Noua persoane retinute in dosarul vanatorii ilegale de la Cernavoda - trei italieni si sase romani - au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, printre principalele acuzatii care li se aduc fiind nerespectarea regimului armelor si munitiilor si abuz in serviciu in forma calificata, informeaza Mediafax. Printre acestia se numara si seful Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Constanta, Danut-Vasile Miron, dar si mai multi paznici de vanatoare.

Potrivit sursei citate, Luigi Sgobba, Danielle Quattrociochi, Giovianni Piatinni, Danut-Vasile Miron, Aurelian Pana, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu si Iulian Taranu au fost prezentati, vineri seara, unei instante a Judecatoriei Medgidia, cu propunerea de arestare preventiva, sub acuzatiile de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, participatie improprie la braconaj, complicitate la participatie improprie la braconaj si abuz in serviciu in forma calificata.

Magistratii au admis propunerea procurorilor si au emis pe numele celor noua persoane mandatele de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Politistii constanteni, coordonati de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au facut, miercuri dimineata, descinderi la doua unitati hoteliere din Cernavoda, existand informatii ca mai multi cetateni italieni ar fi fost implicati in partide de vanatoare organizate ilegal si ar detine cateva mii de cartuse peste limita legala. In total, in cursul zilei si serii de miercuri, peste 20 de persoane, intre care 12 cetateni italieni, au fost audiate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, iar noua dintre acestea, trei cetateni italieni si sase romani, au fost retinute pentru 24 de ore.

Printre persoanele arestate se numara Luigi Sgobba, cetateanul italian care organiza sedintele de vantoare pentru compatriotii sai, in schimbul a cate 1.500 de euro pentru un astfel de sejur. Ultimul grup adus de acesta in Romania a sosit in tara in data de 2 octombrie, cei 20 de italieni fiind cazati in doua unitati din zona Cernavoda - hotelurile Yahoo Best si Domneasca.

Din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta rezulta ca italienii pastrau munitia si armele in conditii de insecuritate totala, in camerele de hotel si in portbagajul masinilor aflate in parcarea hotelului. Autoritatile au gasit, la Domneasca, 9 arme, 4.311 cartuse si 308 pasari vanate si tinute la congelator. Au mai fost gasite, in acelasi loc, 1.000 de cartuse goale, care fusesera trase anterior, adunate din fondul de vanatoare. In hotelul Yahoo Best din Cernavoda au fost gasite 21 de arme de vanatoare, 4.600 de cartuse si alte 798 de pasari vanate si tinute, de asemenea, la congelator, informeaza Mediafax.

Potrivit rechizitoriului, "din cercetarile desfasurate pana in acest moment au reiesit indicii si date ca inculpatii, speculand oportunitatile legale si folosind abil bresele sistemului de control al activitatii de vanatoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanta, in mod ilegal, partide de vanatoare pentru cetateni italieni, incalcand prevederile regimului armelor si al munitiilor si aducand un grav prejudiciu fondului cinegetic national."

"Din 2005 nu s-a inregistrat nimic in registrul armelor aferent judetului Constanta. In momentul de fata nu se stie cate arme s-au folosit, cate cartuse s-au folosit, de catre cine, pe tot teritoriul judetului Constanta, pe durata ultimilor sase ani, deoarece seful AJVPS Constanta nu a completat nicio jumatate de pagina din aceste registre obligatorii", a explicat procurorul de caz Teodor Nita.

Anchetatorii au stabilit insa ca, in perioada 8 - 10 octombrie, Miron a distribuit ilegal, fara a efectua mentiunile in evidentele obligatorii, un numar de 18.000 cartuse.