Seful Vamii Calarasi, trei angajati ai institutiei si alte noua persoane au fost arestati preventiv, vineri, pentru 29 de zile, sub acuzatia de contrabanda cu combustibil, informeaza Mediafax. Prejudiciul provocat de acestia este estimat la patru milioane de euro.

Cei treisprezece sunt acuzati ca fac parte dintr-o grupare infractionala specializata in spalare de bani si evaziune fiscala cu combustibil, prin sustragerea in totalitate sau in parte de la plata taxelor, impozitelor sau accizelor aferente, prin ascunderea beneficiarilor reali ai produselor petroliere, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la aproximativ patru milioane de euro.

Magistratii Tribunalului Calarasi, citati de Mediafax, au precizat ca decizia nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti de catre avocatii suspectilor.

Alte trei persoane s-au sustras cercetarilor, pe numele lor fiind emise mandate de arestare in lipsa. Cele trei persoane sunt cautate de politisti.

Potrivit anchetatorilor, seful Vamii Calarasi, Ion Voicu, este suspectat ca face parte din reteaua infractionala organizata care aducea in tara produse petroliere pentru transformarea in combustibil lichid greu si motorina Navo, fara plata accizelor, iar in realitate aduceau motorina Euro 5 pe care o vindeau prin intermediul unor firme fantoma, arata agentia de presa citata.

Procurorii sustin ca, in realitate, motorina era comercializata prin intermediul unor societati comerciale care detineau statii de distributie a carburantilor, pe circuitul comercial fiind interpuse si societati comerciale "fantoma", fiind utilizate documente contabile din care sa rezulte in mod nereal ca au fost achitate accizele.

In 11 septembrie, seful vamii Calarasi, Ion Voicu, a fost luat din locuinta sa, de politisti de la Serviciul de Interventie Rapida al Politiei, fiind dus la sediul Vamii Calarasi, unde aveau loc perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala cu combustibil.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au gasit la locuintele si la firmele perchezitionate un adevarat parc cu masini de lux.

Treizeci si trei de perchezitii s-au facut atunci la locuintele unor persoane si la sediile mai multor societati comerciale din municipiile Constanta, Bucuresti, Calarasi si judetele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba si Valcea, fiind vizat un grup infractional organizat specializat in activitati de evaziune fiscala cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituita din opt persoane care sunt acuzate ca au achizitionat peste 11.000 de tone de motorina Euro 5 in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul transformarii in produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu si motorina Navo, prin antrepozitul fiscal situat in municipiul Calarasi, insa in realitate au revandut motorina prin statii de distributie a carburantilor, fara sa plateasca taxele aferente.