Academia de Studii Economice din Bucuresti i-a conferit marti regelui Mihai titlul de Doctor Honoris Causa, relateaza Agerpres. Distinctia i-a fost inmanata principesei Margareta, care l-a reprezentat la ceremonie pe fostul suveran.

Titlu a fost acordat 'in semn de recunostinta pentru promovarea valorilor morale si culturale autentice si pentru rolul istoric avut de rege in momente de cumpana din istoria Romaniei'.

ASE a hotarat in sedinta Senatului universitar din 6 august sa ii acorde titlul de Doctor Honoris Causa regelui Mihai.

In Laudatio, prof. univ. dr. Pavel Nastase, rectorul ASE, a evidentiat contributia Casei Regale a Romaniei la infiintarea si dezvoltarea Academiei de Studii Economice.

ASE a fost infiintata prin Decretul regal din 13 aprilie 1913, semnat de regele Carol I, iar palatul sau a fost dat in folosinta in 1926 in timpul regelui Ferdinand I. Regele Mihai I a sanctionat prin Decret regal Legea nr. 707 de infiintare a Academiei de Stiinte Cooperatiste din Bucuresti si Legea nr. 299 din 18 august 1947 pentru reorganizarea si transformarea Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale si a Academiei de Studii Cooperatiste in Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste din Bucuresti.

Prof. univ. dr. Pavel Nastase a mentionat eforturile regelui Mihai pentru integrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana, vizitele, alaturi de regina Ana, la Moscova, la invitatia presedintilor Vladimir Putin (2005) si Dmitri Medvedev (2010), precum si pe cele din Cehia, Slovacia, Spania, Marea Britanie.

Nu in ultimul rand, rectorul ASE a reamintit discursul regelui rostit pe 25 octombrie 2011 in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, sustinand ca acesta a insemnat 'intoarcerea la normalitate'.

In discursul de raspuns al regelui Mihai, citit la ceremonie de principele Radu, fostul suveran a multumit pentru onoarea pe care i-a facut-o Academia, apreciind acordarea distinctiei drept 'un omagiu fata de generatiile de romani care au suferit pentru a vedea Romania demna si prospera'. Regele Mihai si-a exprimat speranta ca, in viitor, tinerii Romaniei de azi se vor bucura de aceste cuceriri democratice.

Alaturi de Senatul ASE, la eveniment a fost prezent si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, personalitati din viata culturala, stiintifica si academica.