Guvernul anunta ca duminica, cand va fi organizat referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, va fi organizata, intre orele 10.00-20.00, Ziua Potilor Deschise la vila Dante din Bucuresti.

"Din dorinta de a asigura transparenta, Regia Autonoma a Patrimoniul si Protocolului de Stat (RA-APPS), prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a stabilit ca ziua de duminica, 29 iulie 2012, sa fie Ziua Portilor Deschise la Vila Dante, strada Dante Alighieri, intrarea din Bdul Mircea Eliade, cu acces prin strada Ivan Sergheevici Turgheniev. Publicul va avea acces intre orele 10.00-20.00", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

  • Vila Dante se invecineaza cu Vila Lac 3 - resedinta oficiala a lui Traian Basescu, in care locuieste si in prezent presedintele suspendat.

Campania electorala pentru demiterea presedintelui Traian Basescu s-a incheiat sambata dimineata la ora 07:00.

  • Gelu Trandafir (CNA) pentru HotNews.ro: A retransmite in duminica votului un astfel de eveniment ar reprezenta o incalcare a legii referendumului si a deciziei CNA

"Atat legea referendumului, cat si decizia CNA sunt clare: campania s-a inchis sambata, la ora 7 dimineata. A retransmite in duminica votului un astfel de eveniment legat de un subiect atat de controversat in aceasta campanie pentru referendum ar reprezenta o incalcare a legii referendumului si a deciziei CNA", a declarat pentru HotNews.ro Gelu Trandafir, membru al Consiliului National al Audiovizualului.

"De altfel, ne-am confruntat cu situatii similare la alegerile locale, cand CNA a sanctionat o televiziune din Suceava pentru ca a transmis chiar in duminica votului o tombola ce era organizata de catre unul dintre candidati", a mai mentionat acesta.

"Aceste prevederi privind campania in audiovizual si interdictiile din ziua votului din legislatia audiovizuala sunt clare, au fost aplicate de foarte multe ori, au fost discutate cu posturile, sunt cunoscute de acestea si nu au fost niciodata puse sub semnul intrebarii pana acum", a subliniat Gelu Trandafir.

Miercuri, premierul Victor Ponta a luat mai multi jurnalisti acreditati la Palatul Victoria si a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus ca are date ca acest imobil a fost pregatit, cu reparatii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinta a lui Traian Basescu la finele mandatului., aminteste Mediafax.

Seful Guvernului a mai afirmat ca, desi Vila Dante apartinea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru ca acest imobil are un regim inchis si nici el nu a avut acces pana cand Crin Antonescu, din postul de presedinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

Ulterior, la RTV, Ponta a afirmat ca a aflat de la SPP ca presedintele Traian Basescu folosea deja piscina Vilei Dante in perioada in care imobilul era in proces de reamenajare si ca presedintele si-a ales personal chiar si parchetul.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, joi, ca va face o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, considerand ca acesta trebuie sa raspunda in fata legii pentru afirmatiile ca ar fi cerut sa fie renovata Vila Dante pentru a o folosi dupa incetarea mandatului. Basescu a precizat ca nu a facut nici o solicitare legata de Vila Dante nici in timpul Guvernului Boc si nici in timpul Guvernului Ponta, mentionand ca nici Victor Ponta nu a putut prezenta un document scris in acest sens.

Conducerea RA-APPS a transmis Guvernului o adresa in care sustine ca mobilierul de la Vila Dante a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit, nu pentru o vila de protocol, si ca urma ca, in 2014, sa fie adoptata o hotarare prin care imobilul sa fie atribuit "unui fost sef de stat".

Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis Guvernului o noua adresa privind Vila Dante, in care sustine ca destinatia fiecarei camere si mobilierul necesar au fost stabilite, in perioada aprilie-decembrie 2011, "exclusiv de catre constructor si Administratia Prezidentiala".

Pe de alta parte, Basescu, a declarat, joi seara, ca a obisnuit sa inoate la Vila Dante din momentul in care a fost operat pentru hernie de disc si pana la momentul in care a fost suspendat din functie, mentionand ca nu a cerut sa ii fie atribuita aceasta locuinta.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, la Realitatea TV, ca premierul Victor Ponta, care aflase despre anchetele privind lucrarile de la Vila Dante, a vrut sa stie ce se intampla si l-a sunat, spunandu-i ca nu poate intra, in acel moment el intervenind la seful SPP.

In replica, presedintele suspendat, Traian Basescu, a spus, vineri, ca SPP nu l-a lasat pe premierul Victor Ponta sa intre in incinta Vilei Dante, apartinand RA-APPS, deoarece in acel moment in piscina complexului de protocol inota el.