Aceasta este o discutie despre un loc. Unul anume, unde vin oameni interesati de Uniunea Europeana, proiecte europene, expozitii, dezbateri, istorie, prezent, viitor. Au fost cateva mii in primul an de existenta al acestui loc, vor fi probabil cateva zeci de mii in urmatorul (inclusiv prin intermediul Social Media), iar locul de pe strada Vasile Lascar nr. 31 din Bucuresti are toate sansele sa devina unul cautat, fiindca aici se intampla mereu lucruri interesante, care ii privesc pe cei care se simt cetateni europeni. Iulia Deutsch, sef-adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene si coordonator al echipei informare-comunicare vorbeste intr-un interviu despre Spatiul Public European.

Reporter: Buna ziua, ne-am intalnit sa vorbim despre un loc, Spatiul Public European. Ce este Spatiul Public European si cum a venit aceasta idee?

Iulia Deutsch: Spatiul Public European este urmasul direct a ceea ce a fost odata Centrul Infoeuropa, Centrul de Informare al Delegatiei Comisiei Europene, care a luat fiinta in 1998 si a fost situat in cladirea Bibliotecii Centrale Universitare. Cred ca foarte multa lume stie si acum ce a fost si ce este Centrul Infoeuropa, fiindca in continuare mai exista evenimente in acel spatiu.

Spatiul Public European deserveste practic doua institutii - Comisia Europeana, respectiv Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, respectiv Parlamentul European - si este un centru de informare, un loc in care se organizeaza evenimente, unde vin oameni din cele mai diverse categorii sociale, varste si ocupatii, unde se pot obtine informatii europene. Treptat, vrem sa-l transformam intr-un loc pe care sa-l caute multa lume, nu doar aceia interesati in afaceri europene, ci pur si simplu aceia care simt ca apartin familiei europene si vor sa profite pe deplin de oportunitatile care decurg din aceasta calitate. Ii asteptam sa vina aici fie ca indivizi care se intereseaza de problematica europeana, fie ca institutii, organizatii care vor sa organizeze evenimente cu tematica europeana: expozitii, simpozioane, seminarii, mese rotunde, proiectii de filme etc.

Reporter: Exista un public tinta pe care il vizati in mod deosebit?

I.D.:Asteptam in Spatiul Public European cei mai diversi cetateni interesati in problematica europeana. Avem totusi, pentru programele pe care le organizeaza colegii nostri de la Spatiul Public European si noi, cei de la Reprezentanta, un grup caruia vrem sa ne adresam in mod special si anume grupul tineretului: studenti si elevi de toate categoriile de varsta.

De exemplu, Spatiul Public European ofera stagii de practica pentru studenti ai unor facultati cu profiluri apropiate de activitatea sa (stiinte politice, relatii economice internationale, drept etc.) sau cei care au absolvit recent aceste facultati. Masteranzii pot, de asemenea, participa. Durata stagiilor este de doua saptamani, iar inscrierea se face prin trimiterea unei cereri la adresa contact[at]spatiuleuropa.eu.

Alt exemplu: anul acesta si anul viitor ne vom axa in mod special pe comunicarea catre elevii claselor a XI-a si a XII-a ca sa-i pregatim pentru alegerile europene din 2014, fiindca ei sunt aceia care vor vota pentru prima data si este foarte important sa inteleaga pentru ce vor vota, sa mearga la vot si sa inteleaga influenta pe care o vor avea in aceste alegeri si in a spune un cuvant despre propriul lor viitor in Europa.

Dar avem si programe speciale pentru cele trei cicluri de invatamant. Daca elevii de clasele V-VIII sunt invitati sa-si testeze cunostintele despre Uniunea Europeana si statele sale membre intr-un program interactiv care include si un mini-concurs pe echipe, cu elevii de liceu ne aducem aminte ce a aparut in anii 1950, 1960 etc. in Uniunea Europeana, cu accent pe literatura, cinematografie, in general lucruri care sa puncteze diversitatea culturala si sa fie atractive pentru carsta lor. Iar pe cei mici, de clasele I-IV, ii invitam la o calatorie virtuala prin Europa. Cu balonul. Lucram in stransa cooperare cu Ministerul Invatamantului, cu care avem un parteneriat - Reprezentanta Comisiei Europene, Ministerul Invatamantului si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Scolile organizeaza in mod regulat vizite aici, la Spatiul Public European. Copiii sunt insotiti de profesorii lor de istorie, de educatie cetateneasca, de diriginti.

Interviul a fost realizat de catre jurnalistul Calin Hera. Citeste-l integral aici.