17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras, informeaza Ministerul Educatiei. Candidatii eliminati din examen pierd dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea imediat urmatoare. Cei mai multi candidati s-au inscris la disciplinele pentru: educatoare in invatamantul prescolar, limba si literatura romana si invatatori.

Marti, 17 iulie, s-au desfasurat probele scrise ale examenului national de acordare a definitivarii in invatamant - sesiunea 2012, la care s-au prezentat 5.765 (95.64%) de candidati din cei 6.028 care au obtinut cel putin media 7 la inspectiile la clasa derulate in intervalul 1 noiembrie 2011 - 5 iulie 2012.

17 profesori au fost eliminati din cauza unor tentative de frauda, iar alti 293 s-au retras, informeaza Ministerul Educatiei printr-un comunicat de presa. Candidatii eliminati pierd dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea imediat urmatoare. Candidatii retrasi din motive medicale sau personale au dreptul de a solicita anularea lucrarii pe baza unei declaratii. In acest caz, lucrarile nu sunt evaluate, iar candidatii respectivi pot sa se reinscrie in sesiunea urmatoare.

Probele scrise au fost sustinute la 116 discipline. In vederea obtinerea definitivarii, cei mai multi candidati s-au inscris la urmatoarele discipline: educatoare/institutori/profesori in invatamantul prescolar - 1.250, limba si literatura romana - 697, invatatori/institutori/profesori in invatamantul primar - 477, limba si literatura engleza - 424, respectiv educatie fizica - 353.

Peste 100 de candidati s-au inscris pentru sustinerea probei scrise la discipline precum limba si literatura maghiara materna, psihologie, istorie, biologie sau geografie.

La 22 de discipline proba scrisa a fost sustinuta de catre un singur candidat (exemple: limba si literatura rromani materna, electromecanica, religie unitariana etc.).

Afisarea rezultatelor este programata pentru data de 23 iulie. In zilele de 23 si 24 iulie vor fi inregistrate contestatiile depuse, procedura urmata de transmiterea acestora la centrele de reevaluare. Solutionarea contestatiilor este prevazuta pentru data de 25 iulie, iar o zi mai tarziu, in 26 iulie, vor fi afisate rezultate finale (in centrele de examen).

Pentru promovarea examenului de definitivare in invatamant, un candidat trebuie sa obtina cel putin nota 7 la proba scrisa.

Citeste si: