Autoritatile din Alba Iulia organizeaza, luni, o serie de manifestari pentru a sarbatori implinirea a 90 de ani de la incoronarea primilor regi ai Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, cu aceasta ocazie fiind expuse si coroanele, sceptrul si alte obiecte care au apartinut suveranilor, relateaza agentia Mediafax.

Potrivit programului transmis de Consiliul Judetean Alba, manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la incoronarea Regilor Ferdiand si Maria, la 15 octombrie 1922, vor incepe in jurul orei 11.30, in gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal.

Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujba Te Deum oficiata in Catedrala Incoronarii din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisa in Sala Unirii o expozitie organizata special pentru acest moment denumita "90 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia", care va cuprinde coroanele, mantiile si sceptrul regale, dar si alte obiecte care au apartinut fostilor suverani.

In cadrul manifestarilor vor mai avea loc o parada a portului popular in Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectura publica din "Jurnalul" Reginei Maria, in Sala Unirii, iar seara se va incheia cu un moment inedit in care angajatii Muzeului Unirii din Alba Iulia, imbracati in personaje istorice, vor povesti incoronarea de la Alba Iulia.

Organizatorii au pregatit si un foc de artificii in Piata Cetatii.

Potrivit organizatorilor, la manifestarile de la Alba Iulia, Casa Regala va fi reprezentata de Principesa mostenitoare Margareta, principele Radu si Principele Nicolae.

Cel mai inedit moment din cadrul manifestarilor este expozitia organizata in Sala Unirii si care cuprinde simbolurile regalitatii.

Purtatorul de cuvant al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgarciu, a declarat, luni, ca piesele principale din expozitie sunt coroanele Regelui Ferdinand si Reginei Maria, mantiile purtate de acestia la incoronare si sceptrul regal.

Zgarciu a spus ca numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel incat pentru expunerea acestora s-au luat masuri speciale de siguranta si pentru a fi transportate de la Muzeul National de Istorie din Bucuresti pana la Alba Iulia s-a intocmit o polita de asigurare in valoare de 10.000 de euro.

Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalitatii sunt expuse pentru prima data la Alba Iulia, dupa 90 de ani, iar acestea vor putea fi vazute pana miercuri seara, intrarea la expozitie fiind gratuita.

Manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la incoronarea regilor Ferdinand si Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judetean, Primaria Alba Iulia, Prefectura si Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a Romaniei.

Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia este construita intre anii 1921-1923, planul lacasului fiind inspirat din biserica domneasca din Targoviste.

Catedrala din Alba Iulia este cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii pentru ca a fost construita special pentru incoronarea primilor suverani ai Romaniei Mari, regele Ferdinand I Intregitorul si sotia sa, Maria.

Incoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 si la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa si oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt si pictate de o parte si de alta a intrarii in Catedrala din Alba Iulia, iar in timpul comunismului au fost acoperite cu o pelicula de vopsea, fiind restaurate dupa 1989.