Comisia de aparare din Senat: Accesul presedintelui suspendat la serviciul special de telecomunicatii nu este legal

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2012, 15:27 Actualitate | Esenţial


Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Cristian David, a sustinut joi, la finalul sedintei in care seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), generalul Marcel Opris, a fost audiat, ca prevederile legale au fost incalcate in momentul in care la sediul de campanie al lui Traian Basescu a fost instalat un sistem de telecomunicatii speciale, transmite Agerpres. Potrivit acestuia, presedintele suspendat nu poate beneficia de un astfel de sistem.

"Concluzia generala la care am ajuns a fost ca atat instalarea, cat si functionarea acelui serviciu de telecomunicatii speciale, pus la dispozitia presedintelui suspendat, se situeaza in afara prevederilor si normelor legale aflate in vigoare. Coroborand prevederile Legii 92/1996, care reglementeaza activitatea STS, cu prevederile constitutionale, am ajuns la concluzia ca institutia presedintelui suspendat nu poate beneficia de acces la serviciu de telecomunicatii speciale dat fiind faptul ca presedintele suspendat are suspendata in integralitate exercitarea atributiilor care deriva din functia de presedinte. In fapt, seful STS nu a respectat intocmai procedurile care presupuneau informarea si autorizarea prealabila a instalarii si mai apoi a functionarii acestui sistem de telecomunicatii speciale pus la dispozitia presedintelui suspendat. (...) Documentele care ne-au fost puse la dispozitie nu respecta cadrul legal. Noi consideram ca presedintele suspendat nu are acces la acest serviciu. In consecinta si implicit, accesul la aceste servicii nu este legal", a spus David.

Acesta a precizat ca organizarea si functionarea retelei acestui serviciu special tine de competenta CSAT, fiind, in opinia senatorului PNL, o discutie in Consiliu pe marginea acestui subiect.

David a subliniat faptul ca in cursul acestei zile concluziile la care au ajuns senatorii din Comisia pentru aparare vor fi transmise CSAT-ului.

"Exista si o alta componenta a discutiei, legata de organizarea si functionarea strict in legatura cu CSAT-ul. CSAT-ul asigura conducerea efectiva si coordonarea activitatii de zi cu zi a serviciului de telecomunicatii speciale. Eu cred ca este necesara si o discutie in CSAT despre anumite elemente care tin de circuitul documentelor la nivelul CSAT. Comisia nu a discutat elementele tehnice, de natura strict operativa la nivelul schimbului de documente la nivelul CSAT-ului. Noi am discutat ceea ce tine de raportul de supraveghere si control parlamentar pe care Parlamentul il exercita asupra STS", a mai spus acesta.

Cristian David a explicat ca decizia CSAT prezinta o lista a beneficiarilor acestui serviciu de telecomunicatii speciale, in care nu se regaseste si institutia presedintelui suspendat.

"Decizia cu privire la introducerea pe aceasta lista a presedintelui suspendat a apartinut in exclusivitate directorului STS. A fost facuta luni cred, in ziua in care sistemul a fost montat", a explicat Cristian David.
 • Seful STS a sustinut ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare
Anterior, la finalul audierii din Comisia pentru aparare a Senatului, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Marcel Opris, a sustinut ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare in cazul instalarii unui sistem de telecomunicatii la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu. Acesta a adaugat ca procedurile, intr-o situatie de acest gen, sunt clasificate.

"Comisia va trebui sa-si spuna punctul de vedere. Aici sunt toate legile care reglementeaza activitatea si acestea le-am prezentat Comisiei si in ele scrie ca am actionat potrivit legilor si procedurilor care sunt inscrise aici. Nu noi facem procedurile, noi le aplicam. (...) Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea care sunt hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care au fost prezentate Comisiei si pe care Comisia le stie sunt proceduri clasificate si pot fi consultate numai de catre cei abilitati. Sunt proceduri, au fost prezentate Comisiei, dansii sunt abilitati sa le vada, exista o prevedere speciala care spune ce poate sa aiba sau nu un beneficiar", a precizat Opris.

