Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat ca Romania a luat deja contact cu fortele opozitiei din Siria si are discutii cu aceasta privind situatia din tara, care se indreapta clar spre o tranzitie politica, situatie in care se impune si expulzarea ambasadorului de la Bucuresti, relateaza Mediafax.

"Solutia este sa luam contact si cu fortele opozitiei siriene si acest contact il luam, l-am si luat de altfel, pot sa va marturisesc, am fost si la conferinta de la Paris (in 5 iulie, conferinta "Prietenii poporului sirian" - n.r.) si acolo am avut discutii. Avem in continuare discutii. Va fi o tranzitie politica in Siria, aceasta este clar, discutia este daca tranzitia include sau nu oameni din actualul regim, probabil ca se va gasi o solutie de calmare a tuturor spiritelor in acest sens, suntem pe aceasta directie", a declarat Marga, miercuri seara, la TVR Info.

El a aratat ca supravietuirea actualui regim de la Damasc, condus de Bashar Al-Assad, nu mai este posibila, iar directia este de a se contribui la unificarea fortelor opozitiei siriene si la angajarea tranzitiei politice. "Problema este de a contribui acum la unificarea, pe cat depinde de noi, a opozitiei siriene si de a angaja tranzitia in cadrul unui front politic mai larg (...) E limpede ca acolo vine o tranzitie politica, nu mai sunt solutii de supravietuire a regimului actual, indiferent cum se considera lucrurile", a spus Marga.

Seful diplomatiei a sustinut ca, in acest context, se impune si expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti, masura pe care MAE a propus-o inca de acum doua luni, insa a fost refuzata de Presedintie. Marga a argumentat ca nu doreste ca si in cazul Siriei Romania sa se afle cum a fost in situatia Libiei, printre ultimele tari care au rupt legaturile cu regimul aflat la conducere, iar in urmatoarele zile va discuta si cu premierul Victor Ponta si cu Presedintia Romaniei despre acest lucru. "Vedeti, in cazul Libiei, Romania a ramas aproape printre ultimele tari care au semnalat ruperea legaturii cu ce a fost. Nu as vrea ca Romania sa se trezeasca in aceeasi situatie si in cazul Siriei (...) Cred in continuare ca pentru Romania solutia rezonabila aceasta e, cea pe care am propus-o si acum doua luni. Vom face analize, MAE poate face propuneri, vom discuta si cu presedintia tarii si cu primul-ministru, se intelege, in primul rand si vom vedea in zilele urmatoare care va fi solutia", a aratat Marga.

De asemenea, el a aratat ca situatia de securitate a Ambasadei Romaniei la Damasc este problematica si va trebui adoptata in acest sens o initiativa comuna impreuna cu celelalte tari UE care mai au deschise misiunile la Damasc. "Este clar dupa toate evaluarile ca situatia de securitate se deteriorieaza de la o zi la alta, incat trebuie luate deja masuri de aparare fizica. Si pentru ambasadele de acolo, cum este si Ambasada Romaniei, se pune problema gasirii unei solutii in conditiile in care luptele sunt in fata portii ambasadei. Se trage cu pusca, cu tunul chiar, in apropiere", a mai aratat Marga.