Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei, a informat Ministerul Justitiei ca nu se va putea prezenta la interviul din 24 octombrie pentru functia de procuror-sef al DNA, intrucat isi desfasoara activitatea la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, ca inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul MCV, privind reforma sistemului judiciar si reforma anti-coruptie, informeaza Ministerul Justitiei, intr-un comunicat.

Ministerul Justitiei a informat, marti, ca toti candidatii inscrisi pentru functia de procuror general al Romaniei si pentru cea de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si-au depus proiectele de management, ei urmand a fi intervievati intre 23 si 25 octombrie.

Luni, 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a precizat Ministerul Justitiei.

"Toti candidatii inscrisi pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si pentru cea de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit si publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selectia pentru functia de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA va continua astfel: interviul va fi sustinut de procurorii care participa la selectie in perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selectiei se vor afisa la sediul MJ si se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012", anunta sursa citata.

Pe 5 octombrie, Ministerul Justitiei a publicat lista candidatilor pentru functiile de procuror general si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, pe aceasta figurand 11 candidati, printre care Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu si Claudiu Dumitrescu, potrivit Mediafax.

Potrivit listei, pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au inscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Mota, Tiberiu Nitu, fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima si Stoica s-au inscris si pentru functia de procuror-sef al DNA.

Pentru sefia DNA s-au inscris: Claudiu Dumitrescu, detasat in functia de sef al Departamentul de Lupta Anti-Frauda, Codruta Kovesi, detasata la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ionita, Ioan Irimie si Paula Tanase.

Codruta Kovesi este delegata la Ministerul Afacerilor de Externe, care, la randul sau, a admis solicitarea Ministerului Justitiei de a o numi ministru-consilier, Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Kovesi si-a preluat postul in care a fost detasata din 16 octombrie.