Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat marti, la finalul sedintei CSM, ca va continua procedura de selectie pentru propunerile de numire in functia de procuror general al Romaniei si a procurorului sef al DNA, insa a precizat ca este posibil sa amendeze procedura astfel incat sa fie prelungit termenul de depunere a proiectelor.

"Merg pe procedura aceasta. Este posibil sa o amendez. Pana joi va dau raspunsul. Probabil ca as putea sa prelungesc termenul de depunere a proiectelor", a declarat Mona Pivniceru, la finalul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii.

"Eu am apreciat ca 15 zile am taiat in procedura de la promovare, erau 60 de zile in care intra si perioada de examene efective si am zis ca elaborarea unui proiect dureaza mai putin. 15 zile mi s-a parut rezonabil. Tot sa revin asupra acestei chestiuni", a precizat ministrul Justitiei.

Mona Pivniceru a mai spus ca au existat critici privind constituirea comisiei de examinare, propusa de ea in procedura de selectie, aratand ca membrii acesteia ar fi fost alesi din randul formatorilor de la Institutul National al Magistraturii, arata Mediafax.

Intrebata daca s-ar putea recurge la procedura privind instanta suprema, Mona Pivniceru a precizat ca acolo e vorba de promovare, nu de numire.

  • Discutii in CSM pe marginea procedurii de numire a procurorului general si al procurorului sef DNA

Potrivit Mediafax, in cadrul sedintei de marti a Consiliului Superior al Magistraturii au fost discutate o serie de observatii referitoare la procedura de selectie a procurorului general al Romaniei si a sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), declansata luni de catre Ministerul Justitiei.

Agentia de presa arata ca unii membri ai CSM au pus in discutie faptul ca aceasta procedura ar trebui sa fie la fel cu cea de selectie a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cand in fata Consiliului au venit candidati si au fost selectati in urma interviurilor.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, fost membru al CSM, a declansat procedura de numire a procurorului sef al DNA si a procurorului general al Romaniei, ceea ce a atras o serie de critici din partea unor membri ai Consiliului, desi este atributul exclusiv al ministrului de a face aceste propuneri.

Membri CSM spun ca procedura de selectie ar fi lipsita de transparenta, ca respingerea candidaturilor nu poate fi contestata in instanta, ceea ce ar ingradi dreptul la justitie.

Amintim ca, potrivit articolului 125 din Constitutie, propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice. CSM propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

Cel care face propunerile catre CSM de numire a procurorilor este ministrul Justitiei, membru al Executivului, CSM putand da un aviz consultativ si nu unul conform, apoi presedintele Romaniei decide daca emite decretul de numire.