Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, intr-un discurs sustinut in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite organizate la New York, ca tendintele populiste care se dezvolta in perioadele de neliniste economica si sociala reprezinta un pericol major pentru statului de drept, pentru societatile deschise si sistemele democratice, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat transmis presei.

Barroso se adreseaza Adunarii Generale a ONUFoto: Reuters

"Nu doar amenintarile de securitate ar putea afecta structura democratica a societatilor noastre. Tendintele populiste care incoltesc in perioade de turbulente economice si sociale reprezinta, de asemenea, un pericol considerabil pentru statul de drept, pentru societatile deschise si pentru sistemele democratice", a declarat presedintele CE.

Barroso a aratat ca, pentru a preveni ascensiunea populismului, este necesara o conducere politica responsabila pentru care primeaza interesele cetatenilor.

"Acesta este motivul pentru care avem nevoie, de asemenea, de o conducere politica responsabila care pune statul de drept si interesele cetatenilor deasupra propriilor interese. Nu exista democratie adevarata fara stat de drept. Iar fara democratie, statul de drept este doar un instrument in mana conducatorilor", a declarat Barroso.