De asemenea, Marcel Opris a sustinut ca audierea sa in Comisia de specialitate a Senatului nu reprezinta aspectul "important".

"Este o mare problema. Cred ca nu prezenta mea este importanta acum, ci cei care trebuie sa decida daca eu am actionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesanta. Nu pot sa va arat pe legi, procedurile acestea sunt clasificate", a mai adaugat Opris.

Acesta a precizat ca, in opinia sa, membrii Comisiei si-au exercitat dreptul constitutional de control parlamentar.

"Am fost prezent la Comisie. Si-a exercitat rolul prevazut de lege si de Constitutie de control parlamentar. Va rog sa asteptati concluziile Comisiei senatoriale", a spus Opris.

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Cristian David, a fost intrebat, in debutul audierilor, daca va solicita inlocuirea lui Marcel Opris de la sefia STS, acesta evitand, insa, sa ofere un raspuns concret.

"Vom proceda pe cale de consecinta. Daca vom ajunge la concluzia ca legea nu a fost respectata, mai mult ca sigur masurile care se impun vor fi luate", a afirmat acesta.


 • Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat miercuri ca situatia privind instalarea de STS a unei linii telefonice secretizate la sediul de campanie al presedintelui suspendat inca nu este "complet lamurita", chiar daca a avut o discutie cu directorul STS. "Am avut o discutie pe acest subiect cu dl Opris. Situatia nu e, din punctul meu de vedere, complet lamurita sub aspect legal. Inteleg ca si Comisia de Aparare din Senat, cel putin, a deschis o discutie sau o cercetare, cere explicatii ca sa lamureasca aceasta situatie. Sunt un partizan vechi si foarte hotarat al controlului parlamentar, asa cum scrie si in Constitutie, asupra tuturor serviciilor si, in foarte scurta vreme, cand voi avea toate elementele, va voi comunica o decizie in aceasta privinta", a spus Antonescu.
 • Marti seara, Crin Antonescu declara intr-o emisiune tv ca presedintele suspendat Traian Basescu beneficiaza de "telefonul special" de la STS printr-o "intelegere eleganta" pe care a avut-o, dar a punctat ca este un serviciu care nu i se cuvine. EL a subliniat ca i s-a parut "o chestiune de civilitate", ca respectivul telefon sa-i ramana presedintelui suspendat pe perioada de pana la referendum.
 • Conform legislatiei in vigoare, presedintele suspendat are drepturi minime:  paza, protectie si resedinta de protocol si toate drepturile si obligatiile unui cetatean european.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4884 vizualizari

 • +30 (40 voturi)    
  Asasini (Joi, 19 iulie 2012, 15:31)

  LoveRomania [utilizator]

  Ati platit deja asasinii care sa il asasineze pe Basescu si faptul ca acesta mai beneficiaza de protectia STS si SPP va incurca planurile?

  Acest parlament reprezinta doar pe cei ce urmaresc Antena 3
  • +13 (19 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 19 iulie 2012, 15:58)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui LoveRomania

  • +9 (13 voturi)    
   :-))) (Joi, 19 iulie 2012, 16:15)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

   Sigur vor sa il omoare, Dar oare cand se duce el in supermarket cu presa dupa el nu e usor de asasinat, sau acuma ca i-au luat tel e mai usor
  • +11 (13 voturi)    
   Mojici (Joi, 19 iulie 2012, 16:35)

   Anomim [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

   Daca ar fi dupa mintea voastra bolnava si inecata in ura l-ati baga la carcera direct.

   Nu uitati ca deocamdata este presedinte la fel de mult cum si nu este.

