Un barbat de 71 de ani a murit, sambata, in comuna damboviteana Pietrosita, dupa ce a fost atacat de un urs, in timp ce culegea prune, transmite Agerpes. La cateva ore dupa acest incident, o femeie a fost atacata de un urs, fiind ranita, accidentul avand loc in comuna Buciumeni din judetul Dambovita, aflata in vecinatatea localitatii Pietrosita, potrivit Mediafax. Ulterior, purtatorul de cuvant al IPJ Dambovita a declarat la Realitatea TV ca exista o a treia victima - un barbat care s-a prezentat la spital cu zgarieturi pe fata in urma atacului.

Harta Pietrosita (Dambovita)Foto: Google Maps

UPDATE 20:20 Ministrul Plumb, aflata la fata locului, a anuntat ca deocamdata exista autorizatie de impuscare cu tranchilizant a ursului.

UPDATE 3 Ursul fost localizat in zona raului Ialomita, perimetrul fiind incercuit de catre vanatori, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Dambovita, Raluca Florescu.

"Ursul a fost localizat in zona raului Ialomita din comuna Buciumeni, iar vanatorii au incercuit perimetrul si l-au indepartat pe animal de zona in care se afla case", a spus Florescu.

La randul sau, primarul localitatii Pietrosita, Ion Dicu, spune ca autoritatile locale i-au avertizat pe localnici asupra pericolului.

"Nu am avut pana acum probleme cu ursii, acum insa se apropie tot mai mult de sate. Trebuie sa discutam cu cei abilitati si sa vedem ce masuri vom lua impotriva acestor ursi. Oamenii sunt foarte speriati. Este posibil ca ursul care a atacat-o pe femeia de 57 de ani din Buciumeni sa fie acelasi care a ucis un localnic din Dealu Frumos. Oamenilor le este foarte frica. Este o zona populata, de-a lungul DN 71 Targoviste-Pietrosita, unde sunt oameni care vand fructe de padure la sosea, iar pericolul este mare deoarec ursul poate sa intre oricand in gospodaria unui localnic", declarat primarul localitatii Pietrosita.

Florescu, a precizat ca 30 de politisti si 20 de jandarmi s-au deplasat in zonele unde au avut loc incidentele pentru a-i atentiona pe oameni sa se fereasca in aceste zile si sa nu mai mearga singuri in livezi, departe de sat. Ursul a fost localizat, mai multi vanatori fiind angrenati in aceasta actiune.

UPDATE 2Ministrul mediului, Rovana Plumb, a declarat la Realitatea TV ca potrivit specialistilor este posibil ca animalul sa fie turbat si urmeaza sa se dea autorizatie de capturare. Aceasta a declarat ca incidentul s-a petrecut chiar in comuna sa, Dealu Mare, Buciumeni. In plus, femeia atacata si ranita este ruda cu ea.

"Este chiar la mine acasa, una dintre rude, si acum se discuta pe telefon", a precizat Rovana Plumb

Incidentul a avut loc sambata dupa-amiaza, femeia fiind gasita pe malul raului Ialomita, de catre un cioban care a dus-o la o stana din apropiere si a anuntat autoritatile. Femeia ranita se afla intr-o zona accidentata, unde ambulanta nu are acces.

Femeia are multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse, afirma medicii, precizand ca aceasta este "constienta si intr-o stare generala buna". Ea este internata in sectia de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste.

"Pacienta are plagi la fata, la gat, la picioare si pe coapse, acolo fiind cu lipsa de piele. Este constienta, este socata de ceea ce i s-a intamplat, dar este intr-o stare generala buna. I-a fost facut tratamentul pentru plagi, i-a fost administrat vaccinul antirabic si ramane internata", a declarat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, Carmen Marcu.

Ea a precizat ca femeia are 55 de ani. Initial, reprezentantii Politiei si Jandarmeriei au anuntat ca victima are 57 de ani.

Sambata dupa-amiaza, femeia, care era cu vacile la pascut in zona raului Ialomita, in satul Dealu Mare din comuna Buciumeni, a fost atacata de un urs. Ea a fost gasita de catre un cioban, care a dus-o la o stana din zona. De acolo, femeia a fost preluata de jandarmi, pe o targa improvizata dintr-o scara, si dusa intr-o zona unde a avut acces ambulanta.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca incidentul a avut loc in comuna sa natala si ca femeia ranita este ruda cu ea.

Incidentul a avut loc in jurul orei 16.00, la aproximativ sase ore dupa ce un batran in varsta de 71 de ani a fost ucis de un urs intr-o livada din satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, aflata in vecinatatea localitatii Buciumeni.

De asemenea, un barbat a ajuns, sambata dupa-amiaza, la spitalul din Pucioasa, avand leziuni minore la fata. El a sustinut ca a fost atacat de urs in timp ce

oprise masina pe DN 71, intre localitatile Buciumeni si Pietrosita, si a mers singur la spital, unde a primit ingrijiri medicale.

Autoritatile spun ca, cel mai probabil, este vorba despre acelasi animal.

Politia Dambovita a anuntat, in jurul orei 17.30, ca ursul a fost localizat in comuna Buciumeni, in zona raului Ialomita, perimetrul fiind incercuit de catre vanatori. De asemenea, in zona au fost mobilizati aproximativ 40 de politisti si jandarmi, locuitorii fiind avertizati de catre oamenii legii sa nu iasa din case.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca ministerul va elibera un mandat pentru capturarea ursului, ea precizand ca este posibil ca animalul sa fie turbat.

"Intr-o ora va fi emis mandatul pentru capturarea ursului. Din ceea ce imi comunica specialistii, asemenea cazuri sunt foarte, foarte rare. Este posibil ca animanul sa fie turbat", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca procedurile prevad ca daca ursul este turbat acesta va fi impuscat.

"Il vom captura si vom vedea mai departe despre ce este vorba. Vor decide specialistii asupra masurilor urmatoare. O sa plec in zona pentru ca s-a intamplat in comuna mea. Va asigur ca toate masurile necesare vor fi luate. Nu plec de acolo pana nu se rezolva problema si pana cand lumea nu va fi in siguranta. Am dat ordin sa fie toate dispozitivele necesare si de maine vor fi verifictae toate fondurile de vanatoare, ca sa nu mai fie probleme", afirma ministrul Mediului.

UPDATEReprezentantii asociatiei care administreaza fondul de vanatoare din zona localitatii Pietrosita (Dambovita), unde un urs a ucis un localnic, sambata, spun ca vor cere Ministerului Mediului autorizatie pentru a prinde si a reloca animalul, transmite Mediafax.

Fondul de vanatoare din zona Pietrosita este privat, fiind administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti.

Potrivit paznicilor asociatiei care administreaza acest fond de vanatoare, in zona sunt mai multi ursi care au tendinta sa coboare spre livezile cu fructe.

"Sunt mai multe exemplare pe acest fond. Noi nu putem impusca aceste exemplare si vom cere aprobarea Ministerului Mediului pentru a tranchiliza ursul care a atacat un localnic, dar si pe ceilalti care mai sunt in zona, urmand ca ministerul sa dispuna cine va face aceasta operatiune si unde vor fi duse animalele. Noi vom ramane in zona pentru a pazi si ne vor ajuta si padurarii Directiei Silvice Dambovita. Avem arme, dar nu putem impusca ursi fara autorizatie", a declarat unul dintre paznici.