persoane fizice, iar agentii economici persoane juridice comercializeaza legumele si fructele proaspete in magazine proprii gen aprozar sau, dupa caz, in magazine mixte", conform documentului.
Comercializarea en detail si en gross a legumelor si fructelor va fi conditionata de existenta unui carnet de producator cu elemente de securizare, avizat atat de primar, cat si de asociatia de profil, incluzand date privind suprafata totala cultivata, structura pe specii de legume si/sau pomi, productiile estimate sa fie realizate. Evidenta carnetelor de producator legume/fructe distribuite de primari va fi tinuta intr-un registru special deschis in acest sens de primariile respective.
"Transportul de legume si fructe destinate consumului familial fara a necesita fila aferenta din carnetul de producator sau alt document cu regim fiscal este permisa pentru o cantitate maxima de 50 kilograme", se arata in actul normativ.
Vanzarea pe tarabe a altor produse decat cele autohtone va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializeaza legume si/sau fructe in alte spatii decat cele prevazute vor fi sanctionate cu amenda intre 3.000 lei si 5.000 lei.
Administratia pietelor va suporta o amenda de 10.000 lei-20.000 lei daca nu inchiriaza corect tarabele.
Pentru lipsa actelor de transport, sanctiunea va fi o amenda de 3.000 lei-5.000 lei si confiscarea cantitatilor de legume/fructe transportate, dar si a mijlocului de transport.
Noile reguli care vor fi introduse de Guvern sunt argumentate prin faptul ca borderourile de achizitii folosite de catre comercianti sunt, de regula, "simple inscrisuri" cu care se achizitioneaza si transporta legume si fructe, neavand un regim fiscal strict in sensul evidentierii operatiunilor in gestiunea contabila a firmei si fara a avea elemente de securizare, putand fi falsificate fara dificultate.
Un alt argument este existenta pietei "la negru", dominata de intermediari care practica "adaosuri comerciale aberante" ajungand chiar de 100%, de natura sa mentina preturile la un nivel nejustificat de mare, sa incurajeze specula si sa ii nemultumeasca pe cumparatori.
In document se arata totodata ca majoritatea producatorilor isi comercializeaza marfa "la negru" catre intermediarii en-grosisti din piete, care la randul lor o comercializeaza in baza unor certificate de producator eliberate cu incalcarea legii. Certificatele de producator sunt eliberate de primarii "cu foarte mare lejeritate", fara sa fie verificate suprafetele cultivate, culturile infiintate, cantitatile de legume-fructe estimate a se realiza pe specii sau, si mai grav, in conditii in care persoanele respective nu detin pamant si nici nu figureaza in registrele agricole cu teren cultivat.
"In pietele agroalimentare se comercializeaza legume-fructe provenite din tari terte sau din comunitatea europeana si in majoritatea cazurilor este eludata legislatia fiscala prin inexistenta facturilor, lipsa evidentei gestiunii, lipsa caselor de marcat. Foarte mari cantitati de legume si fructe proaspete, provenite din comert intracomunitar sau din import, derulate ,"la negru", ajung a fi comercializate ca produse autohtone in engrouri sau direct in pietele agroalimentare", sunt alte argumente invocate in actul normativ.
Se arata in acelasi timp ca legumele si fructele achizitionate de "engrossisti" din bazinele legumicole sau pomicole existente in judetele din tara, unde se organizeaza targuri si oboare, sunt achizitionate fara acte sau cel mult pe baza de borderou de achizitii intocmit formal, in cadrul acestor piete fiind vandute nu doar produse autohtone, ci si legume fructe provenite din import, "evident fara documente".
Sumele cu care statul este pagubit anual din practicarea comertului "la negru" sunt estimate la peste un miliard de euro.
Guvernul apreciaza ca noile reguli vor elimina verigile de intermediari care "umfla" pretul pe seama producatorului, va stimula productia si comertul cu produse autohtone si va proteja producatorii si produsele autohtone, urmand sa aiba si efecte pozitive asupra bugetului de stat inca din primul an de la aplicare, prin cresterea veniturilor colectate din TVA, impozit pe profit si amenzi.
Agentia Mediafax a relatat, in primavara acestui an, ca fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.
Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), in crestere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.
La aceste diferente de pret, toti cei prin mainile carora trece produsul importat au de castigat, cu exceptia cumparatorului.
cei ce emit diferite acte in regim ilegal nu patesc nimic ? aici ii aminteste ("certificate de producator emise fraudulos" da' nimeni nu sufla o vorba de sanctionarea lor).
Pai daca vor avea acte de producator, ce-i impiedica sa stea la tarabe???
Suntem in stare sa ne facem un bine?
Fiecare piata are o administratie ce apartine de Primarie. Sa fie obligati vanzatorii sa puna eticheta produsului pe care o iau de la administratie , cu stampila si care garanteza originea acelui produs dupa ce verifica actele de provenienta. Vanzatorul are voie sa puna doar pretul pe acea eticheta stampilata de administratia pietei respective. Ce zici ?