   "Poporul" inca nu s-a pronuntat.
  • +5 (5 voturi)    
   sts (Joi, 19 iulie 2012, 16:49)

   gabriel4west [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

   STS nu este un serviciu de protectie.
   • +5 (5 voturi)    
    un moment bun de atacat militar romania (Joi, 19 iulie 2012, 17:28)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui gabriel4west

    un moment bun de atacat militar romania. Cine comanda armata? Crin nu cred, ca nu-i ales.
 • +18 (22 voturi)    
  nici nu asteptam (Joi, 19 iulie 2012, 15:32)

  lucyan [utilizator]

  o alta decizie din partea senatului...
  dar pana la urma este trecut sau nu pe lista si presdintele suspendat? ca parca asa zice in final...atunci care-i problema?
  si antonescu participa la mitinguri fara nici o problema, nu-i interzice nimeni, ca doar este presedintele romaniei, si este deasupra tuturor...
  • 0 (0 voturi)    
   Crin este suspendabil potrivit art. 99 (Joi, 19 iulie 2012, 19:44)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   "Răspunderea preşedintelui interimar ARTICOLUL 99
   Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98."
 • +23 (29 voturi)    
  miza (Joi, 19 iulie 2012, 15:32)

  Bing Brother [utilizator]

  miza cu sts-ul e clara: sts-ul are reteaua si softul prin care se centralizeaza voturile din toata tara..
  • +14 (18 voturi)    
   corect! (Joi, 19 iulie 2012, 16:02)

   flitmania [utilizator] i-a raspuns lui Bing Brother

   vor schimba si seful de la STS ca sa numere in voie.Doar plagiatorul sef a declarat ca "referendumul va fi perfect".Perfect pentru el,dar eu ,ca cetatean roman imi doresc sa fie CORECT.
 • -5 (23 voturi)    
  Foarte tare explicatia (Joi, 19 iulie 2012, 15:47)

  DanCris [utilizator]

  Sistemele au fost instalate in conformitate cu reglementarile STS ...care sunt clasificate. Adica ei nu functioneaza in conformitate cu legea ci cu propriile reglementari care sunt stiute doar de ei ! Ca sa ne facem o idee in ce tara traim... asta mi se pare foarte grav si revoltator dar o sa se treaca cu vederea ...ca doar formatorii de opinie sunt colonei si ei.
  • +7 (17 voturi)    
   OK (Joi, 19 iulie 2012, 16:11)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   Deci propui ca listele cu toate secretele privind sigurata romaniei sa fie publice, astfel incat teroristii si dusmanii natiunii sa pot face ce vor in tara asta.
   • +2 (6 voturi)    
    Nu gigi (Joi, 19 iulie 2012, 16:19)

    The Special One [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

    Legea care reglementeaza cand si in ce conditii sa functioneze, nu ma intereseaza exact cine e urmarit sau nu, cine are comunicatie securizata sau nu.
  • +10 (14 voturi)    
   Evident, Antenele au reclamat (Joi, 19 iulie 2012, 16:14)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   Edoar o linie neiterceptabila si daca n-au reusit sa-l asculte si-au pus baietii din parlament sa o scoata. Grozavi parlamentari platim din banii nostri!
   • +7 (9 voturi)    
    Doamne, (Joi, 19 iulie 2012, 16:30)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    da frica le e la astia de Basescu. Bineinteles pentru binele nostru se lupta ei.
    Vai de noi cu ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Astia sint! (Joi, 19 iulie 2012, 19:47)

    valjean [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    Niste oameni de nimic cu infractori printre ei.Tradatori de neam si tara!
  • -1 (3 voturi)    
   STS -ul lui basescu (Joi, 19 iulie 2012, 18:25)

