Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, le-a spus oficialilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene ca va transmite periodic omologilor sai din UE informari privind masurile adoptate de autoritatile romane pe tema reformelor in justitiei si a independentei sistemului sistemului judiciar din Romania, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Justitiei (MJ), citeaza Agerpres.

Corlatean s-a intalnit la Nicosia cu sefii delegatiilor Olandei, Germaniei, Frantei participanti la reuniunea informala a Consiliului JAI de luni si marti, oficialul roman subliniind angajamentul ferm al Romaniei de a implementa recomandarile formulate de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie.

In marja Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), Titus Corlatean a mai avut intalniri bilaterale cu sefii delegatiilor din Cipru - tara care asigura presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, Marea Britanie, Italia, Suedia, Slovacia.

"In cadrul discutiilor, ministrul Justitiei a facut o prezentare a principalelor concluzii si recomandari adoptate recent de Comisia Europeana referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare, reiterand angajamentul ferm al Romaniei de a implementa recomandarile formulate de Comisie", a precizat MJ.

De asemenea, Corlatean "a subliniat angajamentul Romaniei de a continua reformele in Justitie si de a asigura independenta deplina a sistemului judiciar", potrivit sursei citate.

"Ministrul Justitiei a mentionat ca va transmite periodic omologilor sai din statele membre ale Uniunii Europene informari in legatura cu masurile adoptate de autoritatile romane pe aceasta tema", a mentionat MJ.

Totodata, Titus Corlatean a facut o prezentare a evolutiilor in plan politic din Romania, in perspectiva referendumului care va fi organizat in data de 29 iulie, mentionand "caracterul democratic si constitutional al procedurii, precum si faptul ca decizia suverana a poporului va contribui la clarificarea situatiei si ca aceasta decizie va fi respectata de actorii politici interni si internationali", a adaugat MJ.

In context, ministrul Justitiei a pledat pentru mentinerea calendarului stabilit anterior la nivel european pentru adoptarea, la Consiliul JAI din 19-20 septembrie, a unei decizii favorabile privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in doua etape.

El s-a exprimat si pentru "mentinerea pozitiei corecte a Comisiei Europene si a majoritatii statelor membre ale Uniunii Europene" privind inexistenta unei interconditionari intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si procedura de evaluare a respectarii criteriilor pentru aderarea la Spatiul Schengen, a mai precizat Ministerul Justitiei.

"Concluzia mai larga a acestor contacte bilaterale permite, in opinia ministrului Justitiei, mentinerea sanselor ca aspectele de calendar convenite anterior sa poata fi concretizate in perspectiva Consiliului JAI din 19-20 septembrie a.c., toate acestea in contextul adoptarii de catre Guvernul si Prim - ministrul Romaniei, a unor masuri concrete si rapide pentru a da curs recomandarilor formulate de Comisia Europeana referitor la evolutiile politice din Romania din ultimele saptamani, masuri apreciate de oficialii de la Bruxelles si din alte capitale europene", se mai arata in comunicatul MJ.

Titus Corlatean a participat la reuniunea informala a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizata la Nicosia in perioada 23-24 iulie 2012.

Reuniunea a fost organizata de Cipru, in calitate de stat membru care detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pana la finele acestui an.

Din delegatie a facut parte si secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu.

Pe agenda reuniunii au figurat pachetul de reforma a cadrului legislativ european privind protectia datelor cu caracter personal, propunerea de directiva privind sechestrul si confiscarea produselor infractiunii in UE si propunerea de directiva ce instituie ordonanta de poprire a conturilor bancare.

Ministrul Justitiei a avut interventii in plenul reuniunii, contribuind la adoptarea de catre ministri a liniilor generale care vor fi aplicate in dosarele mentionate, care constituie prioritati ale presedintiei cipriote a Uniunii Europene, a precizat Ministerul Justitiei.