Un bust al marelui om de stat si diplomat roman Nicolae Titulescu a fost dezvelit, miercuri, la Atena, in prezenta ambasadorului Romaniei, George Ciamba, a ministrului adjunct elen al afacerilor externe, membru al Parlamentului, Kostas Tsiaras, a conducerii Primariei din Atena si a directorului executiv al Fundatiei Europene Nicolae Titulescu, George Potra, informeaza un comunicat al MAE.

Evenimentul a coincis cu implinirea a 130 de ani de la nasterea diplomatului Nicolae Titulescu. In cuvantul sau, ambasadorul Romaniei a reliefat profilul vizionar al lui Nicolae Titulescu pe scena regionala si europeana in perioada interbelica si a subliniat puternicele afinitati pe care marele om de stat roman le-a avut fata de Grecia, unde, cu 78 de ani in urma, a avut loc semnarea Pactului Intelegerii Balcanice.

La randul sau, ministrul adjunct elen al afacerilor externe, Kostas Tsiaras, a subliniat in interventia sa semnificatia simbolica deosebita a evenimentului prin prisma relatiilor traditionale de prietenie dintre Romania si Grecia.

Directorul Fundatiei Europene Nicolae Titulescu, George Potra, a vorbit pe larg despre dimensiunea europeana a operei politico-diplomatice a marelui om de stat roman, precursor si promotor al ideilor Europei Unite.

La ceremonie au luat parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai altor institutii centrale elene, membri ai corpului diplomatic acreditat la Atena, personalitati din mediile academice si culturale, reprezentanti ai asociatiilor comunitatii romanesti din Grecia.

Ministru de externe (1927-1928 si 1932-1936), ales in doua randuri presedinte al Adunarii Generale a Ligii Natiunilor (1930 si 1931), Nicolae Titulescu a fost artizanul si promotorul Pactului Intelegerii Balcanice, semnat la Atena la 9 februarie 1934, intre Grecia, Turcia, Romania si Iugoslavia, act constitutiv al unui aranjament de securitate si cooperare care sa asigure pacea si stabilitatea regionale.

Bustul lui Nicolae Titulescu, amplasat prin bunavointa autoritatilor locale in parcul Rizari din centrul capitalei elene, este o donatie facuta de Fundatia Europeana Nicolae Titulescu municipalitatii din Atena, in semn de prietenie fata de poporul grec. Pe soclu figureaza inscriptia (in traducere greaca): "Nicolae Titulescu (1882-1941); Presedinte al Adunarii Societatii Natiunilor; Ministru al Afacerilor Externe al Romaniei; Inspirator al Pactului Intelegerii Balcanice (Atena, 9 februarie 1934."

Dezvelirea bustului marelui om politic roman se adauga altor simboluri ale relatiilor bilaterale dintre Romania si Grecia prezente in centrul Atenei, intre care strada Voukourestiou si placa comemorativa amplasata pe locul unde a functionat Ambasada Romaniei in perioada 1919-1946.