   Mr.Giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui DanCris

   Cand auzi justificarea lui basescu ca daca are telefonul lui opris poate lua mai usor legatura cu SPP te bufneste rasul ! Cine garanteaza ca , la caracterul si jigodismul lui basescu, telefonul ala nu va fi folosit si pentru contracte secretizate cu DNA, SRI, SIE, sau pentru a transmite la ''inalta poarta de la UE'' alte minciuni si nascociri care sa mai acuze odata in plus ca romanii nu mai pot sa il suporte pe acest pirat.
   Aceasta instalare a telefonului poate fi similara cu cele petrecute in america cu Nixon -Watergate-
   Acolo si-au dat demisia toti, inclusiv presedintele! Generalul Opris nu poate avea un asemenea caracter
 • +11 (13 voturi)    
  parlamentari... (Joi, 19 iulie 2012, 16:30)

  viorellucaci [utilizator]

  Ii doare ca nu au putut intercepta telefoanele lui Basescu...halal parlament in care hotii si penalii au drept de vot!!! Cum poate fi numit un parlament care nu respecta deciziile ICCJ privind parlamentarii incompatibili???
 • +4 (6 voturi)    
  Legea in ROMANIA (Joi, 19 iulie 2012, 16:49)

  Marian C. [utilizator]

  TROACA sare la beregata unui longeviv general STS. Cred ca este abia inceputul ... si pe acest plan.
 • +12 (12 voturi)    
  Au inebunit de tot ! (Joi, 19 iulie 2012, 16:56)

  uzurpatorul [utilizator]

  Nu stiu ce specie de oameni sunt astia care au confiscat puterea in Romania,dar ei sunt cel putin nebuni.Altfel,cum se poate ca un grup de indivizi care a ajuns in fruntea tarii accidental sa rastoarne lucrurile si sa transformr normalul in anormal,adevarul in minciuna si bunul simt in nesimtire.
  Le amintesc faptul ca Traian Basescu de care ei isi bat joc acum cu o nesimtire nemaipomenita,este presedintele ales de milioane de romani sa conduca Romania,iar ei l-au suspendat cu votul a 70 de insi. Daca fiecare dintre ei au fost alesi drept deputati sau senatori cu cate 20 de mii de voturi,asta inseamna 1,4 milioane de voturi. Cum se poate ca 1,4 milioane de voturi sa fie mai puternice si mai reprezentative decat 5 milioane de voturi ale presedintelui ? Asta este legitimitatea lor.
  Acuma,ei sunt la putere si actioneaza in numele tuturor infractorilor din Romania,in frunte cu Dan Voiculescu,acest talhar care se afala la baza tentativei de lovitura de stat.Lovitura de stat este in curs si dovada ca este o tentativa de a schimba ordinea lucrurilor in tara intr-un mod radical este ura pe care ei o manifesta fata de Traian Basescu,reprezentantul a ceea ce ei numesc "vechiul regim" Traian Basescu a fost transformat in dusman national si in tradator national doar pentru simplul fapt ca vrea ca justitia sa puna mana pe acesti puicisti hoti si talhar cu dosare penale si sa le aplice legea. Ura pe care ei o manifesta in actiunile lor fata de Basescu,demonstreaza ca ei nu sunt oameni normali ci niste monstri care ,daca ar avea cadru legal l-ar impusca pe loc pe Basescu fara nici o judecata,iar pe membri fostului guvern Boc i-ar arunca in puscarie pentru tot restul vietii lor. Aceste lucruri s-ar fi intamplat fara idoiala daca Romania nu era in UE si in Nato.
  In privinta telefonului acela montat la biroul electoral al lui Basescu,sunt sigur ca el a fost legal montat ,dar fiind campanie pentru referendum,lui Basescu trebuie sa i se inventeze cat mai multe vini.
 • +8 (8 voturi)    
  Mesaj catre Presedintele Romaniei (Joi, 19 iulie 2012, 17:04)

  Maya_usa [utilizator]

  Prima Parte:

  Mesajul Comunitatii Politeia pentru Presedintele “suspendat” al Romaniei.

  Redactat de @Cetatean

  Domnule Presedinte,

  Acesta este al doilea mesaj pe care Comunitatea Politeia vi-l adreseaza in ultimele doua saptamani. Primul a fost cu ocazia suspendarii Dumneavoastra de catre Parlament la data de 6 iulie

  Am apreciat enorm ca in acea seara ati atacat la Curtea Constitutionala (fara succes insa) Hotararea Parlamentului prin care erati suspendat din functie. Ati facut un mare pas inainte pentru clarificarea raporturilor intre Presedinte si Parlament sub aceasta Constitutie a Romaniei de care adversarii Dvs. se folosesc in toate modurile posibile pentru a orchestra lovituri de stat prost camuflate.

  Domnule Presedinte, sunteti cel mai in masura sa intelegeti ce inseamna „garantiile constitutionale” atunci cand insasi Constitutia, institutia care garanteaza suprematia acesteia si primii 3 oameni in stat cad prada furiei unor puscariabili, care considera ca statul de drept si valorile europene trebuie anulate cu orice pret prin votul Parlamentului Romaniei.

  Domnule Presedinte, aveti prea multa experienta politica si de viata pentru a cadea in capcana ieftina pe care USL v-a intins-o cu ocazia suspendarii. Si cu toate acestea ati cazut tocmai pentru ca nu ati reusit sa intelegeti ca, in cadrul acestei Constitutii scrisa pentru Ion Iliescu si Adrian Nastase, nu veti avea niciodata castig de cauza (nici Dumneavoastra, nici urmatorii Presedinti ai Romaniei) in fata unui Parlament al puscariabililor, care va aplica art. 95 de fiecare data cand se va simti in pericol sa fie inhatat de o Justitie realmente independenta. Respectul strict pentru litera Constitutiei de care ati dat dovada in toti acesti 8 ani este exact ce au speculat si vor specula urmasii lui Ion Iliescu.

  Fiind la cea de-a doua suspendare, trebuie sa intelegeti ca de soarta acestui referendum nu depinde nici Traian Basescu ca persoana, nici statul de drept, ci insasi suveranitatea poporului pe p
 • +6 (8 voturi)    
  Mesaj catre Presedintele Romaniei (Joi, 19 iulie 2012, 17:05)

  Maya_usa [utilizator]

  Partea a doua:

  Domnule Presedinte, nu aveti voie, la experienta Dvs., sa adoptati in aceasta campanie un comportament de politician romantic ce pleaca la razboi cu sabia impotriva unui tanc, sperand ca tanchistul va iesi si va lupta corp la corp. Ati intrat deja in istorie, cu bune si cu rele. A va preocupa acum de ce va spune istoria si USL-ul daca reveniti la Cotroceni prin invalidarea referendumului e expresia unui orgoliu superb in alte conditii, inutil acum. Nu Dumneavoastra trebuie sa dovediti in acest referendum ca inca aveti legitimitate politica, ci Parlamentul. Chemarea romanilor la vot, oricat de sublima ar fi ea in alte conditii, este expresia unui romantism politic, care nu va prinde deloc si care va distruge tot ceea ce ati cladit in acesti 8 ani in care ati fost Presedintele Romaniei.

  Nu Presedintele votat in 2004, in 2007 si in 2009, ci cei 256 de parlamentari suspendaci ar trebui sa bata acum din poarta in poarta cerand poporului sa iasa la referendum.

  Nu Presedintele ales al Romaniei are nevoie de legitimare prin vot, ci Presedintele interimar, intrat in Parlament de pe locul II in colegiul in care a candidat.

  Insasi legitimitatea care v-a fost conferita de poporul roman de trei ori va interzice sa inscrieti in istoria Romaniei o abdicare similara ca efect (desi in aparenta diferita) celei a Regelui Mihai in fata comunistilor. Sa nu va faceti iluzii, Domnule Presedinte: indemnul adresat romanilor de a veni la referendum nu este expresia dorintei de a lupta pana la capat pentru statul de drept, ci este expresia faptului ca ati acceptat deja sa jucati dupa regulile referendumului masluite de catre USL. A accepta legitimitatea acestui referendum, care incununeaza lovitura de stat din 3-6 iulie 2012 e similara unei abdicari, chiar daca e mascata de indemnul disperat adresat romanilor de a veni la vot.
 • +6 (8 voturi)    
  Mesaj catre Presedintele Romaniei (Joi, 19 iulie 2012, 17:06)

  Maya_usa [utilizator]

  Partea a treia

  Domnule Presedinte, intrucat sunteti suspendat, aveti libertatea de a da orice fel de declaratii, inclusiv ca aceea ca recunoasteti legitimitatea Parlamentului de a va suspenda si a doua, si a treia, si a mia oara. Insa nu aveti legitimitatea de a chema la vot poporul roman pentru a valida o lovitura de stat camuflata intr-un referendum. Acest lucru trebuie sa il intelegeti, oricat de dureros ar fi pentru Dumneavoastra, ca politician experimentat, care a fost de atatea ori votat de popor. Vine o vreme cand eroismul gratuit face mai mult rau decat naivitatea. De aceea nu aveti voie sa fiti nici naiv, nici erou inutil.

  Referendumul din 29 iulie 2012 este expresia suprema a ilegitimitatii unui Parlament care confisca suveranitatea poporului si o exercita in nume propriu interpretand Constitutia in functie de interesele electorale ale USL. Intrucat acest Parlament a dat doar o aparenta de legalitate loviturii de stat din 3-6 iulie 2012, el incearca acum sa se auto-legitimeze cu ajutorul unui referendum pregatit de multa vreme si provocat la momentul oportun.

  Domnule Presedinte, cand ati jurat sa respectati Constitutia si legile tarii, ati jurat sa respectati nu doar litera, ci si spiritul lor. Intrucat Parlamentul a abuzat de litera, aveti obligatia sa restabiliti spiritul Constitutiei reintorcandu-va la Cotroceni.

  Domnule Presedinte, referendumurile merita castigate daca sunt organizate corect, nu daca sunt capcane din care nu exista iesire. Aveti tot dreptul sa mergeti increzator spre capcana, sperand ca veti scapa si de data aceasta la mustata, insa nu aveti dreptul sa cereti poporului roman sa isi prinda mana cu ştampila in ea. Uneori poporul are obligatia de a-si atentiona Presedintele ca excesul de eroism poate fi la fel de catastrofal pentru tara ca o abdicare rusinoasa.

  Domnule Presedinte,

  Catalin Voicu si Adrian Nastase nu merita bucuria un referendum validat si nici istoria Romaniei inca un sef de stat infrant procedural de comunisti."
 • +6 (6 voturi)    
  destituirea lui BASESCU (Joi, 19 iulie 2012, 17:20)

  paganel67 [utilizator]

  Daca tot vor sa-l "omoare" politic macar sa aibe puterea si decenta s-o faca elegant si frumos. astia sunt niste calaii, se gandesc doar la interesu lor personal,nici decum la noi muritorii de rand
  • +7 (7 voturi)    
   Probabil ca ei cred ca noi suntem la fel de (Joi, 19 iulie 2012, 17:59)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui paganel67

   speriati si naivi, ca in 89 cand l-au executat pe Ceausescu! Nu cred ca , ca trebuie sa le mai permitem sa se foloseasca de noi , pentru asemenea tip de executii mafiote .. pardon.. democratice..
   Ceea ce fac ei, este demn de ev mediu.. nici macar otomanii nu au facut asta!!
   Dar, ca niste coropishnite autentice ce sunt, sunt lashe.. Le este frica de acest referendum, si vor sa faca orice, insa orice, pentru a sabota o lupta corecta.. Ii doare undeva, cum s-au folosit de noi, si unde ne-a adus in doar 2 luni
   ..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by