H.G.342/2004 cu modificarile si completarile ulterioare este destul de buna si de actualitate. aceasta coroborata cu prevederile HG 661/2001 privind eliberarea certificatelor de producator , sun materia de baza in discutia noastra.
punctul meu de vedere este urmatorul:
1.la eliberarea certificatelor de producator,compartimentul de specialitate din cadrul primariilor deschid cala ilegalitatilor prin:
- elibereaza cu usurinta cerificate de producator pentru suprafete incredibil de mici ( la nivelul de 2-3 ari),certificate ce sunt folosite in piete un intreg an agricol. (aici ar trebui sa existe o reglementare privind suprafata ninima de teren care sa confere calitatea de producator agricol stfel evitandu-sa ca unii care au teren doar in jurul latrinei :) sa fie producatori) -prima categorie de speculanti
- inscrierea in certificatul de producator a unor recolte halucinante raportate la suprafata cultivata.( aici ministerul ar trebui sa comunice tuturor birourilor agricole o estimare a productiilor in functie de tipul culturilor,estimare care sa fie obligatorie de respectat la completarea certificatelor) -a doua categorie de samsari,folosesc asemenea certificate la transport sau la en-gros
- inscrierea in certificatul de producator a unor persoane care nu fac parte din gospodaria titularului si nici nu se gospodaresc impreuna cu acesta ( aici avem de-a face cu 80-90 la suta din cazurile in care certificatele sun folosite la mascarea actelor de comert si care stau la baza ocuparilor de locuri in piete.ACESTA ESTE CEL MAI IMPORTANT ASPECT.pentru a justifica intr-o oarecare masura asemenea inscrieiri se folosesc asa zise relatii de rudenie sau mai nou se face pur si simplu o viza de flotant la tara. modificarea ce se impune a fi facuta la legislatie este ca sa nu poata fi trecut in certificatul de producator decat cel care are domiciliul la aceiasi adresa ca
- inscrierea in certificatul de producator ca titular o persoana care nu are nici domiciliu si nici gospodarie pe raza localitatii. ( aici avem de-a face cu adevaratii profesionisti ai falsilor producatori care speculand legislatia actuala,incheie un asa zis contract de arenda cu un producator autentic si in baza acestuia este inscris in registru agricol astfel beneficiind de certificat de producator.aici putem identifica doua situatii si anume: cand dupa obtinerea certificatului noul producator se mai intalneste cu proprietarul terenului abia anul urmator pentru a repeta operatiunea sau cand dupa incheierea contractului de arenda noul producator cumpara de la proprietarul terenului in totalitate sau in parte recolte de pe terenul cultivat de acesta. aici avem de-a face in realitate cu o cumparare de produse agricole mascata in contract de arenda si stimulata in generel de achizitia intregii recolte sau partial la un pret sensibil mai mare decat cel existent in localitate la data achizitiei. la nivelul birourilor agricole se pot identifica foarte usor asemenea situatii in general se cunosc si chiar sunt mijlocite de functionari. o simpla verificare a beneficiarilor subventiilor ar scoate la lumina majoritatea cazurilor. aici se regasesc samsarii bine situati in piete,care detin spatii mari de desfacere si care in general asi cultiva un sistem de relatii care sa-i genereze un anumit confort.
2.din experienta mea de administrator piete pe care o am,am constatat un lucru si anume faptul ca producatorul agricol va vinde intotdeauna produsele la cel mai mare pret pe care piata-l suporta,deoarece in functie de sumele de bani obtinute pe recolta sa depind atat culturile viitoare cat si nivelul lui de trai.Pentru a controla tendinta fireasca a producatorilor agricoli de a creste nejustificat preturile,se impune ca acestia sa fie limitati de o concurenta loiala,
Intotdeauna au existat zone unde anumite produse au fost in excedent si zone unde piata nu putea acoperii cererea. acesta reprezinta un segment de piata ce inevitabil trebuie acoperit. in lipsa unui sistem centralizat de colectare si schimb de produse,acest segment in momentul de fata este acoperit in mare parte de evazionisti ce se prevaleaza de certificate de producator. Prin reglementarea stricta a deficientelor aratate mai sus si inlaturarea acestora, persoanele care in momentul de fata utilizeaza certificatul de producator in scop evazionist, vor fi obligate sa-si continue activitatea doar in calitate de persoana juridica (PFA AF IF SRLetc) astfel scotandu-se la lumina intregul segment astfel putand fi supus corespunzator taxarii.
Un factor determinant care sta la baza eliberarii cu usurinta de catre primari a certificatelor de producator este acela ca titularul acestuia nu mai poate beneficia de alte masuri sociale,masuri ce greveaza bugetul local.
Ca o concluzie la cele expuse mai sus, reiterez faptul ca nu-si are rostul aceasta noua reglementare si in loc sa se canalizeze eforturi si resurse importante pentru punerea ei in aplicare sa se corecteze legislatia si sa se tina sub control modul de dobandire al calitatii de producator agricol.