UPDATE Seful Directiei Sanitar-Veterinare Dambovita a declarat sambata ca ursul impuscat este cel care a atacat oamenii. Acesta era turbat si avea un comportament anormal de agresiv. In zona s-a instalat carantina pe o raza de 30 km, iar animalele vor fi vaccinate antirabic.

''Vom face declararea oficiala a bolii, dupa care vom face un program de masuri. La nivelul Directiei Sanitar-Veterinare Dambovita vom trece la vaccinarea antirabica a vulpilor (...). Se instituie o zona declarabila pe o portiune de 10 km si se instituie carantina pe o zona de 30 de km. Nu se pune problema impuscarii animalelor. Noi vom verifica daca mai sunt animale muscate sau animale agresate'', a declarat directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita, Sandu Tolea.

Primele rezultate ale analizelor de laborator au aratat ca ursul era turbat.

''In urma primului examen IFD realizat la Directia Sanitar-Veterinara se confirma prezenta corpusculilor fluorescenti, ceea ce ne face sa diagnosticam ca animalul a fost bolnav de rabie. In acelasi timp, in laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare se face celalalt examen histopatologic, al carui rezultat va aparea, marti, in jurul orei 12.00'', a mai spus Tolea.

Tolea, a declarat duminica ca este posibil sa mai fie si alti ursi cu rabie in zona

Seful Politiei Dambovita, comisar-sef Daniil Zepis, declarase duminica, pentru Mediafax, ca "exista tot mai mult convingerea" ca ursul impuscat sambata noapte la Pietrosita este cel care a atacat trei persoane, omorand una dintre ele, el spunand ca pe tot parcursul noptii nu a mai fost reperat niciun animal in zona.

"Avem din ce in ce mai mult convingerea ca ursul impuscat este cel care a provocat tragedia. Pe tot parcursul noptii in zona au existat patrule si niciun animal nu a mai fost reperat. Noi mentinem in continuare patrulele in zonele Buciumeni, Pietrosita si Runcu. Oamenii sunt informati sa nu se indeparteze prea mult de case, insa ei sunt linistiti si isi desfasoara in mod normal activitatea", a declarat seful Politiei Dambovita.

Potrivit acestuia, criminalistii vor merge la locurile in care au avut loc incidentele, unde vor compara urmele lasate de animal cu labele ursului recoltate de legisti.

La randul sau, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, a declarat ca autopsia animalului impuscat s-a incheiat, fiind recoltate probe biologice pentru doua examene care vor arata daca animalul a avut rabie si daca este cel care a atacat trei oameni in comunele Pietrosita si Buciumeni.

"S-a termina necropsia, primul examen fiind cel care se face pe amprenta de creier, care va arata daca animalul a avut rabie si ale carui rezultate vor fi gata in cursul acestei zile. De asemenea, au fost recoltate si probe din continutul stomacal al animalului, nefiind gasite resturi umane in stomacul acestuia. Daca la aceste doua prime examene rezultatele sunt negative vom face si examenul pe cobai, care dureza pana la 28-29 de zile. Totodata, criminalistii au prelevat labele ursului pentru a le compara cu urmele din teren. Nu se poate da un verdict in acest moment, daca este sau nu ursul ucigas, dar toate probele duc la concluzia ca marimea labei este comparabila sau asemanatatoare cu urmele gasite la fata locului", a afirmat seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita

Potrivit acestuia, au fost gasite urme de sange pe capul si pe gatul animalului, acestea fiind prelevate si trimise la un laborator in Bucuresti pentru a fi comparate cu sangele victimelor.

Pana la aflarea rezultatelor analizelor, autoritatile mentin politistii si jandarmii in patrule in zona Pietrosita - Buciumeni, dar si la Runcu, unde timp de doua zile are loc "Ravasitul oilor", manifestare la care vin mii de vizitatori, turisti si localnici.

De asemenea, localnicii sunt sfatuiti de autoritati sa nu se indeparteze de zonele locuite si sa renunte deocamdata la culesul fructelor.

Ursul prins la miezul noptii a fost gonit de cativa caini si ulterior impuscat de un vanator aflat in patrulare in zona, la iesirea din Pietrosita, pe malul raului Ialomita.

"Am auzit cainii latrand foarte tare, am aprins lanterna, l-am vazut si am tras un singur foc. Avea gura neobisnuita, iar ochii ii sticleau foarte tare, in mod nefiresc. Era pe marginea raului. Eu cred ca acesta este ursul ucigas, ca am nimerit bine, eu asa zic. Un urs sanatos nu ar fi avut un astfel de comportament. Sunt atatia ursi in tara si nu s-a intamplat niciodata ca vreunul sa atace trei oameni in aceeasi zi. Acesta este sigur bolnav, probabil de rabie", a declarat vanatorul.

Inainte de impuscarea acestui urs, un elicopter cu instalatie de termoviziune al Ministerului Administratiei si Internelor a survolat zona, dupa ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a venit la Buciumeni, localitatea sa natala, a solicitat acest aparat de zbor i pentru a repera animalul.

Un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse, dar "este intr-o stare generala buna", afirmau medicii Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, unde a fost internata aceasta. In cursul serii, femeia a fost transferata, cu o ambulanta, de la spitalul din Targoviste la Spitalul de Arsi din Bucuresti.

Incidentele au avut loc sambata, intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate.

De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.

Sambata seara, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anuntat ca a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni sa poata fi impuscat, spunand ca trebuie intervenit sambata noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

Fondul de vanatoare din zona Pietrosita de unde provine ursul este privat, fiind administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti.