Presedintele Biroului Electoral Central, Gabriela Elena Bogasiu, a afirmat ca programul legal de votare 07.00 - 23.00 nu a fost prelungit, insa alegatorii care la ora inchiderii urnelor se mai aflau in localul sectiei isi pot exercita acest drept.

"BEC nu a luat o masura cu caracter general privind prelungirea orei de votare'" a spus Bogasiu.

Ea a explicat ca in urma punerii in aplicare a prevederilor legale, BEC a stabilit unele norme privind programul de vot.

"Hotararea 7 din 13 iulie 2012 modificata prin Hotararea 23 din 25 iulie 2012 ca urmare a modificarii intervalului orar prin lege prevad ca la ora 23.00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei de votare. Alegatorilor care la ora 23,00 se afla in sala in care se voteaza li se va permite sa isi exercite acest drept de vot", a mai spus presedintele BEC.

Bogasiu a precizat ca presedintele sectiei de votare, in acest caz, "are obligatia de a informa Biroul sau Oficiul electoral care functioneaza la nivelul imediat superior cu privire la hotararea de prelungire a duratei votarii, de indata ce adopta o asemenea hotarare si cu privire la inchiderea sectiei de votare atunci cand perioada de prelungire se incheie atunci cand acest lucru se produce".

De asemenea, normele legale prevad ca birourile si oficiile electorale care primesc aceste informari le vor transmite organismelor electorale imediat superioare, pana cand toate informarile se centralizeaza la BEC.

"Hotararea citata are ca scop numai acela de a li se permite alegatorilor care la ora 23.00 se aflau in localul sectiei de votare sa voteze. Este singurul caz de prelungire prevazut de lege. Localul sectiei de votare inseamna localul in care se afla cabinele de vot', a explicat Bogasiu, care a mentionat ca BEC "nu are o situatie clara" cu sectiile in care s-a prelungit votarea.

Potrivit RTV.net, votul a continuat, dupa ora 23.00 in zeci de sectii de votare din judetul Prahova, unde oamenii au venit cu putin timp inainte de ora respectiva pentru a-si exprima optiunea in ceea ce priveste intrebarea la referendum.

Reprezentanti USL au declarat pentru Mediafax ca membrii USL din birourile sectiilor de votare aflate in aceasta situatie au fost informati despre anuntul facut de ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, care a declarat ca, in conformitate cu dispozitiile legale, votarea la referendumul de duminica se va incheia la 23.00, insa cei aflati la acea ora in sectiile de votare isi vor exercita dreptul de vot.

Filialele Prahova ale PSD si PNL solicitasera Biroului Electoral Judetean (BEJ) si Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea cu o ora a programului pentru referendum, invocand faptul ca duminica a fost canicula, situatie care poate fi considerata, conform legii, exceptionala.