Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat un ordin prin care dispune simplificarea procedurilor si scurtarea termenelor in procesul de accesare a fondurilor europene, subiect discutat la intalnirea cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, relateaza Mediafax.

Comisarul Janez Potocnik, aflat in vizita in Romania, s-a intalnit, joi, cu ministrul Mediului Rovana Plumb, pe agenda discutiilor aflandu-se printre altele absorbtia fondurilor europene.

La finalul intrevederii, Rovana Plumb a semnat un ordin de ministru pentru simplificarea procedurii de calificare a proiectelor in Programul Operational Sectorial Mediu, in vederea scurtarii termenelor de accesare a fondurilor.

Ea a precizat ca toate studiile si avizele necesare pentru calificarea unui proiect raman valabile, insa solicitantul nu va trebui sa le obtina inainte ca proiectul sau sa fie declarat eligibil.

In aceasta etapa, inainte de a se decide eligibilitatea proiectului, solicitantul va depune la autoritatea de management, alaturi de cererea de finantare, un referat ce atesta demararea formalitatilor de obtinere a avizelor in domeniul protectiei mediului, pe baza completarii unui formular unic, potrivit ordinului postat pe site-ul Ministerului Mediului.

Pe de alta parte, ordinul nu exclude derularea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului pentru planuri, proiecte si respectiv autorizarea activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului, conform legislatiei in vigoare.

Rovana Plumb a mai anuntat ca ministerul discuta cu Comisia Europeana masurile neceare pentru reluare platilor pentru Programul Operational Sectorial Mediu in luna octombrie.

Ministrul a precizat ca Romania a absorbit in perioada mai - august 2012 fonduri europene de 125 de milioane de euro, in timp ce din 2009 pana in mai 2012 au fost atrase fonduri de 335 de milioane de euro.

La randul sau, la finalul intalnirii cu ministrul Rovana Plumb, comisarul Janez Potocnik a spus ca "este de o importanta majora ca Romania sa foloseasca tot mai mult din fondurile europene pe care le are la dispozitie".

Ministrul Mediului a mai atras atentia ca Romania se situeaza printre ultimele state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, insa acest lucru poate reprezenta un beneficiu, prin oportunitatea crearii locurilor de munca in domeniul reciclarii.

O alta directie strategica discutata a fost legata de investitiile verzi, in special de energiile regenerabile, in contextul in care Romania si-a luat angajamentul sa foloseasca, pana in anul 2020, energii regenerabile in proportie de 24 la suta.

Ministerul Mediului mai lucreaza in prezent la stabilirea unor criterii mai clare in ceea ce priveste investitiile economice in zona ariilor protejate.